Infotainment

Dua Beradik Meninggal Dalam Perjalanan Ke Sekolah, Tragedi Ramadan Yang Sangat Menyayat Hati

Dua Beradik Meninggal Dalam Perjalanan Ke Sekolah, Tragedi Ramadan Yang Sangat Menyayat Hati
Dua Beradik Meninggal Dalam Perjalanan Ke Sekolah, Tragedi Ramadan Yang Sangat Menyayat Hati 3

Setiap pasangan bercinta tentunya ingin menghalalkan perhubungan dengan ijab dan kabul. Namun malang bagi gadis ini apabila hubungan cintanya ditentang keluarga kerana darjat yang berbeza.

Ikuti luahan hati gadis yang cinta terhalang ini di dalam ruangan Ya Tuhan di dalam Majalah Mingguan Wanita. Kaunselor dan Penulis bebas, Puan Maimunah Mohamad telah memberikan pendapat dan saranan beliau.

Hidup Senang

Assalamualaikum puan yang dihormati. Saya seorang gadis yang berusia 25 tahun, punya kerjaya yang mantap. Saya berasal daripada keluarga yang boleh dikatakan senang lenang. Ayah memiliki syarikat guaman sendiri manakala ibu punya perniagaan katering. Saya anak sulung daripada tiga beradik, dan anak tunggal perempuan.

Walau pun keluarga saya agak kaya, namun ayah dan ibu saya tidak pernah mengajar saya adik-beradik untuk hidup mewah. Kami diajar berjimat cermat dan sekiranya hendakkan sesuatu barangan yang mewah, kami kena buktikan sesuatu dahulu. Misalnya keputusan cemerlang di dalam pelajaran. Keluarga juga ajar kami untuk bersikap pemurah dan tidak sombong dengan orang lain terutama yang kurang berkemampuan. Malah ibu aktif dalam pelbagai NGO pada waktu lapang saya sering ikut serta.

Keluarga Gadis Tak Restu Hubungan Kerana Beza DarjatKeluarga Gadis Tak Restu Hubungan Kerana Beza Darjat
Aktif Di Kolej

Saya mengikut jejak langkah ibu yang aktif dengan pelbagai persatuan di universiti dan terlibat dengan NGO. Ketika itulah saya berkenalan dengan seorang lelaki yang sebaya dengan saya. Orangnya sentiasa tersenyum dan lemah lembut tutur bicara namun ada tegasnya. Dia sering kali dilantik sebagai ketua untuk aktiviti kami. Saya juga dapat rasa dia mempunyai pegangan agama yang kukuh.

Saya bukan gadis yang mudah terpikat dengan mana-mana lelaki dan dia adalah lelaki pertama berjaya mengetuk pintu hati saya. Dia tidaklah terlalu handsome, berkulit sawo matang tapi penuh karisma di mata saya.

Terus terang, saya yang mulakan langkah pertama mendekati dirinya. Agak lama juga sebelum huluran cinta saya disambut. Itu pun dengan pertolongan kawan baiknya yang juga teman lelaki sahabat baik saya.

Jejaka yang berjaya memikat hati saya itu berasal dari kampung di timur semenanjung. Ayahnya bekerja sebagai guru agama di sebuah sekolah kebangsaan manakala emaknya suri rumah tangga. Dia ada enam beradik dan anak kelima. Kakak dan abangnya semua berjayamelanjutkan pelajaran ke peringkat tinggi. Bagi saya, keluarganya sudah memenuhi syarat yang saya inginkan. Tapi, malangnya berbeza dengan keluarga saya.

Percintaan saya dan teman lelaki itu berlangsung selama tiga tahun dan kini teman lelaki saya sudah pun bekerja dengan gaji yang agak lumayan. Kami berasakan sudah tiba masa untuk kami membawa hubungan ini ke tahap seterusnya.

Takut Berterus Terang

Yang menjadi kerisauan, keluarga saya. Pernah saya memberi ‘hint’ tentang teman lelaki saya. Tapi dengan tegas mak dan ayah mengatakan, mereka tak kisah siapa pun dia asalkan ada gelaran yang sama dengan keturunan kami di pangkal namanya. Ini kata mereka, demi nak mengekalkan gelaran itu pada nama-nama anak saya kelak memandangkan saya perempuan. Itu sebabnya juga saya lihat sepupu-sepupu perempuan saya majoriti perkahwinan mereka diatur keluarga mereka.

Itu membuatkan saya risau dan takut hendak memperkenalkan teman lelaki kepada keluarga, risau tidak diterima. Dalam masa yang sama, saya rasa sedih dan kecewa kerana pada zaman ini, keluarga saya masih bersikap mementingkan keturunan semata-mata. Bagi saya, cukuplah jika lelaki dan keluarganya orang baik. Saya sudah beberapa kali berkunjung ke rumah keluarga teman lelaki dan mereka sangat baik bagi saya.

Puan, bagaimana caranya saya dapat pujuk dan yakinkan mak dan ayah untuk terima pilihan hati saya ini? Untuk pengetahuan puan, ayah saya juga sangat tegas orangnya.

Gadis Risau

Saranan Kaunselor:

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang. Assalamualaikum saudari yang dirahmati Allah..

Dalam kehidupan kita banyak perkara yang kita inginkan belum tercapai kerana ada halangan. Kita berhadapan dengan ujian dan halangan kerana Allah mahu lihat sejauh mana kita berusaha, berdoa dan bertawakal memohon pertolongan-Nya untuk memenuhi hajat kita.
Lebih Bermakna Dengan Ujian

Justeru, kehidupan kita akan lebih bermakna apabila diberi ujian dan halangan. Jika tiada ujian maka tiada daya usaha dan membina ketahanan diri. Semakin banyak halangan dan ujian maka akan menjadikan kita lebih kuat, jika kita percaya dan yakin pada diri bahawa Allah sentiasa membantu kita Ibu bapa sering mahukan yang terbaik buat anak-anaknya. Baik daripada segi pendidikan, pencapaian hidup, kerjaya, ketinggian peribadi, agama, imej malah yang paling utama kesihatan anaknya. Secara umumnya persepsi dan pertimbangan ibu ayah betul dalam memilih dan menentukan kebaikan untuk anak-anaknya.

See also  Wanita Lebih Afdal Solat Di Rumah, Nak Ke Masjid Ada Syaratnya

Namun dalam situasi dan perkara tertentu tidak semua keputusan ibu ayah benar dan tepat. Justeru, bagaimana cara memahamkan dan meyakinkan ibu ayah untuk menerima dan bersetuju dengan pilihan saudari.

Mohon Petunjuk Allah

Pertama sekali saudari perlu memohon petunjuk daripada Allah bagaimana cara terbaik untuk memberitahu ibu dan ayah tentang pilihan saudari. Banyakkan solat hajat dan berdoa agar Allah mudahkan saudari untuk meyakinkan ibu dan ayah tentang pilihan saudari. Pilih orang yang paling mudah untuk berbincang, dan kurang rigid terhadap imej keturunan, sama ada ibu atau ayah. Hanya saudari yang tahu siapa yang kurang rigidnya,

Cara memberitahu boleh dimulakan dengan menceritakan tentang jodoh buat wanita kini sangat sukar ditemui. Terlalu ramai wanita untuk lelaki yang sedikit. Ciri-ciri lelaki yang baik boleh dinyatakan dan lelaki yang bagaimana yang menjadi pilihan di hati. Perlahan-lahan bina hubungan yang baik dengan ibu ayah, khusus kepada individu yang saudari mahu nyatakan hasrat di hati. Ini mengambil masa yang agak lama untuk meyakinkan salah seorangnya.

Boleh tanyakan juga bagaimana pilihan ibu atau ayah tentang pasangan hidup saudari. Jika spesifikasi calon dan keturunan itu dinyatakan, cuba tanya dengancara berhemah, adakah mereka (ibu ayah) mudah peroleh calon tersebut? Sekiranya mereka menyebut ada, maka peranan saudari akan jadi lebih sukar untuk memahamkan dan meyakinkan mereka. Namun, saudari masih boleh mencuba dan bertegas jika saudari yakin bahawa itu adalah calon terbaik buat saudari. Saya ada ahli dalam keluarga terdekat yang pilihannya tidak direstui oleh ibu ayah, hanya kerana kerjayanya bukan setaraf dengan anaknya. Namun, kecekalan anak tadi yang mahu pilihan hatinya, maka ibu bapa akur . Kini sudah 12 tahun, dan anaknya bahagia bersama pasangannya.

Orang Tengah

Apabila saudari nampak ada bunga-bunga kurangnya “rigid” tentang pemilihan keturunan (jika mereka tiada calon), maka saudari gunakan orang tengah yang paling disegani atau dipercayai oleh individu (ibu atau ayah) untuk meyakinkan mereka. Jika salah seorangnya sudah lembut, maka kurang sukar sikit untuk saudari membuat penegasan terhadap pilihan saudari.

Gunakan sebaik mungkin saluran yang ada. Nyatakan pandangan dan pendapat saudari dan jika terdesak , perlukan sedikit ketegasan dan sedikit “ancaman” maka bolehlah digunakan. Ini bergantung kepada kebijaksanaan saudari menggunakan pendekatan itu.

Jika saudari benar merasakan bahawa itu adalah pilihan terbaik saudari, jangan takut untuk bertegas. Akhir sekali, beranikan diri beritahu keluarga bahawa lelaki tersebut nak datang berjumpa di rumah. Maka lelaki yang betul-betul mahukan saudari akan sanggup menerima cabaran ni. Selamat Mencuba!

Dua Beradik Meninggal Dalam Perjalanan Ke Sekolah, Tragedi Ramadan Yang Sangat Menyayat Hati 3 kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah batu-bata
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source

Kontraktor Bina Rumah IBS

LPPSA Kelayakan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Rumah Kontena Pinjaman LPPSA Rumah Pasang Siap Kontena Murah Rumah Kabin Buat Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjamana Perumahan Kerajaan Loan LPPSA Untuk Beli Rumah Kelayakan LPPSA Rumah Kontena Pasang Siap Rumah Pasang Siap Malaysia Rumah IBS Malaysia Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor LPPSA Loan Kontraktor Rumah Kontraktor Rumah IBS Kontraktor Rumah IBS Di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali‎ Kontraktor Bina Rumah di Klang‎ Kontraktor Bina Rumah di 16 Sierra, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Ampang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Balakong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Bangi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Klang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Selayang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Botanic Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 1, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 2, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Tinggi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Country Homes Kontraktor Bina Rumah di Bandar D’Alpinia, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Kinrara BK 1 Sehingga 6, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Mahkota Cheras Kontraktor Bina Rumah di Bandar Nusa Rhu Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puchong Utama, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Putra Permai Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rasa Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rinching Kontraktor Bina Rumah di Bandar Saujana Utama Kontraktor Bina Rumah di Bandar Seri Putra Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Buaya Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Long Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sunway Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Bandar Tasik Kesuma Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teknologi Kajang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Bandar UtamaKontraktor Bina Rumah di Banting Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali Kontraktor Bina Rumah di Batu 9 Cheras Kontraktor Bina Rumah di Batu Arang Kontraktor Bina Rumah di Bernam Jaya Kontraktor Bina Rumah di Bukit Antarabangsa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Beruntung Kontraktor Bina Rumah di Bukit Gasing Kontraktor Bina Rumah di Bukit Komanwel Kontraktor Bina Rumah di Bukit Lanjan Kontraktor Bina Rumah di Bukit Raja Kontraktor Bina Rumah di Bukit RimauKontraktor Bina Rumah di Bukit Sentosa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tagar Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tampoi Kontraktor Bina Rumah di Country Heights Kontraktor Bina Rumah di Damansara Damai Kontraktor Bina Rumah di Damansara Intan Kontraktor Bina Rumah di Damansara Jaya Kontraktor Bina Rumah di Damansara Perdana Kontraktor Bina Rumah di Damansara Utama Kontraktor Bina Rumah di Denai Alam Kontraktor Bina Rumah di Dengkil Kontraktor Bina Rumah di Dusun Tua Kontraktor Bina Rumah di Gombak SetiaKontraktor Bina Rumah di I-City Kontraktor Bina Rumah di Kajang Kontraktor Bina Rumah di Kalumpang Kontraktor Bina Rumah di Kampung Jenderam Hilir Kontraktor Bina Rumah di Kampung Kubu Gajah Dalam Kontraktor Bina Rumah di Kelana Jaya Kontraktor Bina Rumah di Kinrara Kontraktor Bina Rumah di Klang Kontraktor Bina Rumah di Kota Damansara Kontraktor Bina Rumah di Kuala Kubu Bharu Kontraktor Bina Rumah di Kuang Kontraktor Bina Rumah di Kwasa Damansara Kontraktor Bina Rumah di Lembah Beringin Kontraktor Bina Rumah di Mutiara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Pandan Indah Kontraktor Bina Rumah di Pelabuhan Klang Kontraktor Bina Rumah di Pinggiran Cyberjaya Kontraktor Bina Rumah di Puchong, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Bangi Kontraktor Bina Rumah di Rawang, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sungai Rinching Kontraktor Bina Rumah di Sabak, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sekinchan Kontraktor Bina Rumah di Selayang Kontraktor Bina Rumah di Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Serendah Kontraktor Bina Rumah di Seri Kembangan Kontraktor Bina Rumah di Subang Bestari Kontraktor Bina Rumah di Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Taman Tasik Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Tanjung Sepat Kontraktor Bina Rumah di Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Teluk Panglima Garang Kontraktor Bina Rumah di Tropicana Kontraktor Bina Rumah di UEP Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ulu Yam Kontraktor Bina Rumah di Gombak Kontraktor Bina Rumah di Hulu Langat Kontraktor Bina Rumah di Hulu Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Langat Kontraktor Bina Rumah di Kuala Selangor Kontraktor Bina Rumah di Petaling Jaya Kontraktor Bina Rumah di Sabak Bernam Kontraktor Bina Rumah di Sepang Kontraktor Bina Rumah di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Lumpur Kontraktor Bina Rumah di Shah Alam Kontraktor Bina Rumah di Kapar Kontraktor Bina Rumah di Meru Kontraktor Bina Rumah di Puncak Alam Kontraktor Rumah Bina Rumah Pinjaman LPPSA Pengeluaran Kwsp Spesifikasi Rumah Rumah IBS Pelan Rumah Rekabentuk Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kontraktor Rumah Selangor Rumah Banglo Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Johor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Terengganu Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Perak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri MelakaBina Rumah Atas Tanah Sendiri Negeri Sembilan Bantuan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Loan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Permohonan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Cara Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Skim Bina Rumah Atas Tanah Sendiri 2021 Pakej Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelebihan Bina Rumah Atas Tanah SendiriBina Rumah Bawah 100k Kelantan Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah 2022 Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Pengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Bina Rumah Murah Kontraktor Bina Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Bajet 50k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Bina Rumah Bajet 30k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Bajet 10k Bina Rumah Bajet 50k Selangor Bina Rumah SendiriBantuan Bina Rumah Atas Tanah SendiriKos Bina Rumah 2022Kos Bina Rumah 20×30 Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah SendiriPengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Kalkulator Bina Rumah Sendiri Pengeluaran Kwsp Untuk Bina Rumah Loan LPPSA Untuk Bina Rumah Kos Bina Rumah Bajet Kos Bina Rumah Kampung Bina Ayat Rumah Tangga Binatang Di Dinding Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pinjaman LPPSA Ubahsuai Rumah Pinjaman LPPSA Beli Rumah Pinjaman LPPSA Bina Rumah Pinjaman LPPSA Untuk Beli Tanah Pinjaman LPPSA Untuk Bina Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pertanian Pinjaman LPPSA Jenis 5 Pinjaman LPPSA Atau Bank Semak Baki Pinjaman LPPSA Semakan Baki Pinjaman LPPSA Semak Baki Pinjaman LPPSA Sms Jenis Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Kelayakan Pinjaman LPPSA Jadual Kelayakan Pinjaman LPPSA Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Bina Rumah Borang Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Pinjaman Perumahan LPPSA Pinjaman Ubahsuai Rumah LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Untuk Ubahsuai Rumah Pinjaman Perumahan LPPSA Vs Bank Pinjaman Bank Ke LPPSA Pinjaman Bersama LPPSA Pengiraan Kos Bina Rumah Sendiri Cara Jimat Buat Rumah Sendiri Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Pengalaman Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Kos Bina Rumah 20×30 Kos Bina Rumah Paling Murah 2022 Harga Upah Tukang Rumah 2022 Kos Bina Rumah Kampung Kos Bina Rumah Bajet Anggaran Kos Bina Rumah 3 Bilik Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kalkulator Bina Rumah Sendiri Rate Loan Rumah Kelayakan Loan Rumah Pinjaman Perumahan Public Bank Interest Bank Loan Rumah 2023 Interest Loan Rumah 2023 Berapa Lama Bank Proses Loan Rumah Cara Kira Interest Loan Rumah Bank Loan Rumah Terbaik Interest Bank Loan Rumah Public Bank Loan Rumah Affin Bank Loan Rumah Letter Offer Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Calculator Hong Leong Bank Loan Rumah Mbsb Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Cimb Bank Loan Rumah Agrobank Loan Rumah Bank Mana Senang Lulus Loan Rumah Bank Rakyat Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Bank Terbaik Untuk Loan Rumah Bank Call Untuk Pengesahan Loan Rumah Bank Muamalat Loan Rumah Bank Yang Mudah Lulus Loan Rumah Bank Akan Call Untuk Loan Rumah Bank Mbsb Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Contact Number LPPSA

See also  Menu Wajib Bulan Puasa. Resipi Karipap Pusing Rangup Jadi Kegilaan Ramai

See also  ‘Salam Uqasha, Kalau Free Call Abang Ye’ – Aaron Aziz Nafi Tunjuk Pandai, Cuma Mahu Amankan Keadaan