Artikel Terkini

Doa Awal Tahun (Bahasa Arab dan Rumi)

Doa Awal Tahun (Bahasa Arab dan Rumi)
Doa Awal Tahun (Bahasa Arab dan Rumi) 3

Apakah lafaz doa awal tahun? Artikel pada kali ini kami ingin berkongsi kepada anda tentang doa awal tahun dan perkara-perkara yang perlu dirancang setiap awal tahun.

Pengenalan

Melangkah ke tahun baru, memerlukan kita untuk mempunyai keazaman yang baru juga. Kehidupan tidak selamanya menunggu kita sebentar untuk memperbaiki diri, tetapi kitalah yang sebenarnya perlu membuka langkah terlebih dahulu. 

Dalam Al-Quran, Allah SWT ada berfirman

Maksudnya: “Demi masa. Sesungguhnya manusia itu benar-benar berada dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal soleh dan saling menasihati supaya mentaati kebenaran dan saling menasihati supaya menetapi kesabaran.” (Surah al-Asr, ayat 1-3)

Untuk merancang memajukan diri pada masa depan, ia perlu juga dilihat pada aspek keperluan semasa dan jangka panjang. Apa yang kita capai pada tahun lalu perlu dijadikan penanda aras untuk azam tahun baru. Sedangkan kesilapan lalu harus dijadikan panduan untuk tidak melakukan silap yang sama lagi.

Sebagi seorang Muslim, kita perlu merancang dan meletakkan wawasan jangka masa panjang sehingga akhirat. Ini bertepatan dengan firman Allah SWT,

Maksudnya: “Dan tuntutlah dengan harta kekayaan yang telah dikurniakan Allah kepadamu akan pahala dan kebahagiaan hari akhirat dan janganlah engkau melupakan bahagianmu (keperluan dan bekalanmu) dari dunia; dan berbuat baiklah (kepada hamba-hamba Allah) sebagaimana Allah berbuat baik kepadamu (dengan pemberian nikmat Nya yang melimpah-ruah); dan janganlah engkau melakukan kerosakan di muka bumi; sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang berbuat kerosakan.” –  (Surah al-Qasas, ayat 77)

Doa awal tahun

doa awal tahun

Maksudnya: “Wahai tuhan, engkaulah yang kekal abadi, sediakala, lagi terawal, engkau berada di atas kelebihan-mu yang besar, dan kemurahanmu yang melimpah-ruah. Ini adalah tahun baru yang telah sampai kepada kami. Kami memohon kepada mu perlindungan di dalamnya (tahun ini) daripada syaitan, para pembantunya, dan bala tenteranya, (kami memohon) bantuan untuk mengatasi nafsu amarah yang mengajak ke arah kejahatan, dan kesibukan dengan perkara-perkara yang mendekatkan kami kepada mu sedekat-dekatnya, wahai tuhan yang memiliki kebesaran dan kemulian, wahai tuhan yang maha mengasihani.”

Waktu doa awal tahun dibaca

Tempoh masa yang sesuai untuk kita baca doa awal tahun adalah selepas waktu Maghrib sebanyak 3 kali pada malam 1 Muharram.

Perkara-perkara yang perlu dirancang setiap awal tahun

Setiap orang pastinya akan mempunyai perancangan sendiri untuk memulakan tahun baru. Ia bergantung juga kepada profesion kita ketika itu sama ada sebagai seorang pekerja, pelajar, suri rumah, atau sebagainya. Di antara contoh perkara-perkara yang perlu dirancang setiap tahun adalah seperti:

1.  Rancang ekonomi diri yang lebih teratur 

Tidak dinafikan perancangan ekonomi diri haruslah sentiasa berubah-ubah mengikut tahun. Hal ini kerana, harga pasaran tidak selamanya kekal sebaliknya boleh tinggi dan menurun juga. Di tambah komitmen yang semakin bertambah jadi amatlah wajar untuk kita sendiri mempunyai perancangan ekonomi yang lebih teratur dan fleksibal.

Zaman sekarang melakukan dua hingga tiga kerja dalam satu masa bukanlah sesuatu yang pelik lagi. Ada orang pagi mereka bekerja 8 pagi hingga 5 petang, lalu kemudian dalam masa yang sama turut melakukan kerja-kerja freelance di hujung minggu seperti menjadi ghostwriter, pemandu Grab, penulis blog, content writer, atau sebagainya. 

2. Luaskan networking dengan orang dari pelbagai bidang

Salah satu cara untuk menambah kemahiran dan ilmu adalah dengan mempunyai networking yang baik. Apa sahaja medium yang dirasakan mampu untuk membantu kita sama ada secara fizikal, atau media sosial ianya secara tidak langsung akan memberikan impak dalam kehidupan. 

