Artikel Terkini

Apa Beza Fake Rich Dan Real Rich?

Apa Beza Fake Rich Dan Real Rich?
Apa Beza Fake Rich Dan Real Rich? 1

Menjadi kaya adalah idaman hampir setiap orang kerana kita dapat membeli pelbagai barangan dan membantu orang lain untuk terus hidup. Apa yang menjadi masalah adalah ramai beranggapan kejayaan itu diukur dari aspek kekayaan. Kalau tidak percaya, cuba buka media sosial dan nilailah sendiri. Anda boleh lihat seseorang yang mampu beli Honda Ketam second hand recon dianggap sudah berjaya.

Mentaliti beginilah yang banyak lahirkan fake rich sehingga masyarakat terpengaruh untuk jadi seperti mereka. Sampai satu tahap ada yang kata, tidak belajar pandai-pandai pun masih lagi boleh kaya. Sifat ini sangat bertentangan dengan real rich.

Jadi apa beza antara fake rich dan real rich?

The Patriots berada di PBAKL 2022 bermula 3 June sehingga 12 June. Jumpa di sana!

1. Pengiktirafan

Kalau ada perasan, kebanyakan ponder-ponder yang wujud di Malaysia ini gemar tayang segala harta benda mereka kepada seluruh dunia. Manakala golongan-golongan seperti Tan Sri Mokhtar Al-Bukhary dan Robert Kuok, kita tidak pernah tahu aset apa yang mereka ada.

Kepada ada perbezaan pula, padahal semuanya orang kaya. Jawapannya adalah fake rich memerlukan pengiktirafan masyarakat untuk menjadikan mereka kaya. Anda boleh lihat sendiri lambakan golongan ini di media sosial. Malah ada yang gunakan duit dan emas palsu demi justifikasi masyarakat terhadap kekayaan mereka.

Real rich pula tidak perlukan pengiktirafan daripada masyarakat kerana itu tidak memberi kesan kepada mereka. Orang tahu atau tidak tahu, mereka tetap jadi kaya.

2. Berbelanja Tanpa Ada Hari Esok

Golongan real rich sentiasa beranggapan berbelanja secara berlebihan adalah membazir. Hal ini kerana lebih baik mereka gunakan duit itu untuk tujuan pelaburan. Sebagai contoh, Warren Buffett yang menjadi antara manusia paling kaya di dunia masih lagi berjimat cermat dalam membeli makanan. Malah setia menggunakan kereta lama selagi mana tidak rosak.

Fake rich pula gemar menghabiskan ribuan ringgit dalam masa sehari hanya untuk berbelanja sahaja. Alasan yang selalu diberi adalah self reward sahaja.

3. Hidup Untuk Gaji

Disebabkan golongan fake rich ini mahu kelihatan kaya, mereka akan berbelanja sehingga menghampiri jumlah pendapatan. Pada mereka, tidak perlu risau kerana setiap bulan pendapatan mereka akan sentiasa konsisten. Tindakan ini akan menyebabkan fake rich tidak mampu menyimpan jika terjadi hal-hal yang tidak diingini.

Real rich seperti Ingvar Kamprad pula lagi gemar beli barang di bazar karat dan pasar malam kerana harga yang lebih murah. Jadi lebihan pendapatan boleh dijadikan simpanan dan pelaburan.

4. Pakaian

Fake rich akan cuba sedaya upaya mengenakan pakaian yang mahal bagi membuatkan masyarakat kagum kepada mereka. Tambahan pula, pakaian mahal pula akan membuktikan kepada dunia bahawa fake rich ini benar-benar kaya. Malah pernah ada yang kantoi memakai baju berjenama tiruan.

Bagi golongan real rich pula, pakaian ini tidaklah begitu penting tetapi tidak bermakna mereka sentiasa gemar pakai selekeh sahaja. Mark Zuckerberg hanya gemar pakai tshirt kelabu hampir setiap hari. Baru-baru ini, Elon Musk cuma pakai tshirt sahaja ketika berbincang dengan Jokowi berkenaan potensi Tesla di Indonesia.

The Patriots berada di PBAKL 2022 bermula 3 June sehingga 12 June. Jumpa di sana!

5. No Action, Talk Only

Dalam bahasa kasarnya, fake rich ini sukar sembang kencang kasi bimbang. Di media sosial, anda akan lihat terdapat beberapa individu yang gemar bercakap tentang rumah besar, sports car dan duit bertimbun-timbun. Anehnya, anda tidak pernah lihat sekalipun segala apa yang mereka cakap. Jika terjadi begitu, ada kemungkinan mereka hanya berbohong sahaja.

Sebagai contoh golongan MLM gemar bercakap tentang kereta adalah lambang kejayaan. Mereka sendiri akan tayang di media sosial bahawa kereta idaman sudah dimiliki. Padahal itu adalah kereta sewa yang bayarannya dikongsi sehingga 10 orang. Jadi selepas ini kalau nampak orang sembang kencang macam geng MLM, pijak sahaja mereka.

Kesimpulannya, menjadi kaya tidak salah. Tapi apa yang salah adalah anda terlalu try hard tayang kekayaan anda. Seharusnya anda perlu ubah pemikiran bahawa menjadi kaya adalah untuk membantu anak bangsa yang lain keluar daripada belenggu kemiskinan.

RUJUKAN:

Amirah. (n.d). Fake rich vs real rich: How to tell if someone is rich. Goody Feed. Dipetik daripada https://goodyfeed.com/heres-how-to-know-whether-someone-is-real-wealthy-or-is-just-faking-it/

Muller, C. (2020, Jun 2). How to identify the fake rich from the real rich. Money Mozart. Dipetik daripada https://www.moneymozart.com/how-to-identify-the-fake-rich-from-the-real-rich/

Wiki Smart. (n.d). How do i distinguish a fake rich vs real rich? Dipetik daripada https://wikismart.id/how-do-i-distinguish-a-fake-rich-vs-real-rich/

Apa Beza Fake Rich Dan Real Rich? 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo syaifulloh bin imam muhtasari kontraktor bina rumah ibs saif muhtar

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo
syaifulloh bin imam muhtasari kontraktor bina rumah ibs saif muhtar
syaifulloh bin imam muhtasari kontraktor bina rumah ibs saif muhtar
syaifulloh bin imam muhtasari kontraktor bina rumah ibs saif muhtar

Back to list