Artikel Terkini

4 Trik Cermin Mampu Jadikan Kediaman Lebih Luas Dan Elegan

4 Trik Cermin Mampu Jadikan Kediaman Lebih Luas Dan Elegan
4 Trik Cermin Mampu Jadikan Kediaman Lebih Luas Dan Elegan 1

4 Trik Cermin Mampu Jadikan Kediaman Lebih Luas Dan Elegan. Dengan penggunaan kreatif, cermin bukan sahaja boleh dijadikan medium untuk kita memeriksa penampilan malah ia juga boleh dijadikan alat pantulan cahaya, dan secara amnya meningkatkan mutu deko sesuatu ruang. Selain itu, cermin juga terkenal dengan fungsinya yang mampu memberikan ilusi ruang yang lebih luas serta menonjolkan lagi aksesori atau perhiasan kegemaran anda melalui pantulan yang dapat dilihat dari sudut yang berbeza. Dengan penggunaan yang betul dan sesuai  cermin dapat membangkitkan perasaan elegan serta dapat membentuk karakter sesuatu ruang.

Ini adalah senarai idea penggunaan mirror bagi membantu anda memberi life terhadap kediaman anda.

Pencahayaan Semulajadi

Apabila anda meletakkan objek ini di tempat yang betul di dalam bilik, ia mewujudkan peluang untuk anda mengoptimumkan penggunaan cahaya semulajadi. Untuk berbuat demikian, letakkan cermin bersebelahan dengan tingkap untuk menangkap cahaya matahari  dan melantun pada keseluruhan bilik dengan sempura.

Menambah Tekstur

Mirror boleh digunakan untuk menambah tekstur pada ruangan dengan dua cara. Yang pertama adalah dengan memasang bingkai cermin bertekstur yang dramatik bagi menampakkan ilusi tiga dimensi pada dinding. ia juga boleh berfungsi sebagai focal point dalam mana-mana bilik. Cara kedua untuk menambah tekstur pada ruang adalah dengan meletakkan cermin pada posisi di mana ia mencerminkan objek bertekstur dalam ruang tersebut seperti pasu kristal atau meja kopi rustic.

4 Trik Cermin Mampu Jadikan Kediaman Lebih Luas Dan Elegan 4

Ciptakan Ilusi Ruang

Lebih besar cermin, lebih banyak ilusi ruang yang akan tercipta. Fikirkan dengan teliti tentang sudut bilik yang anda mahu highlight. Sebagai contoh, leletakkan ia agar bertentangan dengan tingkap dan ia mampu memantulkan kedua-dua cahaya semula jadi serta kehijauan ke dalam ruang yang lebih kecil. Dalam ruang berkumpul seperti ruang makan atau ruang tamu, cermin yang lebih besar boleh meningkatkan suasana ceria dengan memberikan ilusi lebih tetamu.

4 Trik Cermin Mampu Jadikan Kediaman Lebih Luas Dan Elegan 6

Hiasi Hallway Yang Hambar

Hallway atau laluan masuk utama akan serta merta kelihatan lebih welcoming dengan kehadiran hiasan dinding ini memenuhi dinding. Ia juga dapat membangkitkan perasaan teruja selain menjadi pelengkap aksesori lain dalam kediaman.

4 Trik Cermin Mampu Jadikan Kediaman Lebih Luas Dan Elegan 8

Baca: Bijak Guna Ruang, Bilik kecil Ini Mampu Muat 3 Orang Lepas Makeover

4 Trik Cermin Mampu Jadikan Kediaman Lebih Luas Dan Elegan 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo syaifulloh bin imam muhtasari kontraktor bina rumah ibs saif muhtar

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list