Infotainment

Bahagia Di ‘Medsos’ Ibarat Lukisan, Susah Payah Hanya Pasangan Tahu

Bahagia Di ‘Medsos’ Ibarat Lukisan, Susah Payah Hanya Pasangan Tahu
Bahagia Di 'Medsos' Ibarat Lukisan, Susah Payah Hanya Pasangan Tahu 3

PEMAJU TAK BAIKI KEROSAKAN RUMAH ANDA DENGAN BAIK? INI PUNCANYA DAN SOLUSI TERHADAP MASALAH TERSEBUT.

Cara Elak Ditipu Pemaju Rumah, Aduan Kerosakan Perlu Ditulis Menggunakan Surat RasmiCara Elak Ditipu Pemaju Rumah, Aduan Kerosakan Perlu Ditulis Menggunakan Surat Rasmi

Penat menunggu rumah baru siap, sekali hampa dengan struktur yang dibuat secara sambil lewa. Anda sebagai pemilik mempunyai hak untuk menuntut apa yang sepatutnya menjadi hak anda. Ikuti perkongsian Salkukhairi Abd Sukor merupakan Peguam Hartanah Rakyat, berkongsi tindakan yang wajar anda ambil apabila terjadi masalah sedemikian.

1. Saya sering menerima rungutan daripada pembeli-pembeli rumah baru yang pemaju gagal baiki kerosakan rumah mereka sebagaimana yang dikehendaki. Ada yang mendakwa pemaju macam buat acuh tak acuh dengan aduan kerosakan yang mereka buat, lambat baiki kerosakan yang diadukan, baiki sikit kemudian rosak balik dan banyak lagi lah ketidak puasan hati yang diluahkan oleh mereka kepada saya.

2. Saya agak hairan juga kenapa boleh jadi begitu. Sebab berdasarkan pengalaman saya setakat ini menguruskan aduan-aduan tuntutan kerosakan rumah client saya yang dalam tempoh liabiliti kecacatan dengan pemaju, bolehlah dikatakan, kesemua pemaju telah membaiki kerosakan yang di adukan dengan baik sekali. Dan Alhamdulillah semua klient berpuas hati.

3. Dan setakat kes yang saya kendalikan, tiada lagi aduan yang dibuat berakhir dengan tindakan pemfailan tuntutan di Tribunal Pembeli Rumah atau pemfailan tuntutan sivil di mahkamah. Jadi, dapat menjimatkan kos guaman. Saya optimis, tiada sebab mengapa pemaju sengaja tidak mahu membaiki kerosakan tersebut. Kerana ianya akan memberi kesan terhadap reputasi dan bisnes pemaju itu sendiri. Melainkan memang anda beli rumah dengan pemaju kaki scammer. Itu memang silap anda lah sebab tak siasat betul-betul latar belakang pemaju sebelum beli rumah yang dibina oleh mereka.

4. Lagipun, segala kos pembaikan telah diambil kira dalam harga rumah yang dijual. Bahkan pemaju sendiri akan memotong wang pertaruhan yang dipegang daripada kontraktor yang dilantik jika terdapat kerosakan yang gagal dibaiki oleh kontraktor tersebut. Bagi saya, kalau pemaju tak baiki tu, mesti ada sebab-sebab lain yang menjadikannya begitu.

Cara Elak Ditipu Pemaju Rumah, Aduan Kerosakan Perlu Ditulis Menggunakan Surat RasmiCara Elak Ditipu Pemaju Rumah, Aduan Kerosakan Perlu Ditulis Menggunakan Surat Rasmi

5. Maka, setelah saya selidiki, rupa-rupanya antara sebab kenapa kerosakan tersebut tidak dibaiki oleh pemaju sebenarnya banyak disumbangkan oleh kesilapan pembeli sendiri dalam membuat tuntutan atau aduan kerosakan.

6. Di antara kesilapan yang biasa dilakukan oleh pembeli adalah aduan kerosakan yang dibuat tidak jelas dan mengelirukan serta tidak mengikut prosedur aduan yang sebenar.

Cara Elak Ditipu Pemaju Rumah, Aduan Kerosakan Perlu Ditulis Menggunakan Surat RasmiCara Elak Ditipu Pemaju Rumah, Aduan Kerosakan Perlu Ditulis Menggunakan Surat Rasmi

7. Saya dapati kebanyakan pembeli hanya menggunakan borang aduan kerosakan yang diberikan oleh pemaju semata-mata untuk mengemukakan aduan kerosakan. Disebabkan ruangan yang disediakan dalam borang tersebut terhad, jadi kebanyakan pembeli terpaksa menulis setiap aduan kerosakan tersebut secara ringkas dan cincai sahaja. Ada yang saya dapati tulisan mereka macam cakar ayam sahaja. Dan disebabkan itulah, terdapat kekeliruan kepada kontraktor atau team teknikal pemaju untuk membaiki kerosakan tersebut.

8. Biasalah, team teknikal pemaju juga manusia biasa. Jika urusan mereka dipermudahkan, mereka pun akan rasa bersemangat untuk buat kerja dengan baik. Tetapi kalau aduan tak jelas atau main cincai sahaja, macam mana mereka nak baiki kerosakan tersebut dengan baik. Mereka mungkin faham lain, sedangkan aduan yang dibuat oleh pembeli adalah sebaliknya.

9. Jadi solusinya, gunakan format aduan kerosakan sendiri. Tak perlu pakai borang aduan yang disediakan oleh pemaju tersebut. Senaraikan satu persatu kerosakan yang ingin diadukan mengikut setiap bahagian rumah tersebut. Jangan campur adukkannya sekali.

10. Misalnya, kerosakan di bahagian porch, senaraikan dalam 1 atau 2 muka surat, kemudian disusuli dengan bahagian ruang tamu yang mana setiap kerosakan tersebut disenaraikan dalam 1 atau 2 muka surat yang lain. Begitulah seterusnya. Lebih baik lagi kalau anda boleh ambil gambar setiap kerosakan yang diadukan tersebut untuk memudahkan rujukan kontraktor atau team teknikal pemaju. Lampirkan setiap gambar tersebut dalam senarai aduan kerosakan yang dibuat.

See also  Hadiah Kahwin Menarik Nak Bagi Pengantin, Baru Berbaloi Masuk Majlis!

11. Dan satu lagi, tidak semestinaya anda kena serahkan aduan kerosakan tersebut kepada pemaju pada hari yang sama anda terima kunci / terima serahan milikan kosong rumah tersebut daripada pemaju. Ingat! Anda ada masa 24 bulan untuk membuat aduan kerosakan kepada pemaju. Jadi tidak perlu tergesa-gesa. Ambil masa untuk check setiap kerosakan pada rumah tersebut secara terperinci. Bila dah siap barulah anda hantar aduan kerosakan tersebut sekali gus kepada pemaju. Elakkan daripada anda hantar aduan secara beransur-ansur atau sedikit-sedikit, melainkan kerosakan tersebut berlaku selepas beberapa lama daripada tarikh serahan milikan kosong dibuat. Ini bertujuan untuk memudahkan team teknikal pemaju untuk melakukan kerja-kerja pembaikan kerosakan pada rumah anda tersebut sekaligus.
Cara Elak Ditipu Pemaju Rumah, Aduan Kerosakan Perlu Ditulis Menggunakan Surat RasmiCara Elak Ditipu Pemaju Rumah, Aduan Kerosakan Perlu Ditulis Menggunakan Surat Rasmi

12. Satu perkara yang anda perlu faham juga adalah, aduan kerosakan ini perlu dihantar secara bertulis menggunkan surat rasmi (cover letter) nama anda atau peguam anda (jika menggunakan khidmat peguam). Kalau boleh biarlah bertaip. Dan ianya perlu dihantar secara pos berdaftar atau serahan tangan sahaja kepada pemaju. Jangan gunakan email atau whatsapp untuk hantar aduan kerosakan kepada pemaju. Cara tersebut tidak betul mengikut peruntukan yang dinyatakan dalam perjanjian jual beli dan Akta Pemajuan Perumahan. Jadi jika pemaju tidak baiki kerosakan tersebut, janganlah salahkan mereka sebab anda sendiri pun hantar aduan kerosakan macam tak serius sahaja melalui email atau whatsapp.

13. Dan sekiranya anda tidak yakin macam mana untuk membuat dan menghantar tuntutan kerosakan yang betul terhadap pemaju, anda boleh sahaja dapatkan bantuan atau khidmat daripada pakar seperti peguam hartanah yang berpengalaman dan sebagainya. Insya Allah mereka boleh membantu anda.

Sila LIKE, SHARE dan KOMEN yang murni-murni sahaja. Moga ramai dapat manfaat daripadanya, Insya Allah

Terima kasih

SALKUKHAIR ABD SUKOR
Peguam Hartanah Rakyat

Bahagia Di 'Medsos' Ibarat Lukisan, Susah Payah Hanya Pasangan Tahu 3
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source

Kontraktor Bina Rumah IBS

LPPSA Kelayakan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Rumah Kontena Pinjaman LPPSA Rumah Pasang Siap Kontena Murah Rumah Kabin Buat Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjamana Perumahan Kerajaan Loan LPPSA Untuk Beli Rumah Kelayakan LPPSA Rumah Kontena Pasang Siap Rumah Pasang Siap Malaysia Rumah IBS Malaysia Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor LPPSA Loan Kontraktor Rumah Kontraktor Rumah IBS Kontraktor Rumah IBS Di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali‎ Kontraktor Bina Rumah di Klang‎ Kontraktor Bina Rumah di 16 Sierra, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Ampang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Balakong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Bangi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Klang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Selayang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Botanic Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 1, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 2, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Tinggi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Country Homes Kontraktor Bina Rumah di Bandar D’Alpinia, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Kinrara BK 1 Sehingga 6, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Mahkota Cheras Kontraktor Bina Rumah di Bandar Nusa Rhu Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puchong Utama, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Putra Permai Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rasa Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rinching Kontraktor Bina Rumah di Bandar Saujana Utama Kontraktor Bina Rumah di Bandar Seri Putra Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Buaya Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Long Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sunway Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Bandar Tasik Kesuma Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teknologi Kajang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Bandar UtamaKontraktor Bina Rumah di Banting Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali Kontraktor Bina Rumah di Batu 9 Cheras Kontraktor Bina Rumah di Batu Arang Kontraktor Bina Rumah di Bernam Jaya Kontraktor Bina Rumah di Bukit Antarabangsa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Beruntung Kontraktor Bina Rumah di Bukit Gasing Kontraktor Bina Rumah di Bukit Komanwel Kontraktor Bina Rumah di Bukit Lanjan Kontraktor Bina Rumah di Bukit Raja Kontraktor Bina Rumah di Bukit RimauKontraktor Bina Rumah di Bukit Sentosa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tagar Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tampoi Kontraktor Bina Rumah di Country Heights Kontraktor Bina Rumah di Damansara Damai Kontraktor Bina Rumah di Damansara Intan Kontraktor Bina Rumah di Damansara Jaya Kontraktor Bina Rumah di Damansara Perdana Kontraktor Bina Rumah di Damansara Utama Kontraktor Bina Rumah di Denai Alam Kontraktor Bina Rumah di Dengkil Kontraktor Bina Rumah di Dusun Tua Kontraktor Bina Rumah di Gombak SetiaKontraktor Bina Rumah di I-City Kontraktor Bina Rumah di Kajang Kontraktor Bina Rumah di Kalumpang Kontraktor Bina Rumah di Kampung Jenderam Hilir Kontraktor Bina Rumah di Kampung Kubu Gajah Dalam Kontraktor Bina Rumah di Kelana Jaya Kontraktor Bina Rumah di Kinrara Kontraktor Bina Rumah di Klang Kontraktor Bina Rumah di Kota Damansara Kontraktor Bina Rumah di Kuala Kubu Bharu Kontraktor Bina Rumah di Kuang Kontraktor Bina Rumah di Kwasa Damansara Kontraktor Bina Rumah di Lembah Beringin Kontraktor Bina Rumah di Mutiara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Pandan Indah Kontraktor Bina Rumah di Pelabuhan Klang Kontraktor Bina Rumah di Pinggiran Cyberjaya Kontraktor Bina Rumah di Puchong, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Bangi Kontraktor Bina Rumah di Rawang, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sungai Rinching Kontraktor Bina Rumah di Sabak, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sekinchan Kontraktor Bina Rumah di Selayang Kontraktor Bina Rumah di Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Serendah Kontraktor Bina Rumah di Seri Kembangan Kontraktor Bina Rumah di Subang Bestari Kontraktor Bina Rumah di Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Taman