Infotainment

Impian Setinggi Angkasa, Anak Malaysia Buktikan Idea ‘Gila’ Sebenarnya Tidak Gila

Impian Setinggi Angkasa, Anak Malaysia Buktikan Idea ‘Gila’ Sebenarnya Tidak Gila
Impian Setinggi Angkasa, Anak Malaysia Buktikan Idea 'Gila' Sebenarnya Tidak Gila 3

“3 rakyat Malaysia cipta teknologi pengecasan tanpa wayar di angkasa, bulan”, itulah tajuk utama laporan media tempatan yang membawa nama mereka menjadi sebutan dan meraih perhatian MASKULIN kali ini.

Kali ini MASKULIN berjaya mendapatkan dua daripada mereka untuk tampil sebagai MASKULIN Man of The Moment edisi April 2024.

Idea untuk membangunkan sistem pengecasan tanpa wayar satelit ini dicetuskan oleh Razlan Dhamir, 29 atau nama sebenarnya Muhammad Razlan Dhamir Hamdan.

Kemudian idea ‘gila’ ini disambut baik oleh dua rakannya iaitu Matt Kamil, 29, atau nama sebenarnya Muhammad Mohd Kamil dan juga Lee Guo Rui, 25, yang lebih mesra disapa Justin.

Impian Setinggi Angkasa, Anak Malaysia Buktikan Idea ‘Gila’ Sebenarnya Tidak GilaImpian Setinggi Angkasa, Anak Malaysia Buktikan Idea ‘Gila’ Sebenarnya Tidak Gila
Foto (dari kiri): Matt Kamil, Razlan Dhamir & Lee Guo Rui (Justin).

Bagaimanapun, Justin yang kini menetap di Amerika Syarikat (AS) tidak mampu untuk menyertai Razlan dan Matt di sesi temu bual bersama MASKULIN.

Ketiga-tiga mereka mengusahakan projek ini dibawah syarikat yang diasaskan bersama iaitu Aphelia.

Syarikat ini sudah diusahakan seawal 2017 namun didaftarkan secara rasmi pada 2020, demikian jelas Razlan ketika ditemu bual MASKULIN.

Menurutnya, pada asalnya Aphelia juga membangunkan teknologi yang serupa namun menumpukan pada telefon bimbit dan beberapa peranti lain.

“Walaupun saya minat sangat teknologi, saya juga minat bukan sahaja keusahawanan tetapi juga keusahawanan teknologi (technopreneurship),” kata Razlan.

Impian Setinggi Angkasa, Anak Malaysia Buktikan Idea ‘Gila’ Sebenarnya Tidak GilaImpian Setinggi Angkasa, Anak Malaysia Buktikan Idea ‘Gila’ Sebenarnya Tidak Gila
Foto: Razlan Dhamir ketika tampil sebagai MASKULIN Man of The Moment Edisi April 2024.

Namun seperti perjalanan mana-mana syarikat rintisan, syarikat mereka juga menghadapi pelbagai dugaan, termasuklah gagal mendapatkan pelanggan.

“Dari situ kami fikir teknologi pengecasan tanpa wayar ini memang tak boleh untuk telefon bimbit. Jadi kami cari pilhan lain, antaranya dron,” ujar graduan Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Elektrik dari Universiti Teknologi Mara (UiTM) itu.

Bagaimanapun idea itu juga tidak membuahkan hasil seperti yang diharapkan. Oleh itu, Razlan akhirnya berkata kepada Matt dan Justin, “saya rasa kita patut ke angkasa”.

Itulah titik permulaan bagaimana Aphelia mengubah hala tuju untuk membangunkan teknologi di angkasa pula.

Seperti orang lain, idea luar biasa Razlan ini juga mengejutkan Matt dan Justin.

Menurut Matt, dia mengakui berasa ragu-ragu pada awalnya untuk melaksanakan idea Razlan.

Impian Setinggi Angkasa, Anak Malaysia Buktikan Idea ‘Gila’ Sebenarnya Tidak GilaImpian Setinggi Angkasa, Anak Malaysia Buktikan Idea ‘Gila’ Sebenarnya Tidak Gila
Foto: Matt Kamil ketika tampil sebagai MASKULIN Man of The Moment Edisi April 2024.

“Dia (Razlan) ni gila ke gila genius?” seloroh Matt ketika ditanya MASKULIN.

Tetapi semangat membara yang terpancar pada diri Razlan akhirnya meyakinkan Matt untuk menyambut baik idea tersebut.

Tambahan pula, Matt menganggap usia mereka yang masih muda adalah satu peluang untuk meneroka pelbagai peluang dan risiko.

“Kita muda lagi, masa ini lah kita nak ambil risiko yang besar yang patut kita ambil.  Sebab nanti kalau dah kahwin, dah ada anak kan susah, kan?” ujar graduan Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Perniagaan Antarabangsa) dari UiTM itu.

Selain itu, idea Razlan yang dianggap ‘gila’ itu sebenarnya tidak lah begitu gila jika dibandingkan dengan idea-idea pemain industri yang sama di peringkat antarabangsa.

“Kita di Malaysia selalu hadkan diri kita. Kita akan rasa benda itu luar biasa,” ujar Matt.

Bergaul dengan pemain industri angkasa dari AS, Singapura menyedarkan Matt yang idea ‘gila’ Razlan itu sebenarnya sesuatu perkara yang biasa.

“Idea-idea mereka sebenarnnya lagi gila,” tambah Matt.

Selain itu, Matt memberitahu yang kebanyakan pemain industri angkasa sebenarnya tiada latar belakang pendidikan bidang angkasa.

“Cuma mereka jumpa satu jurang pasaran, satu masalah yang mereka percaya mereka boleh selesaikan. Itulah cara mereka masuk industri angkasa,” jelasnya lagi.

Hal ini juga dipersetujui Razlan yang memaklumkan bahawa bidang angkasa memerlukan ramai orang dari luar bidang itu untuk menyertai mereka.

“Bidang angkasa perlukan peguam, pembuat dasar, dan yang penting pemasaran,” tambah Razlan yang berhasrat memperbetulkan mitos bahawa seseorang perlu belajar kejuruteraan angkasa untuk memasuki bidang tersebut.

“Tidak wujud kejuruteraan angkasa. Bidang ini adalah gabungan pelbagai bidang seperti mekanikal, elektrik, kimia dan sebagainya,” ujar Razlan.

Sebagai wakil syarikat teknologi rintisan, Matt memaklumkan masih ramai syarikat tempatan lain yang mencipta aplikasi telefon pintar.

See also  Anggaran RM100,000 Lesap Ketika Mula Berniaga, Aeril Zafrel Kesal Tidak Timba Ilmu

Perkara ini sangat berbeza di AS di mana banyak syarikat di sana yang sudah beralih ke teknologi mendalam.

“Kalau tanya sesiapa di Malaysia nak buat teknologi apa, kebanyakannya mahu mencipta aplikasi.

“Bukanlah tiada langsung pasaran, tetapi sudah terlalu tepu,” jelas Matt.

Memetik laporan media tempatan sebelum ini, Matt pernah memaklumkan yang mereka mahu keluar dari tanggapan yang mengatakan Malaysia hanya sekadar negara pengguna teknologi dan bukan pencipta teknologi.

Impian Setinggi Angkasa, Anak Malaysia Buktikan Idea ‘Gila’ Sebenarnya Tidak GilaImpian Setinggi Angkasa, Anak Malaysia Buktikan Idea ‘Gila’ Sebenarnya Tidak Gila
Foto: Razlan Dhamir & Matt Kamil dalam sesi temu buak ketika tampil sebagai MASKULIN Man of The Moment Edisi April 2024.

“Banyak sangat orang pandai di Malaysia. Tetapi mungkin ketiadaan sesuatu platform atau pendedahan, bagi saya agak merisaukan sebab sampai bila kita nak jadi sekadar pengguna?

“Sebab dalam mesyuarat kerajaan banyak kali keluar topik itu, ‘kita bukan negara pencipta teknologi, kita negara pengguna teknologi’. Tapi itulah, siapa yang nak buat?”.

Disebabkan itulah, mereka mahu mengetengahkan diri untuk buktikan yang rakyat Malaysia mampu membina teknologi canggih sendiri selain berharap anak muda lain juga ada aspirasi untuk membina teknologi setara.

“Saya masih ingat di acara syarikat rintisan di AS itu, pasti kita menjangkakan kehadiran pelabur, pengasas syarikat lain dan ahli korporat. Tetapi yang mengejutkan, ramai juga mahasiswa,” kata Matt kepada MASKULIN.

“Mereka (mahasiswa) tahu yang syarikat-syarikat berkenaan berpotensi untuk menjadi yang teratas di dunia.

“Walaupun mereka mahasiswa dari Berkeley, Standford, memang universiti terbaik dunia, tetapi nampak mereka segan membawa resume mereka,” demikian perkongsian Matt.

