Rumah IBS

🔥 7 Rahsia Dapur Impian Gaya “Cottage” Yang Selesa & Mengundang 🏡 | Kontraktor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri

🔥 7 Rahsia Dapur Impian Gaya “Cottage” Yang Selesa & Mengundang 🏡 | Kontraktor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri

🔥 7 Rahsia Dapur Impian Gaya "Cottage" Yang Selesa & Mengundang 🏡 | Kontraktor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri 1


🔥 7 Rahsia Dapur Impian Gaya "Cottage" Yang Selesa & Mengundang 🏡 | Kontraktor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri 2

🔥 7 Rahsia Dapur Impian Gaya "Cottage" Yang Selesa & Mengundang 🏡 | Kontraktor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri 3

1. Transformasi Dapur Galeri Sempit Menjadi Ruang Terbuka Yang Mengalu-alukan

John dan Holly Markham mendapati dapur galeri sempit mereka yang hanya seluas 200 kaki persegi tidak begitu mengalu-alukan. Dinding yang memisahkan dapur dari ruang tamu dan kekurangan tingkap yang menghadap ke halaman belakang memberikan rasa terpencil.

Dalam usaha mencari idea untuk pelan lantai terbuka, penyimpanan yang lebih baik, serta lebih banyak cahaya dan pemandangan semula jadi, pasangan yang sudah mengosongkan sarang ini melihat foto inspirasi di Houzz. Mereka kemudian menggaji pereka Hannah Oravec untuk membantu merealisasikan visi mereka.

Oravec telah menolak dapur ke halaman belakang kira-kira 10 kaki, menambah 200 kaki persegi, dan menghapuskan sudut makan serta dinding yang memisahkan dapur dari ruang tamu untuk mewujudkan susun atur yang lapang dengan sebuah pulau. Deretan tingkap membawa masuk cahaya dan pemandangan, sementara kabinet kayu oak putih, panel batu “fieldstone”, dan perapian gas menambah gaya dan keselesaan.

Butiran Sebelum Selepas
Keluasan 200 kaki persegi 400 kaki persegi
Susun atur Dapur galeri sempit Pelan lantai terbuka dengan pulau
Pencahayaan Kurang tingkap Deretan tingkap baru
Pemisahan ruang Dinding antara dapur & ruang tamu Tiada dinding pemisah

🔥 7 Rahsia Dapur Impian Gaya "Cottage" Yang Selesa & Mengundang 🏡 | Kontraktor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri 42. Gabungan Kabinet Kayu Oak Putih & Pulau Dapur Putih: Keseimbangan Sempurna

Dinding putih suam dengan siling dan kemasan yang lebih cerah menyediakan latar belakang yang bersih untuk butiran hitam kusam dan kayu rustik dalam dapur yang dinaik taraf ini. “Kami melakukan warna putih yang lebih cerah pada siling untuk memberikan dimensi,” kata Oravec.

Kabinet di sekeliling adalah gaya Shaker, kayu oak putih suku yang digilap dalam kemasan semula jadi. Asas pulau pula berwarna putih. “Kami memilih kayu oak putih untuk membawa kehangatan tetapi tidak terlalu gelap atau berat,” kata Oravec. “Gabungan kabinet ini benar-benar menjadikan ruang ini berjaya. Jika kami pergi semua putih, ia akan terlalu ringan. Jika kami melakukan semua kabinet atas kayu, ia akan terlalu berat.”

See also  LPPSA: Panduan Lengkap Pembiayaan, Kelayakan dan Cara Memohon Terkini untuk Penjawat Awam | Kontraktor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri

Pulau berukuran 86 x 55 inci ini mempunyai perincian beadboard di hujungnya. “Ini adalah untuk menambah sedikit lagi pop ke pulau dan beberapa tekstur,” kata Oravec.

Elemen Bahan/Warna
Dinding Putih suam
Siling & kemasan Putih cerah
Kabinet sekeliling Kayu oak putih suku, kemasan semula jadi, gaya Shaker
Asas pulau Putih
Perincian pulau Beadboard di hujung

🔥 7 Rahsia Dapur Impian Gaya "Cottage" Yang Selesa & Mengundang 🏡 | Kontraktor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri 5

3. Kemewahan Semula Jadi: Kaunter Marmar & Panel Batu “Fieldstone”

Kepingan kuarza putih dengan urat minimal yang dijumpai di halaman batu tempatan mewujudkan panel belakang di belakang dapur. Panel belakang batu rustik yang mengapit dapur adalah jubin seramik dengan cetakan batu timbul. “Ia dibuat untuk kelihatan seperti batu padang,” kata Oravec. “Kami mendapati ia lebih mudah untuk kontraktor bekerja, berbanding dengan batu sebenar atau venir batu.”