Contohnya jika kita seorang penulis novel, kita boleh ikut kumpulan-kumpulan penulis dai Facebook atau di Telegram untuk menambah lagi ilmu pengetahuan dan berkongsi buah fikiran bersama. Lama kelamaan networking ini akan semakin meluas dan kita boleh kenal ramai lagi orang dalam bidang penulisan juga seperti pereka kulit buku, penerbit, editor, dan sebagainya.

3. Tetapkan satu matlamat besar dalam kerjaya

Bekerja semata-mata untuk mendapat gaji dan bekerja kerana minat dan gaji, kedua-duanya adalah berbeza. Apabila kita bekerja hanya untuk mendapatkan gaji setiap bulan, kita mungkin tidak dapat rasa kepuasan dalam mencapai sesuatu kejayaan. Namun mereka yan mempunyai misi dan visi dalam kerjaya, boleh melangkah lagi jauh dalam kerjaya yang disukai itu. 

See also  Beras habis? Jangan risau, JATI ‘supply’ Basmathi seumur hidup!

4. Utamakan keluarga dari segalanya

Lebihkan masa bersama keluarga khususnya di hujung minggu. Ketepikan sebentar laptop dan gajet lalu beri fokus melayan anak-anak dan isteri di rumah. Bawa mereka keluar menenangkan fikiran dengan itu kita boleh wujudkan waktu bonding dengan lebih berkualiti.

5. Wujudkan kesihatan mental yang baik

Kesihatan mental sangat mempengaruhi kehidupan manusia pada hari ini dengan tekanan, produktiviti kerja, dan emosi. Mereka yang mempunyai tahap kesihatan mental yang baik boleh mengekalkan fungsi biologi, psikologi, sosial, dan kerohanian yang baik. 

6. Mula baiki peribadi sebagai seorang hamba Allah 

Sejahat-jahat manusia, tiada manusia yang mahu mengakhiri kehidupan mereka dengan menerjunkan diri sendiri dalam api neraka. Pasti ada sekelumit rasa untuk berubah walaupun dia belum lagi berubah. Oleh itu, cuba untuk kita ubah sedikit demi sedikit diri kita agar menjadi hamba Allah yang disayangi oleh Nya. 

Allah SWT berfirman yang bermaksud,

“Dan orang-orang yang telah mengerjakan keburukan, kemudian setelah itu mereka bertaubat dan beriman, nescaya setelah itu Tuhan Mu sungguh maha pengampun lagi maha penyayang.” – (Surah Al A’raf, ayat 153)

Bagaimana untuk kekalkan azam tahun baru?

Inilah yang menjadi masalah untuk semua orang. Bila tidak ada azam, kita rancang azam baru. Tetapi bila ada azam pula, kita susah untuk istiqamah dengan azam sendiri. Bak kata pepatah, “Hangat-hangat tahi ayam.”

Jadi persoalannya bagaimana untuk kekalkan azam? Untuk mengekalkan azam tahun baru perkara pertama yang kita perlu lakukan adalah ubah gaya fikir dan mentaliti. Berfikir positif dapat membantu kita menguruskan kehidupan dengan lebih baik. Ia perlu bermula dengan diri kita sendiri. Dengan membudayakan pemikiran positif setiap hari, sekurang-kurangnya kita dapat bertahan dengan baik walaupun sekeliling persekitaran negatif.  

Selain itu matlamat haruslah jelas. Jangan rancang terlalu banyak azam sehingga kita sendiri tidak terdaya untuk lakukan. Mulakan dengan yang paling mudah kemudian tingkatkan sedikit menjadi lebih kompleks. 

Di samping itu, kita juga haruslah memupuk sikap suka membaca dalam diri. Membaca dapat memberikan kita ingatan yang lebih kuat, membuka minda menjadi lebih luas, meningkatkan pengetahuan dalam diri, meningkatkam daya fokus dan ketajaman fikiran, dan banyak lagi. 

Allah SWT dalam Surah Al-Alaq, ayat 1 hingga 5,

Maksudnya: “Bacalah (Wahai Muhammad) dengan nama Tuhan Mu yang menciptakan sekalian makhluk, ia menciptakan manusia dari segumpal darah. Bacalah, dan Tuhan Mu yang Maha Pemurah. Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan. Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya.”

Akhir sekali, pastikan perubahan yang dilakukan ikhlas kerana diri sendiri. Sesuatu yang dibuat untuk diri lebih bermakna berbanding kerana orang lain atau demi mendapatkan sesuatu. Contohnya kita ingin kurus sebab hendak lebih sihat, aktif, dan terhindar daripada penyakit. Bukannya mahu kurus supaya orang lain suka pandang kita atau sebagainya. 

Kesimpulan

Diharapkan artikel berkenaan dengan doa awal tahun dan perkara-perkara yang perlu dirancang boleh memberikan kita ilmu pengetahuan yang bermanfaat dan berguna. Jangan lupa tahun baru, azam pun kena baru. 

Bacaan Doa yang lain

Rujukan

  1. Senarai Amalan Sunat Bulan Zulhijjah & Hari Arafah. Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)
  2. Muhasabah Untuk Berubah. IKIM
  3. Usah Lepaskan Peluang Baca Doa Akhir Tahun dan Awal Tahun Petang Ini. SinarPlus

Doa Awal Tahun (Bahasa Arab dan Rumi) 3 kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah batu-bata
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source

Kontraktor Bina Rumah IBS

LPPSA Kelayakan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Rumah Kontena Pinjaman LPPSA Rumah Pasang Siap Kontena Murah Rumah Kabin Buat Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjamana Perumahan Kerajaan Loan LPPSA Untuk Beli Rumah Kelayakan LPPSA Rumah Kontena Pasang Siap Rumah Pasang Siap Malaysia Rumah IBS Malaysia Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor LPPSA Loan Kontraktor Rumah Kontraktor Rumah IBS Kontraktor Rumah IBS Di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali‎ Kontraktor Bina Rumah di Klang‎ Kontraktor Bina Rumah di 16 Sierra, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Ampang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Balakong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Bangi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Klang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Selayang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Botanic Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 1, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 2, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Tinggi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Country Homes Kontraktor Bina Rumah di Bandar D’Alpinia, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Kinrara BK 1 Sehingga 6, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Mahkota Cheras Kontraktor Bina Rumah di Bandar Nusa Rhu Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puchong Utama, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Putra Permai Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rasa Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rinching Kontraktor Bina Rumah di Bandar Saujana Utama Kontraktor Bina Rumah di Bandar Seri Putra Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Buaya Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Long Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sunway Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Bandar Tasik Kesuma Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teknologi Kajang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Bandar UtamaKontraktor Bina Rumah di Banting Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali Kontraktor Bina Rumah di Batu 9 Cheras Kontraktor Bina Rumah di Batu Arang Kontraktor Bina Rumah di Bernam Jaya Kontraktor Bina Rumah di Bukit Antarabangsa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Beruntung Kontraktor Bina Rumah di Bukit Gasing Kontraktor Bina Rumah di Bukit Komanwel Kontraktor Bina Rumah di Bukit Lanjan Kontraktor Bina Rumah di Bukit Raja Kontraktor Bina Rumah di Bukit RimauKontraktor Bina Rumah di Bukit Sentosa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tagar Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tampoi Kontraktor Bina Rumah di Country Heights Kontraktor Bina Rumah di Damansara Damai Kontraktor Bina Rumah di Damansara Intan Kontraktor Bina Rumah di Damansara Jaya Kontraktor Bina Rumah di Damansara Perdana Kontraktor Bina Rumah di Damansara Utama Kontraktor Bina Rumah di Denai Alam Kontraktor Bina Rumah di Dengkil Kontraktor Bina Rumah di Dusun Tua Kontraktor Bina Rumah di Gombak SetiaKontraktor Bina Rumah di I-City Kontraktor Bina Rumah di Kajang Kontraktor Bina Rumah di Kalumpang Kontraktor Bina Rumah di Kampung Jenderam Hilir Kontraktor Bina Rumah di Kampung Kubu Gajah Dalam Kontraktor Bina Rumah di Kelana Jaya Kontraktor Bina Rumah di Kinrara Kontraktor Bina Rumah di Klang Kontraktor Bina Rumah di Kota Damansara Kontraktor Bina Rumah di Kuala Kubu Bharu Kontraktor Bina Rumah di Kuang Kontraktor Bina Rumah di Kwasa Damansara Kontraktor Bina Rumah di Lembah Beringin Kontraktor Bina Rumah di Mutiara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Pandan Indah Kontraktor Bina Rumah di Pelabuhan Klang Kontraktor Bina Rumah di Pinggiran Cyberjaya Kontraktor Bina Rumah di Puchong, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Bangi Kontraktor Bina Rumah di Rawang, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sungai Rinching Kontraktor Bina Rumah di Sabak, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sekinchan Kontraktor Bina Rumah di Selayang Kontraktor Bina Rumah di Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Serendah Kontraktor Bina Rumah di Seri Kembangan Kontraktor Bina Rumah di Subang Bestari Kontraktor Bina Rumah di Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Taman Tasik Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Tanjung Sepat Kontraktor Bina Rumah di Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Teluk Panglima Garang Kontraktor Bina Rumah di Tropicana Kontraktor Bina Rumah di UEP Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ulu Yam Kontraktor Bina Rumah di Gombak Kontraktor Bina Rumah di Hulu Langat Kontraktor Bina Rumah di Hulu Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Langat Kontraktor Bina Rumah di Kuala Selangor Kontraktor Bina Rumah di Petaling Jaya Kontraktor Bina Rumah di Sabak Bernam Kontraktor Bina Rumah di Sepang Kontraktor Bina Rumah di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Lumpur Kontraktor Bina Rumah di Shah Alam Kontraktor Bina Rumah di Kapar Kontraktor Bina Rumah di Meru Kontraktor Bina Rumah di Puncak Alam Kontraktor Rumah Bina Rumah Pinjaman LPPSA Pengeluaran Kwsp Spesifikasi Rumah Rumah IBS Pelan Rumah Rekabentuk Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kontraktor Rumah Selangor Rumah Banglo Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Johor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Terengganu Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Perak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri MelakaBina Rumah Atas Tanah Sendiri Negeri Sembilan Bantuan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Loan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Permohonan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Cara Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Skim Bina Rumah Atas Tanah Sendiri 2021 Pakej Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelebihan Bina Rumah Atas Tanah SendiriBina Rumah Bawah 100k Kelantan Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah 2022 Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Pengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Bina Rumah Murah Kontraktor Bina Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Bajet 50k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Bina Rumah Bajet 30k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Bajet 10k Bina Rumah Bajet 50k Selangor Bina Rumah SendiriBantuan Bina Rumah Atas Tanah SendiriKos Bina Rumah 2022Kos Bina Rumah 20×30 Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah SendiriPengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Kalkulator Bina Rumah Sendiri Pengeluaran Kwsp Untuk Bina Rumah Loan LPPSA Untuk Bina Rumah Kos Bina Rumah Bajet Kos Bina Rumah Kampung Bina Ayat Rumah Tangga Binatang Di Dinding Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pinjaman LPPSA Ubahsuai Rumah Pinjaman LPPSA Beli Rumah Pinjaman LPPSA Bina Rumah Pinjaman LPPSA Untuk Beli Tanah Pinjaman LPPSA Untuk Bina Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pertanian Pinjaman LPPSA Jenis 5 Pinjaman LPPSA Atau Bank Semak Baki Pinjaman LPPSA Semakan Baki Pinjaman LPPSA Semak Baki Pinjaman LPPSA Sms Jenis Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Kelayakan Pinjaman LPPSA Jadual Kelayakan Pinjaman LPPSA Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Bina Rumah Borang Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Pinjaman Perumahan LPPSA Pinjaman Ubahsuai Rumah LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Untuk Ubahsuai Rumah Pinjaman Perumahan LPPSA Vs Bank Pinjaman Bank Ke LPPSA Pinjaman Bersama LPPSA Pengiraan Kos Bina Rumah Sendiri Cara Jimat Buat Rumah Sendiri Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Pengalaman Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Kos Bina Rumah 20×30 Kos Bina Rumah Paling Murah 2022 Harga Upah Tukang Rumah 2022 Kos Bina Rumah Kampung Kos Bina Rumah Bajet Anggaran Kos Bina Rumah 3 Bilik Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kalkulator Bina Rumah Sendiri Rate Loan Rumah Kelayakan Loan Rumah Pinjaman Perumahan Public Bank Interest Bank Loan Rumah 2023 Interest Loan Rumah 2023 Berapa Lama Bank Proses Loan Rumah Cara Kira Interest Loan Rumah Bank Loan Rumah Terbaik Interest Bank Loan Rumah Public Bank Loan Rumah Affin Bank Loan Rumah Letter Offer Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Calculator Hong Leong Bank Loan Rumah Mbsb Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Cimb Bank Loan Rumah Agrobank Loan Rumah Bank Mana Senang Lulus Loan Rumah Bank Rakyat Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Bank Terbaik Untuk Loan Rumah Bank Call Untuk Pengesahan Loan Rumah Bank Muamalat Loan Rumah Bank Yang Mudah Lulus Loan Rumah Bank Akan Call Untuk Loan Rumah Bank Mbsb Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Contact Number LPPSA

See also  "Tudung bentuk L ni dah copyright"- Pempengaruh dikritik, bakal ambil tindakan jika 'diciplak'