Tambahnya, semangat untuk tetap melaksanakan sesuatu walaupun segan inilah yang sepatutnya dicontohi oleh anak muda tempatan.

“Walaupun segan, kena buat juga. Nak kata jangan segan tu menipu lah, kami pun segan sebenarnya sampai sekarang”.

Tonton temu bual penuh Man of The Moment Edisi April 2024 di saluran Youtube Maskulin.

BACA: Datuk Mohd Noor Helmy Turun Padang Santuni Rakyat Untuk Didik Masyarakat

Impian Setinggi Angkasa, Anak Malaysia Buktikan Idea 'Gila' Sebenarnya Tidak Gila 3 kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah batu-bata
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source

Kontraktor Bina Rumah IBS

LPPSA Kelayakan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Rumah Kontena Pinjaman LPPSA Rumah Pasang Siap Kontena Murah Rumah Kabin Buat Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjamana Perumahan Kerajaan Loan LPPSA Untuk Beli Rumah Kelayakan LPPSA Rumah Kontena Pasang Siap Rumah Pasang Siap Malaysia Rumah IBS Malaysia Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor LPPSA Loan Kontraktor Rumah Kontraktor Rumah IBS Kontraktor Rumah IBS Di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali‎ Kontraktor Bina Rumah di Klang‎ Kontraktor Bina Rumah di 16 Sierra, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Ampang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Balakong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Bangi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Klang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Selayang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Botanic Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 1, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 2, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Tinggi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Country Homes Kontraktor Bina Rumah di Bandar D’Alpinia, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Kinrara BK 1 Sehingga 6, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Mahkota Cheras Kontraktor Bina Rumah di Bandar Nusa Rhu Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puchong Utama, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Putra Permai Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rasa Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rinching Kontraktor Bina Rumah di Bandar Saujana Utama Kontraktor Bina Rumah di Bandar Seri Putra Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Buaya Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Long Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sunway Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Bandar Tasik Kesuma Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teknologi Kajang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Bandar UtamaKontraktor Bina Rumah di Banting Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali Kontraktor Bina Rumah di Batu 9 Cheras Kontraktor Bina Rumah di Batu Arang Kontraktor Bina Rumah di Bernam Jaya Kontraktor Bina Rumah di Bukit Antarabangsa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Beruntung Kontraktor Bina Rumah di Bukit Gasing Kontraktor Bina Rumah di Bukit Komanwel Kontraktor Bina Rumah di Bukit Lanjan Kontraktor Bina Rumah di Bukit Raja Kontraktor Bina Rumah di Bukit RimauKontraktor Bina Rumah di Bukit Sentosa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tagar Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tampoi Kontraktor Bina Rumah di Country Heights Kontraktor Bina Rumah di Damansara Damai Kontraktor Bina Rumah di Damansara Intan Kontraktor Bina Rumah di Damansara Jaya Kontraktor Bina Rumah di Damansara Perdana Kontraktor Bina Rumah di Damansara Utama Kontraktor Bina Rumah di Denai Alam Kontraktor Bina Rumah di Dengkil Kontraktor Bina Rumah di Dusun Tua Kontraktor Bina Rumah di Gombak SetiaKontraktor Bina Rumah di I-City Kontraktor Bina Rumah di Kajang Kontraktor Bina Rumah di Kalumpang Kontraktor Bina Rumah di Kampung Jenderam Hilir Kontraktor Bina Rumah di Kampung Kubu Gajah Dalam Kontraktor Bina Rumah di Kelana Jaya Kontraktor Bina Rumah di Kinrara Kontraktor Bina Rumah di Klang Kontraktor Bina Rumah di Kota Damansara Kontraktor Bina Rumah di Kuala Kubu Bharu Kontraktor Bina Rumah di Kuang Kontraktor Bina Rumah di Kwasa Damansara Kontraktor Bina Rumah di Lembah Beringin Kontraktor Bina Rumah di Mutiara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Pandan Indah Kontraktor Bina Rumah di Pelabuhan Klang Kontraktor Bina Rumah di Pinggiran Cyberjaya Kontraktor Bina Rumah di Puchong, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Bangi Kontraktor Bina Rumah di Rawang, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sungai Rinching Kontraktor Bina Rumah di Sabak, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sekinchan Kontraktor Bina Rumah di Selayang Kontraktor Bina Rumah di Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Serendah Kontraktor Bina