Tasik Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Tanjung Sepat Kontraktor Bina Rumah di Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Teluk Panglima Garang Kontraktor Bina Rumah di Tropicana Kontraktor Bina Rumah di UEP Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ulu Yam Kontraktor Bina Rumah di Gombak Kontraktor Bina Rumah di Hulu Langat Kontraktor Bina Rumah di Hulu Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Langat Kontraktor Bina Rumah di Kuala Selangor Kontraktor Bina Rumah di Petaling Jaya Kontraktor Bina Rumah di Sabak Bernam Kontraktor Bina Rumah di Sepang Kontraktor Bina Rumah di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Lumpur Kontraktor Bina Rumah di Shah Alam Kontraktor Bina Rumah di Kapar Kontraktor Bina Rumah di Meru Kontraktor Bina Rumah di Puncak Alam Kontraktor Rumah Bina Rumah Pinjaman LPPSA Pengeluaran Kwsp Spesifikasi Rumah Rumah IBS Pelan Rumah Rekabentuk Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kontraktor Rumah Selangor Rumah Banglo Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Johor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Terengganu Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Perak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri MelakaBina Rumah Atas Tanah Sendiri Negeri Sembilan Bantuan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Loan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Permohonan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Cara Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Skim Bina Rumah Atas Tanah Sendiri 2021 Pakej Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelebihan Bina Rumah Atas Tanah SendiriBina Rumah Bawah 100k Kelantan Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah 2022 Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Pengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Bina Rumah Murah Kontraktor Bina Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Bajet 50k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Bina Rumah Bajet 30k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Bajet 10k Bina Rumah Bajet 50k Selangor Bina Rumah SendiriBantuan Bina Rumah Atas Tanah SendiriKos Bina Rumah 2022Kos Bina Rumah 20×30 Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah SendiriPengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Kalkulator Bina Rumah Sendiri Pengeluaran Kwsp Untuk Bina Rumah Loan LPPSA Untuk Bina Rumah Kos Bina Rumah Bajet Kos Bina Rumah Kampung Bina Ayat Rumah Tangga Binatang Di Dinding Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pinjaman LPPSA Ubahsuai Rumah Pinjaman LPPSA Beli Rumah Pinjaman LPPSA Bina Rumah Pinjaman LPPSA Untuk Beli Tanah Pinjaman LPPSA Untuk Bina Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pertanian Pinjaman LPPSA Jenis 5 Pinjaman LPPSA Atau Bank Semak Baki Pinjaman LPPSA Semakan Baki Pinjaman LPPSA Semak Baki Pinjaman LPPSA Sms Jenis Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Kelayakan Pinjaman LPPSA Jadual Kelayakan Pinjaman LPPSA Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Bina Rumah Borang Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Pinjaman Perumahan LPPSA Pinjaman Ubahsuai Rumah LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Untuk Ubahsuai Rumah Pinjaman Perumahan LPPSA Vs Bank Pinjaman Bank Ke LPPSA Pinjaman Bersama LPPSA Pengiraan Kos Bina Rumah Sendiri Cara Jimat Buat Rumah Sendiri Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Pengalaman Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Kos Bina Rumah 20×30 Kos Bina Rumah Paling Murah 2022 Harga Upah Tukang Rumah 2022 Kos Bina Rumah Kampung Kos Bina Rumah Bajet Anggaran Kos Bina Rumah 3 Bilik Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kalkulator Bina Rumah Sendiri Rate Loan Rumah Kelayakan Loan Rumah Pinjaman Perumahan Public Bank Interest Bank Loan Rumah 2023 Interest Loan Rumah 2023 Berapa Lama Bank Proses Loan Rumah Cara Kira Interest Loan Rumah Bank Loan Rumah Terbaik Interest Bank Loan Rumah Public Bank Loan Rumah Affin Bank Loan Rumah Letter Offer Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Calculator Hong Leong Bank Loan Rumah Mbsb Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Cimb Bank Loan Rumah Agrobank Loan Rumah Bank Mana Senang Lulus Loan Rumah Bank Rakyat Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Bank Terbaik Untuk Loan Rumah Bank Call Untuk Pengesahan Loan Rumah Bank Muamalat Loan Rumah Bank Yang Mudah Lulus Loan Rumah Bank Akan Call Untuk Loan Rumah Bank Mbsb Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Contact Number LPPSA

See also  Simple Dan Kenyang. Bubur Oatmeal Ayam Menu Paling Sesuai Untuk Ibu Diet!

See also  Cara Macam Mana Nak Kenal Bakal Suami Anak Mak