Rumah IBS

🌿 8 Tip Transformasi Halaman Belakang Sempit Menjadi Taman Impian! 🏡 | Kontraktor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri

🌿 8 Tip Transformasi Halaman Belakang Sempit Menjadi Taman Impian! 🏡 | Kontraktor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri

🌿 8 Tip Transformasi Halaman Belakang Sempit Menjadi Taman Impian! 🏡 | Kontraktor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri 1


🌿 8 Tip Transformasi Halaman Belakang Sempit Menjadi Taman Impian! 🏡 | Kontraktor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri 2

🌿 8 Tip Transformasi Halaman Belakang Sempit Menjadi Taman Impian! 🏡 | Kontraktor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri 3

1. Cabaran Mereka Bentuk Halaman Belakang Sempit di Rumah Victoria London

Halaman belakang rumah Victoria di London sering kali panjang dan sempit, menjadikannya sukar untuk direka bentuk dengan baik. Pereka Simon Orchard menghadapi cabaran ini apabila pelanggannya meminta beliau mengubah halaman belakang rumah mereka yang tidak terurus menjadi ruang yang tenang dan menarik.

Sebelum transformasi, halaman belakang ini hanya mempunyai patio lama, bangsal reput di hujung, dan selebihnya hanya ditumbuhi rumput. Walau bagaimanapun, keadaan ini memberikan Orchard “kanvas kosong” yang baik untuk bermula.

Pelanggan Orchard tidak mahu rumput di halaman mereka kerana mereka bukan peminat berjemur dan tidak mempunyai anak-anak yang bermain di luar. Mereka juga tidak gemar aspek penyelenggaraan rumput. Sebaliknya, mereka merasakan bahawa mereka boleh mempunyai taman yang lebih menarik tanpa rumput.

Elemen Sebelum Selepas
Patio Patio lama Patio porselin kelabu pucat
Laluan Tiada Laluan batu kerikil dengan batu loncatan
Tumbuhan Rumput tidak terurus Katil tanaman gaya prairie moden
Pagar Pagar lama Pagar baharu bercat kelabu gelap
Bangsal Bangsal reput di hujung Bangsal baharu tersembunyi di belakang
See also  Strategi Pelaburan: Bina Rumah Atas Tanah Sendiri dengan Pinjaman LPPSA | Kontraktor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri

🌿 8 Tip Transformasi Halaman Belakang Sempit Menjadi Taman Impian! 🏡 | Kontraktor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri 42. Teknik Reka Bentuk Zigzag untuk Menipu Mata 👀

Untuk menangani bentuk halaman yang panjang dan sempit, Orchard menggunakan reka bentuk offset, di mana ruang ditetapkan pada sudut. Ini bermakna mata tidak tertarik ke hujung taman, sebaliknya tertumpu pada perkara lain. Anda juga tidak dapat melihat keseluruhan taman sekaligus.

Apabila berjalan melalui taman, anda akan bergerak secara zigzag. Teknik ini juga memberikan ilusi bahawa ruang lebih lebar daripada sebenarnya. Taman ini kini menampilkan tema ala-Jepun, dengan ciri air kecil, batu kerikil di bawah kaki, dan beberapa zon berbeza, menjadikannya tempat yang santai untuk menghabiskan masa dan juga ruang yang menyenangkan dan menarik untuk menghiburkan tetamu.

Bangsal tersembunyi menyediakan ruang penyimpanan yang banyak tanpa mengganggu tema santai taman.


🌿 8 Tip Transformasi Halaman Belakang Sempit Menjadi Taman Impian! 🏡 | Kontraktor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri 5

3. Pilihan Tanaman Moden ala-Prairie untuk Kesan Semula Jadi 🌾

Pemilik rumah mahukan campuran tumbuhan lembut, organik dan tumbuhan berseni bina. Orchard memilih katil tanaman gaya prairie moden untuk bahagian ini. Gaya tanaman ini sangat longgar, dengan segalanya sengaja bercampur untuk kelihatan semula jadi, dan bukannya mempunyai kumpulan tanaman bernombor ganjil yang tersusun.

Ideanya adalah supaya tanaman melimpah ke laluan dan melembutkan reka bentuk; semakin matang lanskap, semakin banyak ini akan berlaku. Setelah mantap, tanaman juga akan tahan kemarau dan menarik serangga.

Dua katil yang dilihat di sini mengandungi beberapa rumput: Carex oshimensis ‘Everest’ tumbuh di latar depan katil di sebelah kiri, dan Panicum virgatum ‘Northwind’, rumput berseni bina yang akan tumbuh tinggi dan lurus, memberikan aksen menegak untuk membezakan dengan kelembutan tanaman lain. Turut ditanam di sini ialah Achillea millefolium, Echinacea pallida, Penstemon ‘Raven’ dan Cenolophium denudatum.

Di katil bertentangan terdapat paku-pakis dan Thalictrum sp., bunga ungu tinggi yang tumbuh bersandar pagar. Dua jenis clematis mula memanjat pagar di kedua-dua sisi: Clematis ‘Prince Charles’ dan Clematis montana var. grandiflora.

See also  Panduan Lengkap Merancang Ruang Dapur Anda Semasa Pengubahsuaian | Kontraktor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri

🌿 8 Tip Transformasi Halaman Belakang Sempit Menjadi Taman Impian! 🏡 | Kontraktor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri 64. Pagar Berwarna Gelap sebagai Latar Belakang Menarik untuk Tanaman Hijau 🌳

Orchard memasang pagar baharu dan mengecat pagar tersebut dengan warna kelabu gelap untuk tampilan kontemporari. Warna ini juga menjadi latar belakang yang hebat untuk tanaman hijau.

