Infotainment

Import telur ayam dihenti jika pengeluaran kembali stabil – Mohamad Sabu

Import telur ayam dihenti jika pengeluaran kembali stabil – Mohamad Sabu
Import telur ayam dihenti jika pengeluaran kembali stabil - Mohamad Sabu 1

SHAH ALAM: Pengimportan telur ayam akan dihentikan sekiranya pengeluaran dan bekalan bahan asas itu kembali stabil dalam tempoh terdekat.

Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan, Datuk Seri Mohamad Sabu berkata, penjelasan lanjut mengenai perkara itu sudah dinyatakan kementeriannya hari ini.

“Saya tidak jawab tambahan melainkan yang tersedia ada (kenyataan (kementerian). Itu sahaja. Jika pengeluaran telur stabil, kita akan stop (berhenti). Jadi, kita harap ia stabil dalam masa terdekat,” katanya selepas merasmikan program Bantuan Wang Persekolahan Agrobank di Desa Latania di sini, hari ini.

Terdahulu, beliau menyerahkan bantuan kelengkapan persekolahan dan wang tunai RM150 kepada 200 pelajar sekolah rendah di sekitar Parlimen Kota Raja.

Utusan Malaysia sebelum ini melaporkan kerajaan tidak memberikan subsidi atau menggunakan sebarang dana awam untuk diberikan kepada syarikat pengimport telur ayam di negara ini.

Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (MAFS) memaklumkan sebarang perbelanjaan dan risiko dihadapi syarikat pengimport itu akan ditanggung sepenuhnya oleh pihak berkenaan.

Pada 6 Disember lalu, Mohamad Sabu mengumumkan kebenaran bagi mengimport telur dari sumber luar sebagai langkah sementara mencukupkan kekurangan bekalan telur tempatan yang  meruncing sejak Oktober lalu.

Bagaimanapun, Ketua Penerangan Perikatan Nasional (PN), Datuk Seri Mohamed Azmin Ali mendakwa kerajaan memberi kontrak import telur dari India secara rundingan terus kepada sebuah syarikat sekali gus bercanggah dengan janji Kerajaan Perpaduan.

Jelas Mohamad Sabu, pengimportan turut melibatkan bahan lain seperti daging dan kubis.

“Apabila kurang (bekalan), kita akan meminta untuk mengimportnya lagi. Namun, keadaan itu tidak sama bagi telur ayam,” ujarnya. – UTUSAN


Import telur ayam dihenti jika pengeluaran kembali stabil - Mohamad Sabu 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp

See also  Jangan Sampai Buat 15 Kesalahan Ini Waktu Naik Naik Pelamin!
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source

[sociallocker id=”61266″]download pdf 600x175[/sociallocker]


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo