Artikel Terkini

Ilmu Kalam Asyairah Menjawab Mentega Terbang

Ilmu Kalam Asyairah Menjawab Mentega Terbang
Ilmu Kalam Asyairah Menjawab Mentega Terbang 1

Islam boleh menjawab keraguan Agnostik dari Aisyah Mentega Terbang. Sejak melewati hari-hari terakhir ibunya, dia mula mencari apa kebenaran sejati dan apa jadi lepas mati. Beza dengan orang Atheist, orang Agnostik pulak akan 50-50 dengan Tuhan.

Eh adik-adik yang confuse macam Aisyah! Percayalah yang ilmu kalam Asyairah dalam Islam boleh menjawab semua persoalan besar tu. Mentega Terbang dah kena banned dengan kerajaan lepas dikecam Pejabat Agama. Tetapi, anak-anak muda yang celaru macam Aisyah, realitinya masih ramai.

(1) Siapa Tuhan sebenarnya?

Sebelum menjawab soalan apa jadi lepas kita mati, jawab dulu persoalan agama mana yang betul. Sebelum putuskan agama mana yang betul, bandingkan dulu Tuhan mana yang real. Islam menerusi ilmu kalam Asyairah, telah berjaya memutuskan Allah sebagai Tuhan yang sebenar.

Ada beratus-ratus zat yang disembah oleh bangsa manusia. Hindu ada 330 Tuhan. Kristian ada triniti: Tuhan bapa, Tuhan anak dan Holy spirit. Yahudi ada Tuhan dan anaknya Uzair. Sikh percaya satu Tuhan, tapi Tuhan tu jugak ciptakan Tuhan baik dan Tuhan jahat. Scientologist percaya ada entiti agung yang ciptakan alam semesta ni. Islam adalah satu-satunya yang percaya kepada Allah yang esa. Bagaimana nak buktikan kesahihan Islam berbanding agama lain?

Imam Abu Hasan Asyaari mudahkan kita faham akidah Islam dengan 13 sifat Tuhan. Imam Abu Mansur Maturidi syarahkan jadi sifat 20. Inilah pengajian akidah Ahlul Sunnah wal Jamaah aliran Asyairah wal Maturidiah yang sekian lama menjadi perisai iman agama kita. Sifat 20 dah cukup untuk jernihkan kecelaruan agnostik macam Aisyah Mentega Terbang.

Sifat 20 dibahagi pula kepada sifat nafsiah, salbiah, maani dan maknawiah. Penjelasan dalam sifat nafsiah memadai bagi memecahkan kekeliruan Atheist. Allah itu wujud. Takkanlah alam semesta yang luas terbentang, saling berfungsi dan sempurna aturannya tiada Tuhan yang menciptakan? Mustahil akal. Adanya alam ini bukti Allah itu ada.

Tapi Aisyah Mentega Terbang bukan Atheist. Dia Agnostik dengan Islam. Dia kena sedar, salah satu keistimewaan Islam adalah menyembah Tuhan yang sebenar. Bukan imaginasi manusia atau ritual fiksyen. Syarah sifat salbiah dalam pengajian sifat 20 membuktikan Allah sahaja Tuhan yang hakiki.

(2) Buktikan Allah itu Tuhan

Tuhan yang original mestilah ada sebelum alam semesta diciptakan dan kekal sampai bila-bila. Kita memanggilnya bersifat QIDAM dan BAQA’. Sedia ada dan kekal abadi. Kenapa? Kerana jika semua yang ada di alam ini adalah diciptakan, maka zat yang menciptakannya mesti ada terlebih dahulu. Ada Tuhan, baru ada alam. Dah tu, sebagaimana ciptaan takkan ada kalau tak diciptakan, ciptaan juga takkan tetap ada kalau tiada yang mengekalkan kewujudannya. Tuhan mesti kekal abadi, kerana Tuhan yang mengadakan dan memastikan alam ini ada. Alam ini akan kiamat, tapi sebagaimana Tuhan wujud sebelum ada alam semesta, Tuhan juga kekal abadi wujud setelah hancurnya alam semesta. Tuhan yang tak pernah mati dan takkan dikalahkan dalam sejarah agama-agama dunia, hanyalah Allah.

Special Islam ni, pasal akidah kita tak ikut khayalan bangsa setempat. Orang afrika percaya Tuhan ular besar, orang scandinavian percaya Tuhan petir dan orang mesir percaya Tuhan badak air. Semua entiti ‘Tuhan’ yang disembah ini diambil jadi Tuhan oleh masyarakat setempat. Islam satu-satunya agama yang asli, tak campur dengan khayalan manusia. Allah tidak menyerupai apa pun jua yang dikhayalkan manusia. MUKHALAFATUHU LIL HAWADIS. Laisa kamislihi syai’.

Dah tu kotak hitam dekat Mekah tu apa? Oh..Kaabah ke. Kaabah tu bukan Tuhan. Ia hanya petunjuk untuk arah orang Islam bersatu dalam solat. Simbolik kesatuan. Special sifat Tuhan yang tak mampu digambarkan ni, menjadikan Islam sentiasa releven sepanjang zaman meskipun pemikiran dan imaginasi manusia berubah-ubah. Gambaran Tuhan tidak berubah ikut khayalan orang.

Allah tidak simplistik macam sangkaan Richard Dawkins. Teori The Flying Spaghetti Monster tidak terpakai untuk Allah yang tidak boleh digambarkan zat-Nya. Dawkins cakap agama ni setakat khayalan manusia sampikan apa saja yang dikhayalkan akan disembah. Kalau orang nak khayal ada raksasa spaghetti tengah angkasa pun boleh. Ikut sukalah. Nah, di sini Islam menyisihkan pandangan Dawkins. Allah adalah Tuhan yang zat-Nya tak boleh dibayangkan!

Allah tak perlukan makhluk. QIYAMUHU BI NAFSIHI. Berbeza dengan fahaman agama yang penganutnya kena bagi makan Tuhan, Allah tak perlu dibagi makan minum oleh hamba-Nya. Pasal cubalah fikir. Kan Tuhan yang ciptakan alam semesta ni. Nasi ditanak daripada beras. Beras diproses daripada sumber padi. Padi takde tempat tumbuh kalau tiada bumi dan takkan hidup kalau tiada hujan yang turun daripada langit. Allah adalah pencipta langit dan bumi. Maknanya sebelum ada langit dan bumi, Allah dah wujud dengan sendirinya. Kalau dulu pun Allah tak perlukan ciptaan-Nya, sekarang pun samalah Allah tak perlu kepada yang lain.

Tuhan yang menguasai alam semesta ni mestilah satu, tiada dua atau lebih. Esa. WAHDANIAH. Mudah je nak faham. Kalau alam semesta ini ada lebih daripada satu Tuhan, mesti berantakan. Benda ni yang dikhayalkan mitologi Greek. Pergaduhan Zeus, Uranus dengan Kronos pasti menyahstabilkan dunia. Tapi, konsep karut ni takde dalam Islam. Tuhan tidak ramai atau berbilang-bilang. Pasal kalau ramai mesti bergaduh.

Allah berfirman:
بِسۡمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِیمِ قُلۡ هُوَ ٱللَّهُ أَحَدٌ﴿ ١ ﴾ ٱللَّهُ ٱلصَّمَدُ﴿ ٢ ﴾ لَمۡ یَلِدۡ وَلَمۡ یُولَدۡ﴿ ٣ ﴾ وَلَمۡ یَكُن لَّهُۥ كُفُوًا أَحَدُۢ﴿ ٤ ﴾
Katakanlah (wahai Muhammad): “(Tuhanku) ialah Allah Yang Maha Esa; Allah Yang menjadi tumpuan sekalian makhluk untuk memohon sebarang hajat; Ia tiada beranak, dan Ia pula tidak diperanakkan; Dan tidak ada sesiapapun yang serupa denganNya”. (Surah Al-Ikhlas, Ayat 1–4)

Allah dah terbukti Tuhan sebenar. Allah bersifat sedia ada, kekal abadi, tidak sama dengan makhluk-Nya, maha terkaya dan tunggal.

Aisyah Mentega Terbang dah elok-elok Islam. Tak payah dia sibuk baca Bible. Padahal kitab suci Al-Quran dah siapkan semua jawaban yang benar. Sebenarnya takde masalah nak buat perbandingan agama, tapi mestilah kena sedia asas Iman yang kukuh. Bukan saja-saja bandingkan agama lepastu senyum kat kupu-kupu.


Perhatian sebentar…

Sejak 2012, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memandaikan anak bangsa.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, The Patriots tidak dimiliki oleh jutawan mahupun politikus, maka kandungan yang dihasilkan sentiasa bebas dari pengaruh politik dan komersial. Ini mendorong kami untuk terus mencari kebenaran tanpa rasa takut supaya nikmat ilmu dapat dikongsi bersama.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk tahun 2023 ini dan seterusnya. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong The Patriots dari serendah RM2.00, dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang disediakan. Terima kasih. Moving forward as one.

Pilih jumlah sumbangan yang ingin diberikan di bawah.

RM2 / RM5 / RM10 / RM50

Terima kasih


Ilmu Kalam Asyairah Menjawab Mentega Terbang 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source

Kontraktor Bina Rumah IBS

LPPSA Kelayakan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Rumah Kontena Pinjaman LPPSA Rumah Pasang Siap Kontena Murah Rumah Kabin Buat Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjamana Perumahan Kerajaan Loan LPPSA Untuk Beli Rumah Kelayakan LPPSA Rumah Kontena Pasang Siap Rumah Pasang Siap Malaysia Rumah IBS Malaysia Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor LPPSA Loan Kontraktor Rumah Kontraktor Rumah IBS Kontraktor Rumah IBS Di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali‎ Kontraktor Bina Rumah di Klang‎ Kontraktor Bina Rumah di 16 Sierra, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Ampang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Balakong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Bangi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Klang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Selayang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Botanic Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 1, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 2, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Tinggi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Country Homes Kontraktor Bina Rumah di Bandar D’Alpinia, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Kinrara BK 1 Sehingga 6, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Mahkota Cheras Kontraktor Bina Rumah di Bandar Nusa Rhu Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puchong Utama, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Putra Permai Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rasa Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rinching Kontraktor Bina Rumah di Bandar Saujana Utama Kontraktor Bina Rumah di Bandar Seri Putra Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Buaya Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Long Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sunway Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Bandar Tasik Kesuma Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teknologi Kajang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Bandar UtamaKontraktor Bina Rumah di Banting Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali Kontraktor Bina Rumah di Batu 9 Cheras Kontraktor Bina Rumah di Batu Arang Kontraktor Bina Rumah di Bernam Jaya Kontraktor Bina Rumah di Bukit Antarabangsa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Beruntung Kontraktor Bina Rumah di Bukit Gasing Kontraktor Bina Rumah di Bukit Komanwel Kontraktor Bina Rumah di Bukit Lanjan Kontraktor Bina Rumah di Bukit Raja Kontraktor Bina Rumah di Bukit RimauKontraktor Bina Rumah di Bukit Sentosa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tagar Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tampoi Kontraktor Bina Rumah di Country Heights Kontraktor Bina Rumah di Damansara Damai Kontraktor Bina Rumah di Damansara Intan Kontraktor Bina Rumah di Damansara Jaya Kontraktor Bina Rumah di Damansara Perdana Kontraktor Bina Rumah di Damansara Utama Kontraktor Bina Rumah di Denai Alam Kontraktor Bina Rumah di Dengkil Kontraktor Bina Rumah di Dusun Tua Kontraktor Bina Rumah di Gombak SetiaKontraktor Bina Rumah di I-City Kontraktor Bina Rumah di Kajang Kontraktor Bina Rumah di Kalumpang Kontraktor Bina Rumah di Kampung Jenderam Hilir Kontraktor Bina Rumah di Kampung Kubu Gajah Dalam Kontraktor Bina Rumah di Kelana Jaya Kontraktor Bina Rumah di Kinrara Kontraktor Bina Rumah di Klang Kontraktor Bina Rumah di Kota Damansara Kontraktor Bina Rumah di Kuala Kubu Bharu Kontraktor Bina Rumah di Kuang Kontraktor Bina Rumah di Kwasa Damansara Kontraktor Bina Rumah di Lembah Beringin Kontraktor Bina Rumah di Mutiara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Pandan Indah Kontraktor Bina Rumah di Pelabuhan Klang Kontraktor Bina Rumah di Pinggiran Cyberjaya Kontraktor Bina Rumah di Puchong, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Bangi Kontraktor Bina Rumah di Rawang, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sungai Rinching Kontraktor Bina Rumah di Sabak, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sekinchan Kontraktor Bina Rumah di Selayang Kontraktor Bina Rumah di Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Serendah Kontraktor Bina Rumah di Seri Kembangan Kontraktor Bina Rumah di Subang Bestari Kontraktor Bina Rumah di Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Taman Tasik Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Tanjung Sepat Kontraktor Bina Rumah di Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Teluk Panglima Garang Kontraktor Bina Rumah di Tropicana Kontraktor Bina Rumah di UEP Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ulu Yam Kontraktor Bina Rumah di Gombak Kontraktor Bina Rumah di Hulu Langat Kontraktor Bina Rumah di Hulu Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Langat Kontraktor Bina Rumah di Kuala Selangor Kontraktor Bina Rumah di Petaling Jaya Kontraktor Bina Rumah di Sabak Bernam Kontraktor Bina Rumah di Sepang Kontraktor Bina Rumah di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Lumpur Kontraktor Bina Rumah di Shah Alam Kontraktor Bina Rumah di Kapar Kontraktor Bina Rumah di Meru Kontraktor Bina Rumah di Puncak Alam Kontraktor Rumah Bina Rumah Pinjaman LPPSA Pengeluaran Kwsp Spesifikasi Rumah Rumah IBS Pelan Rumah Rekabentuk Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kontraktor Rumah Selangor Rumah Banglo Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Johor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Terengganu Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Perak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri MelakaBina Rumah Atas Tanah Sendiri Negeri Sembilan Bantuan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Loan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Permohonan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Cara Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Skim Bina Rumah Atas Tanah Sendiri 2021 Pakej Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelebihan Bina Rumah Atas Tanah SendiriBina Rumah Bawah 100k Kelantan Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah 2022 Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Pengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Bina Rumah Murah Kontraktor Bina Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Bajet 50k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Bina Rumah Bajet 30k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Bajet 10k Bina Rumah Bajet 50k Selangor Bina Rumah SendiriBantuan Bina Rumah Atas Tanah SendiriKos Bina Rumah 2022Kos Bina Rumah 20×30 Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah SendiriPengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Kalkulator Bina Rumah Sendiri Pengeluaran Kwsp Untuk Bina Rumah Loan LPPSA Untuk Bina Rumah Kos Bina Rumah Bajet Kos Bina Rumah Kampung Bina Ayat Rumah Tangga Binatang Di Dinding Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pinjaman LPPSA Ubahsuai Rumah Pinjaman LPPSA Beli Rumah Pinjaman LPPSA Bina Rumah Pinjaman LPPSA Untuk Beli Tanah Pinjaman LPPSA Untuk Bina Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pertanian Pinjaman LPPSA Jenis 5 Pinjaman LPPSA Atau Bank Semak Baki Pinjaman LPPSA Semakan Baki Pinjaman LPPSA Semak Baki Pinjaman LPPSA Sms Jenis Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Kelayakan Pinjaman LPPSA Jadual Kelayakan Pinjaman LPPSA Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Bina Rumah Borang Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Pinjaman Perumahan LPPSA Pinjaman Ubahsuai Rumah LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Untuk Ubahsuai Rumah Pinjaman Perumahan LPPSA Vs Bank Pinjaman Bank Ke LPPSA Pinjaman Bersama LPPSA Pengiraan Kos Bina Rumah Sendiri Cara Jimat Buat Rumah Sendiri Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Pengalaman Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Kos Bina Rumah 20×30 Kos Bina Rumah Paling Murah 2022 Harga Upah Tukang Rumah 2022 Kos Bina Rumah Kampung Kos Bina Rumah Bajet Anggaran Kos Bina Rumah 3 Bilik Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kalkulator Bina Rumah Sendiri Rate Loan Rumah Kelayakan Loan Rumah Pinjaman Perumahan Public Bank Interest Bank Loan Rumah 2023 Interest Loan Rumah 2023 Berapa Lama Bank Proses Loan Rumah Cara Kira Interest Loan Rumah Bank Loan Rumah Terbaik Interest Bank Loan Rumah Public Bank Loan Rumah Affin Bank Loan Rumah Letter Offer Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Calculator Hong Leong Bank Loan Rumah Mbsb Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Cimb Bank Loan Rumah Agrobank Loan Rumah Bank Mana Senang Lulus Loan Rumah Bank Rakyat Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Bank Terbaik Untuk Loan Rumah Bank Call Untuk Pengesahan Loan Rumah Bank Muamalat Loan Rumah Bank Yang Mudah Lulus Loan Rumah Bank Akan Call Untuk Loan Rumah Bank Mbsb Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Contact Number LPPSA