Trachelospermum jasminoides yang malar hijau dan wangi memanjat pagar di hujung belakang halaman berhampiran tempat duduk. Ia ditanam bawah dengan Galium odoratum. “Ia adalah tumbuhan penutup bumi yang hebat dengan bunga berbentuk bintang kecil pada musim bunga,” kata Orchard.

Elemen Pilihan
Rumput Carex oshimensis ‘Everest’, Panicum virgatum ‘Northwind’
Bunga Achillea millefolium, Echinacea pallida, Penstemon ‘Raven’, Thalictrum sp., Clematis ‘Prince Charles’, Clematis montana var. grandiflora
Penutup Bumi Galium odoratum
Memanjat Trachelospermum jasminoides

🌿 8 Tip Transformasi Halaman Belakang Sempit Menjadi Taman Impian! 🏡 | Kontraktor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri 7

5. Pokok Maple Amur: Tarikan Musim Luruh yang Menyala 🍁

Di pertengahan halaman belakang, Orchard menanam pokok Acer ginnala, yang dapat dilihat di latar depan di sini. “Ia bertukar menjadi merah menyala yang menakjubkan pada musim luruh,” katanya.

Pemilik rumah merancang untuk menambah tempat duduk di kawasan ini. “Tidak banyak yang berlaku di sini, tetapi ia hampir mewujudkan sedikit jeda dari satu hujung taman ke hujung yang lain, tempat untuk duduk dan bersantai di ruang terbuka,” kata Orchard. Idea ini, jelasnya, juga diilhamkan oleh reka bentuk Jepun.

🌿 8 Tip Transformasi Halaman Belakang Sempit Menjadi Taman Impian! 🏡 | Kontraktor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri 86. Kawasan Rehat yang Tenang Terinspirasi Taman Jepun 🍵

Dua katil ini, yang dipenuhi terutamanya dengan Alchemilla mollis berwarna hijau limau dan Nepeta sp. ungu, yang disukai lebah, mengapit laluan ke bahagian belakang halaman. Dilihat di sini, Acer palmatum ‘Sango-kaku’ berdaun emas, pokok berbatang banyak, adalah titik fokus utama dalam lanskap secara keseluruhan.

Pasu yang mengandungi agapanthus menambah daya tarikan bunga di sebelah pagar, dan di belakang, pagar tanaman menyembunyikan bangsal baru.

See also  Rumah Lama Jadi Baru: Lihat Transformasi Menakjubkan oleh LPPSA! | Kontraktor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri

🌿 8 Tip Transformasi Halaman Belakang Sempit Menjadi Taman Impian! 🏡 | Kontraktor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri 9

7. Mangkuk Air Keluli Cor-Ten dan Pokok Maple Jepun untuk Fokus Taman 🍂

Di katil sebelah kiri, terdapat juga mangkuk air keluli Cor-Ten. “Ia memantulkan langit dan pokok,” kata Orchard. Ia diseimbangkan di katil bertentangan oleh Phillyrea berbentuk bola, pokok renek malar hijau yang akan memberikan struktur sepanjang tahun. Eryngium sp. yang berduri juga menambah daya tarikan di katil sebelah kanan.

Pokok ini ditanam bawah dengan Hakonechloa macra. “Ia sangat lembut dan akan memenuhi ruang itu sepenuhnya dan melimpah ke atas laluan batu,” kata Orchard. “Ia bertukar menjadi oren yang bagus pada lewat musim luruh dan menakjubkan apabila anda mendapat angin melaluinya — ia hampir seperti air beriak.”

Papan batu pasir telah diletakkan di kawasan ini. Pemilik rumah merancang untuk menambah sofa dan tempat api untuk mewujudkan ruang hiburan yang menarik.

🌿 8 Tip Transformasi Halaman Belakang Sempit Menjadi Taman Impian! 🏡 | Kontraktor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri8. Lantai Kayu Patio dan Pasu Herba untuk Ruang Bersantai di Rumah 🌿

Papan lantai batu pasir lebih jelas kelihatan dalam foto yang diambil dari hujung lain halaman, memandang kembali ke arah rumah selepas transformasi.

Di sisi patio yang teduh berhampiran rumah, Orchard menanam Heuchera ‘Plum Pudding’, satu lagi tumbuhan mesra lebah, dalam pasu. Terdapat juga pasu yang mengandungi oregano emas, pudina dan sage ungu berhampiran rumah.

Elemen Pilihan
Pokok Acer ginnala, Acer palmatum ‘Sango-kaku’, Phillyrea
Tumbuhan Alchemilla mollis, Nepeta sp., Eryngium sp., Hakonechloa macra
Herba dalam Pasu Heuchera ‘Plum Pudding’, Oregano Emas, Pudina, Sage Ungu
Hiasan Mangkuk Air Keluli Cor-Ten, Agapanthus dalam Pasu
Lantai Papan Batu Pasir

Papan lantai batu pasir: London Stone

Dengan gabungan reka bentuk yang teliti dan pilihan tanaman yang menarik, halaman belakang sempit dan tidak terurus ini telah diubah menjadi tempat perlindungan yang subur dan damai. Teknik seperti susun atur zigzag, zon berbeza, dan tema ala-Jepun mewujudkan ilusi ruang yang lebih luas dan menawarkan pelbagai sudut menarik untuk diterokai. Taman ini kini bukan sahaja menyenangkan mata, tetapi juga menjadi ruang santai yang mengundang untuk pemiliknya menikmati ketenangan alam.Source link