Kaunter marmar yang dikisar dan ditutup menambah sentuhan anggun. “Pelanggan benar-benar mahukan sesuatu yang organik,” kata Oravec. “Pada asalnya kami mencari kuarza kerana masalah tumpahan, tetapi mereka jatuh cinta dengan marmar apabila kami pergi ke bilik pameran. Mereka sanggup melabur dalam kaunter ini. Ia lebih mahal, tetapi bagi mereka ia berbaloi.”

Elemen Bahan
Panel belakang di belakang dapur Kepingan kuarza putih dengan urat minimal
Panel belakang batu di sisi Jubin seramik dengan cetakan batu timbul, kelihatan seperti batu padang
Kaunter Marmar yang dikisar dan ditutup

🔥 7 Rahsia Dapur Impian Gaya "Cottage" Yang Selesa & Mengundang 🏡 | Kontraktor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri 64. Penambahan Perapian Gas: Sentuhan Istimewa Untuk Keselesaan

Keluarga Markham memiliki syarikat yang mengedarkan perapian moden Eropah, dan mereka mahu memasukkan satu dalam dapur mereka yang diperbaharui. Mereka memilih perapian gas sisi tunggal nipis oleh pengeluar dari Belanda. “Ia adalah cara untuk berada di sekitar apa yang kami jual,” kata Holly. “Ia telah menjadi salah satu bahagian paling menyenangkan di dapur.”

Perapian ini menjadi tarikan utama dan memberikan kehangatan serta keselesaan kepada ruang ini. Ia juga berfungsi sebagai titik fokus yang menarik dan menambah sentuhan mewah kepada dapur.

Butiran Spesifikasi
Jenama Element4
Model Cupido 50
Jenis Perapian gas sisi tunggal
Pengedar European Home
See also  🏡 7 Tip Dekorasi Dapur yang Terinspirasi dari Pondok Kabin Wisconsin 🌲 | Kontraktor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri

🔥 7 Rahsia Dapur Impian Gaya "Cottage" Yang Selesa & Mengundang 🏡 | Kontraktor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri 7

5. Pencahayaan Semula Jadi Melalui Tingkap & Pemandangan Luar Yang Lebih Baik

Lima tingkap ganda baru di atas sinki kini membanjiri dapur dengan cahaya semula jadi, membenarkan udara segar masuk dan menawarkan pemandangan yang lebih baik ke halaman belakang.

Bingkai tingkap mempunyai kemasan hitam kusam, dan sebahagian daripada kayu walnut hitam dari harta keluarga menambah perincian yang hangat di antara setiap tingkap. “Tingkap dipasang rata pada kaunter supaya ia kelihatan kurang berselerak,” kata Holly. “Warna perang dari kayu walnut hitam memanaskannya, jadi ia tidak kelihatan terlalu kosong.”

Sinki mangkuk tunggal berwarna putih yang dinaik taraf dipasangkan dengan paip tarik-turun hitam kusam moden. “Ia adalah untuk mengekalkan rupa Scandinavia yang lebih lancar,” kata Oravec. “Hanya garisan yang bersih, rangup dan mudah.”

Mesin basuh pinggan berpanel terletak di sebelah kanan sinki. Pusat sampah tarik keluar dan kitar semula berada di sebelah kiri.

Elemen Butiran
Tingkap 5 tingkap ganda baru, bingkai hitam kusam
Perincian tingkap Kayu walnut hitam dari harta keluarga
Sinki Sinki mangkuk tunggal putih
Paip Paip tarik-turun hitam kusam moden
Mesin basuh pinggan Berpanel, di sebelah kanan sinki
Pusat sampah & kitar semula Tarik keluar, di sebelah kiri sinki

🔥 7 Rahsia Dapur Impian Gaya "Cottage" Yang Selesa & Mengundang 🏡 | Kontraktor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri 86. Rak Terbuka & Aksesori Pilihan Untuk Mempamerkan Barangan Kegemaran

Rak terbuka berhampiran bukaan antara dapur dan ruang tamu mempamerkan buku masakan kegemaran, foto keluarga, tumbuhan dan bakul. “Kami mempunyai rak buku yang hebat di dapur lama kami untuk buku masakan dan barang-barang yang anda gunakan sepanjang masa dan tidak mahu melepaskannya,” kata Holly. “Ia adalah cara yang baik untuk memastikan kami mempunyai ruang yang ditentukan untuk buku.”

Lampu gantung dengan pembayang kaca tiupan tangan memberikan cahaya di atas pulau. Dapur ini juga mempunyai lampu terlindung LED di siling, yang dikeluarkan secara digital oleh jurugambar dalam foto-foto ini.

