Artikel Terkini

Anwar imbau didikan ibu bapa, galak membaca

Anwar imbau didikan ibu bapa, galak membaca
Anwar imbau didikan ibu bapa, galak membaca 1

KUALA LUMPUR – Diajar rajinkan membaca serta didikan agama yang kuat dikatakan menjadi salah satu cara Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dibesarkan oleh kedua orang tuanya.

Perkara itu dikongsi sendiri oleh Anwar ketika menjawab soalan daripada salah seorang peserta program dialog Temu Anwar yang berlangsung di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur hari ini.

Ahli Parlimen Tambun itu berkata, didikan ibu bapanya banyak mempengaruhi perwatakan beliau selain minat membacanya yang sangat kuat.

“Ibu bapa saya sangat mendorong untuk membaca. Ayah saya lebih kepada Bahasa Inggeris. Ibu saya lebih kepada Bahasa Melayu. Mereka juga sering beri galakan saya bergiat aktif dalam kegiatan sosial dan masyarakat.

“Walaupun kami kelas menengah, ibu bapa saya memang orang kuat UMNO dan (bapa) pernah jadi Ahli Parlimen. Tetapi sentiasa bawa saya ke kawasan-kawasan orang miskin. Jadi keprihatinan kita kukuh dari awal. Alhamdulillah, latihan agama juga kuat,” katanya.

Selain itu, Anwar berkata, ketika melanjutkan pelajaran ke Kolej Melayu Kuala Kangsar (MCKK) beliau turut mendapat latihan disiplin yang teguh daripada guru-gurunya yang disifatkan sebagai luar biasa.

“Sebab itu bila orang berbicara soal kaum, walaupun saya kuat Melayunya, saya perjuangkan bahasa, bangga dengan budaya tapi saya tiada sentimen benci bangsa lain.

“Walaupun Kolej Melayu, (pelajar) Melayu semua tetapi guru yang berjasa kepada kita ini guru Melayu, guru Cina dan India itu berjasa sekali dan kasih kepada anak-anak itu tidak menunjukkan mereka ada prasangka terhadap anak-anak Melayu. Jadi ini semua mempengaruhi watak kita.

“Tetapi bagaimana saya boleh berdegil dan bertahan, itu tidak mudah. Kalau saudara kumpul, saya di penjara hampir 11 tahun dan penjara itu neraka dunia, jadi tidak mudah. Tapi saya keras dan degil mengatakan saya nak ubah sistem,” katanya.

See also  Hotel Ala Bali Di Ipoh, Cantik Dan Sesuai Untuk Honeymoon

Anwar turut berkongsi pengalamannya semasa dipenjara di mana beliau banyak menghabiskan masanya untuk membaca buku atau menghafaz al-Quran.

“Walaupun di peringkat awal, tidak diizinkan buku masuk dalam lokap saya.

“Tetapi selepas beberapa tahun bosan melarang-larang, akhirnya diizinkan dan teman-teman dari seluruh dunia hanya mengirim buku kepada saya,” ujarnya. – KOSMO! ONLINE


Anwar imbau didikan ibu bapa, galak membaca 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source

[sociallocker id=”61266″]download pdf 600x175[/sociallocker]


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo