Infotainment

“Hampir 90% Rumahtangga Berakhir Penceraian, Pergaduhan Mereka Yang Mengabaikan SOLAT”

“Hampir 90% Rumahtangga Berakhir Penceraian, Pergaduhan Mereka Yang Mengabaikan SOLAT”
“Hampir 90% Rumahtangga Berakhir Penceraian, Pergaduhan Mereka Yang Mengabaikan SOLAT” 1

“Hampir 90% Rumahtangga Berakhir Penceraian, Pergaduhan Mereka Yang Mengabaikan SOLAT” . Itulah antara fakta yang diberikan oleh Mantan Perundingcara Keluarga, Ustazah Asma’ binti Harun menerusi perkongsian di akaun Facebooknya.

Solat adalah tiang agama. Jika tiada solat maka runtuhlah agama ibarat rumah yang tidak bertiang.

Pasangan suami isteri yang gagal mempertahankan keharmonian rumah tangga sehingga berlaku penceraian didapati berpunca daripada sikap keengganan menunaikan solat lima waktu.

“Hampir 90% Rumahtangga Berakhir Penceraian, Pergaduhan Mereka Yang Mengabaikan SOLAT”

Menurut Ustazah Asma’ punca perpecahan dan penceraian suami Isteri adalah daripada masalah ‘hubungan intim’ tetapi ia bukan punca paling tinggi. Sebaliknya punca utama dan terbesar adalah kurangnya pegangan dan amalan agama – kayu ukur utama adalah Solat dan Rukun Islam yang lain.

“Saya bukan nak ambil kesempatan dengan isu ini, lagipun dah agak terlambat, sekarang dah mula sejuk, ia panas ketika saya dalam misi kemanusiaan di sempadan Syria tempoh hari. Saya membuat catatan ini dalam perjalanan daripada airport Jeddah menuju ke Madinah, dalam 1 jam lagi akan tiba.

“Berkaitan seorang pembimbing/penasihat ilmu ‘hubungan intim’ suami isteri, sudah banyak pihak bersuara, pihak berwajib telah mengeluarkan kenyataan, dan pihak berkenaan juga sudah memohon maaf secara terbuka.

“Saya sebenarnya nak mengulas isu ni sebagai seorang yang berpengalaman menjadi Perundingcara Rumahtangga sepenuh masa, daripada tahun 2008 – 2013 (4 tahun lebih), Penolong Pengarah Bahagian Undang-Undang Keluarga Islam (Ketua Unit Rundingcara), Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sembilan (JHEAINS). Pegawai Hal Ehwal Islam JAKIM yang bertugas di NS.

BEBERAPA PERKARA ;

“Pertama, memang benar di antara punca perpecahan dan penceraian Suami Isteri adalah daripada masalah ‘hubungan intim’. Tetapi ia bukan punca paling tinggi.

‘Kedua, punca utama dan terbesar adalah kurang pegangan dan amalan agama – kayu ukur utama adalah Solat dan Rukun Islam yang lain.

“Hampir 90% rumahtangga yang berakhir dengan penceraian atau menghadapi syiqaq (pergaduhan) berpanjangan adalah mereka yang mengabaikan SOLAT, walaupun pasangan datang mengadukan isu lain seperti orang ketiga, keewangan, hubungan intim dll. Ramai yang tidak nampak perkaitan solat dengan semua masalah yang timbul.

“Semua ni ada kajian ilmiah berdasarkan analisis setiap kes, fokus kepada punca masalah melibatkan ribuan kes dalam tempoh saya bertugas.

“Ketiga, masalah ‘hubungan intim’ ada kalanya menjadi sebab utama, tapi kebanyakannya adalah kesan akibat bila syariat Islam diabaikan.

“Contoh mudah faham, seorang suami yang tidak solat, pasti cenderung abaikan juga tanggungjawab asas sebagai suami, dan mempunyai sikap yang tidak menyenangkan, paling utama hilang berkat dalam hubungan dan terhalang rahmat Allah, maka hubungan intim yang sepatutnya sebagai Ibadah yang indah boleh bertukar menjadi musibah.

“Begitu juga dengan seorang isteri yang tidak solat, jika kewajipan paling utama sebagai muslim diabaikan dan tidak rasa berdosa, maka apa sangat nak rasa berdosa bila menolak ajakan suami tanpa sebab kukuh, walaupun amaran yang sangat berat.

“Keempat, sebagai perundingcara, memang saya berdepan langsung dengan ramai pasangan yang ada masalah dengan ‘hubungan intim’. Saya cuba bantu dengan dua keadaan, pertama, menjawab kepada soalan yang berkait hukum hakam hubungan intim. Kedua, saranan yang perlu mereka lakukan, saranan agama dan rawatan perubatan.

“Sebenarnya sangat banyak saranan agama, bahkan ada banyak kitab penulisan alim ulama berkait ilmu ini, termasuk yang sangat asas iaitu bacaan doa, inipun ramai yang tidak beramal, sedangkan ia adalah benteng kepada gangguan Iblis dan Syaitan yang nak rosakkan hubungan suami isteri melalui jalan ini.

Daripada Abdullah Ibn Abbas R.anhuma , bahawa Nabi SAW bersabda: “Apabila salah seorang daripada kamu ingin mendatangi isterinya maka bacalah:

بِاسْمِ اللَّهِ، اللَّهُمَّ جَنِّبْنَا الشَّيْطَانَ، وَجَنِّبِ الشَّيْطَانَ مَا رَزَقْتَنَا

Maksudnya: “Dengan nama Allah, ya Allah ya Tuhan kami, jauhkanlah kami daripada syaitan dan jauhkanlah syaitan daripada apa yang kamu rezekikan kepada kami.”

Sesungguhnya jika ditakdirkan (Allah) buat kamu berdua anak pada waktu itu, maka anak tersebut tidak akan dimudharatkan oleh syaitan selamanya.” [Riwayat al-Bukhari (6388)]

– Rezeki ketika hubungan Intim suami isteri bukan sahaja anak, termasuk juga kasih sayang dan kemesraan yang terhasil daripadanya.

“Namun banyak juga punca yang turut memerlukan rawatan perubatan, dan ia sangat membantu kes klien bila dirujuk. Terutama wanita yang trauma selepas bersalin atau faktor umur yang telah mula menggangu hormon dll. Begitu juga para suami yang bermasalah.

“Apa yang saya nak nyatakan, ilmu ini memang sangat penting, ia boleh diperolehi daripada sumber fitrah semulajadi, atau dipelajari secara tidak langsung dengan capaian ilmu dari persekitaran atau boleh juga secara formal.

“Bila secara formal ni, samada melalui individu, penulisan atau rakaman video. Yang menjadi perhatian utama adalah CARA DAN ISI ILMU YANG DISAMPAIKAN, ilmu ni seolahnya tidak spesifik kepada yang ada kelayakan tertentu, sebenarnya ramai lagi selain individu yang panas dibicarakan ini aktif menyampaikan topik ini.

“Baiklah, saya tidak mahu menyelak kesilapan, tapi lebih kepada saranan kepada semua pihak yang mahu membantu pasangan suami isteri yang menghadapi masalah ini ;

1-  Tidak mencampurkan antara lelaki dan wanita secara umum di dalam satu group media sosial atau bersemuka. Seeloknya lelaki diberi nasihat oleh lelaki, kecuali jika sesi itu melibatkan pasangan suami isteri berdua sahaja (sesi rundingcara/kaunseling pasangan).

2- Menggunakan ayat yang tidak menyebabkan kecenderungan untuk membayangkan secara jelas hingga boleh menaikkan syahwat.

3- Tidak mendedahkan aib pasangan masing-masing walaupun sudah tidak lagi sebumbung atau sehaluan, bahkan walaupun diberi alasan tiada siapa yang tahu dirinya siapa. Kerana boleh jadi pasangannya tahu atau ia boleh berlaku ketirisan maklumat.

4- Tidak perlu menceritakan secara teliti tentang kaedah pelaksanaan hubungan intim, kerana ia adalah sesuatu yang sedia maklum, atau berikan sahaja sumber rujukan ilmiah atau jika perlu kepada yang terlalu naif, diberikan perincian secara bertulis dan khusus / tertutup.

5- Tidak menyarankan perkara yang membawa kepada melanggar syariat Islam atau melampaui batasan norma, kerana ia akan memberi kesan buruk seperti dorongan fantasi yang berlebihan sehingga memaksa pasangan untuk melaksanakan diluar kesanggupan.

6- Konsultasi yang dilaksanakan diurus dengan penuh tatatertib kerahsiaan yang tinggi dan tatacara yang bermaruah.

7- Turut menjemput individu yang bertauliah seperti doktor, kaunselor, perundingcara rumah tangga, peguam dll yang berautoriti dalam bidang ini. Mereka yang diberi latihan khusus untuk mengendalikan serta memberi konsultasi yang berkaitan. Cara ini juga akan mengukuhkan keabsahan ilmu dan kedudukan pihak penyampai ilmu tersebut.

“Yang Baik Boleh Diteruskan, Yang Sebaliknya Boleh Dibaiki”

“Buat saudari, saya faham asal tujuan niat dihati untuk membantu, bahkan sudah banyak pasangan yang kembali harmoni. Apa yang baik boleh diteruskan, yang sebaliknya boleh dibaiki.

“Pesanan buat semua pasangan, dalam berusaha menyelesaikan apa jua masalah rumahtangga, ingatlah bahawa perunding, penasihat, kaunselor atau pegawai agama mahupun sesiapa yang dipercayai adalah perantaraan sahaja, paling utama peliharalah hubungan dengan Allah, maka Allah akan memelihara hubungan sesama kita.

“Yakin dan kembalilah kepada Allah SWT, patuhi perintah dan tinggalkan laranganNya, lalu berusaha dan berdoa kepadaNya. Dialah Allah Ya Fattah yang Maha Membuka dan memberi jalan keluar dengan tepat dan sempurna. Allahumma aamin.

PESAN NABI SAW BERKAIT MEMBUKA AIB PASANGAN

Daripada Abu Sa’id al-Khudri r.a., Rasulullah SAW bersabda:

إِنَّ مِنْ أَشَرِّ النَّاسِ عِندَ الله مَنزِلَةً يَومَ القِيَامَةِ الرَّجُلَ يُفضِي إِلَى المَرْأَةِ وَتُفْضِي إِلَيه، ثُمَّ يَنشُرُ سِرَّهَا

Maksudnya: “Sungguh manusia yang paling buruk kedudukannya pada hari kiamat menurut Allah adalah orang lelaki (suami) yang bercampur (bersetubuh) dengan isterinya kemudian menyebarkan rahsia yang terjadi di dalamnya.” (HR Muslim, hadis sahih)

Menurut Imam Nawawi, hadis ini menunjukkan bahawa HARAM hukum bagi seorang lelaki menyebarluaskan apa yang terjadi antara dia dan isterinya pada saat bercampur (hubungan intim), memberikan gambaran terperinci, termasuk apa yang terjadi pada seorang wanita pada saat melakukannya baik dari ucapan dan perilaku bercampuran ataupun yang lainnya”.

(Rujuk Syarah Shahih Muslim: 10/9)

Walaupun hadis tersebut menyebut tentang sikap suami, tetapi ulama’ menyebut HUKUM INI JUGA TURUT TERPAKAI BUAT ISTERI DAN JUGA MERUPAKAN PERINGATAN KERAS BUAT KEDUANYA SEKALI.

“Tidak salah ingin berkongsi tips kekeluargaan, rumah tangga bahagia, tapi bila sampai menjadi perbualan saling membuka aib pasangan, cerita pengalaman sendiri sebagai panduan atau menjelaskan kaedah yang sangat terperinci sehingga boleh dibayangkan dll ia adalah dilarang.

Rasulullah SAW bersabda:

إِذَا لَمْ تَسْتَحْيِ، فَاصْنَعْ مَا شِئْتَ

Maksudnya: “Jika engkau tidak ada lagi rasa malu, maka buatlah sesuka hatimu.”

(HR Bukhari, hadis sahih)

Ayat “buatlah sesuka hatimu” itu bukan bererti Rasulullah SAW beri kebebasan kepada kita untuk lakukan sewenangnya, tapi ia merupakan satu sindiran yang amat pedih bagi mereka yang memiliki iman. Kita bimbang jika Allah dan Rasulullah sudah TIDAK LAGI PEDULI PADA KITA sedangkan Syurga-Nya dan syafaat Baginda yang kita tagihkan.

“Semoga kita dapat mengambil pengajaran daripada semua yang berlaku,” kongsinya.

Baca Disini : “Tasbih Sentiasa Di Tangan”, Ustazah Asma’ Kongsi Pramugari Emirates Di Sebalik Penampilan Tidak Bertudung

Mingguan Wanita: Semoga perkongsian daripada Ustazah Asma’ menjadi ingatan buat kita semua.

Sumber : Facebook Ustazah Asma’ Harun

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.


“Hampir 90% Rumahtangga Berakhir Penceraian, Pergaduhan Mereka Yang Mengabaikan SOLAT” 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source

Kontraktor Bina Rumah IBS

LPPSA Kelayakan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Rumah Kontena Pinjaman LPPSA Rumah Pasang Siap Kontena Murah Rumah Kabin Buat Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjamana Perumahan Kerajaan Loan LPPSA Untuk Beli Rumah Kelayakan LPPSA Rumah Kontena Pasang Siap Rumah Pasang Siap Malaysia Rumah IBS Malaysia Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor LPPSA Loan Kontraktor Rumah Kontraktor Rumah IBS Kontraktor Rumah IBS Di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali‎ Kontraktor Bina Rumah di Klang‎ Kontraktor Bina Rumah di 16 Sierra, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Ampang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Balakong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Bangi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Klang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Selayang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Botanic Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 1, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 2, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Tinggi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Country Homes Kontraktor Bina Rumah di Bandar D’Alpinia, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Kinrara BK 1 Sehingga 6, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Mahkota Cheras Kontraktor Bina Rumah di Bandar Nusa Rhu Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puchong Utama, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Putra Permai Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rasa Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rinching Kontraktor Bina Rumah di Bandar Saujana Utama Kontraktor Bina Rumah di Bandar Seri Putra Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Buaya Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Long Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sunway Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Bandar Tasik Kesuma Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teknologi Kajang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Bandar UtamaKontraktor Bina Rumah di Banting Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali Kontraktor Bina Rumah di Batu 9 Cheras Kontraktor Bina Rumah di Batu Arang Kontraktor Bina Rumah di Bernam Jaya Kontraktor Bina Rumah di Bukit Antarabangsa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Beruntung Kontraktor Bina Rumah di Bukit Gasing Kontraktor Bina Rumah di Bukit Komanwel Kontraktor Bina Rumah di Bukit Lanjan Kontraktor Bina Rumah di Bukit Raja Kontraktor Bina Rumah di Bukit RimauKontraktor Bina Rumah di Bukit Sentosa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tagar Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tampoi Kontraktor Bina Rumah di Country Heights Kontraktor Bina Rumah di Damansara Damai Kontraktor Bina Rumah di Damansara Intan Kontraktor Bina Rumah di Damansara Jaya Kontraktor Bina Rumah di Damansara Perdana Kontraktor Bina Rumah di Damansara Utama Kontraktor Bina Rumah di Denai Alam Kontraktor Bina Rumah di Dengkil Kontraktor Bina Rumah di Dusun Tua Kontraktor Bina Rumah di Gombak SetiaKontraktor Bina Rumah di I-City Kontraktor Bina Rumah di Kajang Kontraktor Bina Rumah di Kalumpang Kontraktor Bina Rumah di Kampung Jenderam Hilir Kontraktor Bina Rumah di Kampung Kubu Gajah Dalam Kontraktor Bina Rumah di Kelana Jaya Kontraktor Bina Rumah di Kinrara Kontraktor Bina Rumah di Klang Kontraktor Bina Rumah di Kota Damansara Kontraktor Bina Rumah di Kuala Kubu Bharu Kontraktor Bina Rumah di Kuang Kontraktor Bina Rumah di Kwasa Damansara Kontraktor Bina Rumah di Lembah Beringin Kontraktor Bina Rumah di Mutiara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Pandan Indah Kontraktor Bina Rumah di Pelabuhan Klang Kontraktor Bina Rumah di Pinggiran Cyberjaya Kontraktor Bina Rumah di Puchong, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Bangi Kontraktor Bina Rumah di Rawang, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sungai Rinching Kontraktor Bina Rumah di Sabak, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sekinchan Kontraktor Bina Rumah di Selayang Kontraktor Bina Rumah di Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Serendah Kontraktor