Bangku kaunter gaya Windsor hitam kusam yang mudah di pulau menyediakan tempat duduk untuk makan santai dan melawat tukang masak. “Saya mahukan sesuatu dalam gaya yang nenek saya akan ada di dapurnya,” kata Holly.

Elemen Butiran
Rak terbuka Mempamerkan buku masakan, foto keluarga, tumbuhan, bakul
Lampu gantung Pembayang kaca tiupan tangan
Pencahayaan siling Lampu terlindung LED (dikeluarkan secara digital dalam foto)
Bangku kaunter Gaya Windsor hitam kusam
See also  Kenapa Puchong Adalah Lokasi Terbaik Untuk Rumah Impian Anda dan Kenapa RumahIBS Adalah Pilihan Terbaik Untuk Pembinaan | Kontraktor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri

🔥 7 Rahsia Dapur Impian Gaya "Cottage" Yang Selesa & Mengundang 🏡 | Kontraktor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri 9

7. Peti Sejuk Berpanel & Kabinet Dinding Kaca: Keseimbangan Fungsi & Estetika

Peti sejuk berpanel di sudut berdiri di sebelah kanan kawasan sinki. Kabinet tinggi adalah di sebelah kanan peti sejuk. “Ia jauh dari tingkap tetapi juga cukup dekat dengan pulau dan sinki dan tidak menghalang sebarang cahaya semula jadi ke dalam ruang,” kata Oravec.

Dinding kabinet di sebelah kanan peti sejuk membantu mengimbangi berat dinding dapur. Kabinet atas dengan pintu kaca jernih dan bingkai hitam kusam menyimpan pinggan mangkuk dan cawan harian serta merangkumi selak loyang. “Ia membantu memberikan rasa cottage,” kata Oravec.

Dinding kabinet yang berfungsi ini juga menyimpan alat makan tambahan, alas tempat dan tisu makan, dan ia mempunyai laci yang ditentukan untuk elektronik. “Ia terasa seperti ada laci dan tempat untuk segala-galanya,” kata Holly.

Elemen Butiran
Peti sejuk Berpanel, di sudut sebelah kanan sinki
Kabinet tinggi Di sebelah kanan peti sejuk
Kabinet atas Pintu kaca jernih, bingkai hitam kusam, selak loyang
Kabinet dinding Menyimpan alat makan, alas tempat, tisu makan, elektronik

🔥 7 Rahsia Dapur Impian Gaya "Cottage" Yang Selesa & Mengundang 🏡 | Kontraktor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri 108. Ruang Penyimpanan Cekap & Terancang Untuk Kesenangan

Lantai kayu oak putih diselaraskan dengan kabinet.

Tiga laci di sebelah kiri dapur memegang teh, pemegang periuk dan rempah. Kabinet di sebelah kiri laci merangkumi pengadun angkat. “Saya tidak mahu benda besar itu di atas kaunter,” kata Holly. “Ia sangat kemas untuk meletakkannya di sana dan menyembunyikannya.”

Laci di sebelah kanan dapur termasuk laci khusus untuk barang-barang seperti cermin mata membaca, buku nota dan pita. Kabinet sudut memegang Susan malas. Penarik cawan dan tombol loyang menambah kemasan hangat pada kabinet.

Bahagian pulau yang menghadap sinki memegang ketuhar gelombang mikro panel rata di bawah kaunter, kabinet dengan pembahagi untuk kepingan biskut dan dulang membakar, serta laci untuk alat makan dan bekas penyimpanan makanan.

“Apa yang saya perhatikan ialah suami saya dan saya berlengah-lengah di dapur sekarang,” kata Holly. “Kami duduk di sana dengan perapian dan menikmati melihat ke luar tingkap.”

Elemen Butiran
Lantai Kayu oak putih, diselaraskan dengan kabinet
Laci kiri dapur Memegang teh, pemegang periuk, rempah
Kabinet kiri laci Pengadun angkat tersembunyi
Laci kanan dapur Laci khusus untuk barang pelbagai
Kabinet sudut Memegang Susan malas
Penarik & tombol kabinet Kemasan loyang hangat
Bahagian pulau hadap sinki Ketuhar gelombang mikro panel rata, pembahagi, laci alat makan & bekas

Artikel baharu ini merangkumi pelbagai aspek transformasi dapur keluarga Markham, dari susun atur dan kemasan hingga pencahayaan, penyimpanan dan aksesori. Ia bertujuan untuk memberikan pemahaman yang lebih baik dan menarik perhatian pembaca dengan perincian yang menarik dan format yang kaya.Source link