Rumah di Seri Kembangan Kontraktor Bina Rumah di Subang Bestari Kontraktor Bina Rumah di Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Taman Tasik Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Tanjung Sepat Kontraktor Bina Rumah di Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Teluk Panglima Garang Kontraktor Bina Rumah di Tropicana Kontraktor Bina Rumah di UEP Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ulu Yam Kontraktor Bina Rumah di Gombak Kontraktor Bina Rumah di Hulu Langat Kontraktor Bina Rumah di Hulu Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Langat Kontraktor Bina Rumah di Kuala Selangor Kontraktor Bina Rumah di Petaling Jaya Kontraktor Bina Rumah di Sabak Bernam Kontraktor Bina Rumah di Sepang Kontraktor Bina Rumah di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Lumpur Kontraktor Bina Rumah di Shah Alam Kontraktor Bina Rumah di Kapar Kontraktor Bina Rumah di Meru Kontraktor Bina Rumah di Puncak Alam Kontraktor Rumah Bina Rumah Pinjaman LPPSA Pengeluaran Kwsp Spesifikasi Rumah Rumah IBS Pelan Rumah Rekabentuk Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kontraktor Rumah Selangor Rumah Banglo Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Johor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Terengganu Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Perak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri MelakaBina Rumah Atas Tanah Sendiri Negeri Sembilan Bantuan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Loan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Permohonan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Cara Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Skim Bina Rumah Atas Tanah Sendiri 2021 Pakej Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelebihan Bina Rumah Atas Tanah SendiriBina Rumah Bawah 100k Kelantan Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah 2022 Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Pengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Bina Rumah Murah Kontraktor Bina Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Bajet 50k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Bina Rumah Bajet 30k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Bajet 10k Bina Rumah Bajet 50k Selangor Bina Rumah SendiriBantuan Bina Rumah Atas Tanah SendiriKos Bina Rumah 2022Kos Bina Rumah 20×30 Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah SendiriPengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Kalkulator Bina Rumah Sendiri Pengeluaran Kwsp Untuk Bina Rumah Loan LPPSA Untuk Bina Rumah Kos Bina Rumah Bajet Kos Bina Rumah Kampung Bina Ayat Rumah Tangga Binatang Di Dinding Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pinjaman LPPSA Ubahsuai Rumah Pinjaman LPPSA Beli Rumah Pinjaman LPPSA Bina Rumah Pinjaman LPPSA Untuk Beli Tanah Pinjaman LPPSA Untuk Bina Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pertanian Pinjaman LPPSA Jenis 5 Pinjaman LPPSA Atau Bank Semak Baki Pinjaman LPPSA Semakan Baki Pinjaman LPPSA Semak Baki Pinjaman LPPSA Sms Jenis Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Kelayakan Pinjaman LPPSA Jadual Kelayakan Pinjaman LPPSA Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Bina Rumah Borang Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Pinjaman Perumahan LPPSA Pinjaman Ubahsuai Rumah LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Untuk Ubahsuai Rumah Pinjaman Perumahan LPPSA Vs Bank Pinjaman Bank Ke LPPSA Pinjaman Bersama LPPSA Pengiraan Kos Bina Rumah Sendiri Cara Jimat Buat Rumah Sendiri Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Pengalaman Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Kos Bina Rumah 20×30 Kos Bina Rumah Paling Murah 2022 Harga Upah Tukang Rumah 2022 Kos Bina Rumah Kampung Kos Bina Rumah Bajet Anggaran Kos Bina Rumah 3 Bilik Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kalkulator Bina Rumah Sendiri Rate Loan Rumah Kelayakan Loan Rumah Pinjaman Perumahan Public Bank Interest Bank Loan Rumah 2023 Interest Loan Rumah 2023 Berapa Lama Bank Proses Loan Rumah Cara Kira Interest Loan Rumah Bank Loan Rumah Terbaik Interest Bank Loan Rumah Public Bank Loan Rumah Affin Bank Loan Rumah Letter Offer Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Calculator Hong Leong Bank Loan Rumah Mbsb Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Cimb Bank Loan Rumah Agrobank Loan Rumah Bank Mana Senang Lulus Loan Rumah Bank Rakyat Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Bank Terbaik Untuk Loan Rumah Bank Call Untuk Pengesahan Loan Rumah Bank Muamalat Loan Rumah Bank Yang Mudah Lulus Loan Rumah Bank Akan Call Untuk Loan Rumah Bank Mbsb Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Contact Number LPPSA

See also  Nenek 83 Tahun Bercerai, Menyesal Kahwin Baru Penat Jaga Suami Muda Pemalas!

See also  Nenek 83 Tahun Bercerai, Menyesal Kahwin Baru Penat Jaga Suami Muda Pemalas!