Bina Rumah di Seri Kembangan Kontraktor Bina Rumah di Subang Bestari Kontraktor Bina Rumah di Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Taman Tasik Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Tanjung Sepat Kontraktor Bina Rumah di Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Teluk Panglima Garang Kontraktor Bina Rumah di Tropicana Kontraktor Bina Rumah di UEP Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ulu Yam Kontraktor Bina Rumah di Gombak Kontraktor Bina Rumah di Hulu Langat Kontraktor Bina Rumah di Hulu Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Langat Kontraktor Bina Rumah di Kuala Selangor Kontraktor Bina Rumah di Petaling Jaya Kontraktor Bina Rumah di Sabak Bernam Kontraktor Bina Rumah di Sepang Kontraktor Bina Rumah di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Lumpur Kontraktor Bina Rumah di Shah Alam Kontraktor Bina Rumah di Kapar Kontraktor Bina Rumah di Meru Kontraktor Bina Rumah di Puncak Alam Kontraktor Rumah Bina Rumah Pinjaman LPPSA Pengeluaran Kwsp Spesifikasi Rumah Rumah IBS Pelan Rumah Rekabentuk Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kontraktor Rumah Selangor Rumah Banglo Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Johor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Terengganu Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Perak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri MelakaBina Rumah Atas Tanah Sendiri Negeri Sembilan Bantuan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Loan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Permohonan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Cara Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Skim Bina Rumah Atas Tanah Sendiri 2021 Pakej Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelebihan Bina Rumah Atas Tanah SendiriBina Rumah Bawah 100k Kelantan Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah 2022 Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Pengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Bina Rumah Murah Kontraktor Bina Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Bajet 50k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Bina Rumah Bajet 30k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Bajet 10k Bina Rumah Bajet 50k Selangor Bina Rumah SendiriBantuan Bina Rumah Atas Tanah SendiriKos Bina Rumah 2022Kos Bina Rumah 20×30 Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah SendiriPengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Kalkulator Bina Rumah Sendiri Pengeluaran Kwsp Untuk Bina Rumah Loan LPPSA Untuk Bina Rumah Kos Bina Rumah Bajet Kos Bina Rumah Kampung Bina Ayat Rumah Tangga Binatang Di Dinding Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pinjaman LPPSA Ubahsuai Rumah Pinjaman LPPSA Beli Rumah Pinjaman LPPSA Bina Rumah Pinjaman LPPSA Untuk Beli Tanah Pinjaman LPPSA Untuk Bina Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pertanian Pinjaman LPPSA Jenis 5 Pinjaman LPPSA Atau Bank Semak Baki Pinjaman LPPSA Semakan Baki Pinjaman LPPSA Semak Baki Pinjaman LPPSA Sms Jenis Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Kelayakan Pinjaman LPPSA Jadual Kelayakan Pinjaman LPPSA Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Bina Rumah Borang Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Pinjaman Perumahan LPPSA Pinjaman Ubahsuai Rumah LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Untuk Ubahsuai Rumah Pinjaman Perumahan LPPSA Vs Bank Pinjaman Bank Ke LPPSA Pinjaman Bersama LPPSA Pengiraan Kos Bina Rumah Sendiri Cara Jimat Buat Rumah Sendiri Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Pengalaman Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Kos Bina Rumah 20×30 Kos Bina Rumah Paling Murah 2022 Harga Upah Tukang Rumah 2022 Kos Bina Rumah Kampung Kos Bina Rumah Bajet Anggaran Kos Bina Rumah 3 Bilik Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kalkulator Bina Rumah Sendiri Rate Loan Rumah Kelayakan Loan Rumah Pinjaman Perumahan Public Bank Interest Bank Loan Rumah 2023 Interest Loan Rumah 2023 Berapa Lama Bank Proses Loan Rumah Cara Kira Interest Loan Rumah Bank Loan Rumah Terbaik Interest Bank Loan Rumah Public Bank Loan Rumah Affin Bank Loan Rumah Letter Offer Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Calculator Hong Leong Bank Loan Rumah Mbsb Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Cimb Bank Loan Rumah Agrobank Loan Rumah Bank Mana Senang Lulus Loan Rumah Bank Rakyat Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Bank Terbaik Untuk Loan Rumah Bank Call Untuk Pengesahan Loan Rumah Bank Muamalat Loan Rumah Bank Yang Mudah Lulus Loan Rumah Bank Akan Call Untuk Loan Rumah Bank Mbsb Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Contact Number LPPSA