Infotainment

Isteri Tak Sanggup Bermadu, Suami Walaupun Mampu, Jangan ‘Tambah Cawangan’ Sebab Nafsu

Isteri Tak Sanggup Bermadu, Suami Walaupun Mampu, Jangan ‘Tambah Cawangan’ Sebab Nafsu
Isteri Tak Sanggup Bermadu, Suami Walaupun Mampu, Jangan 'Tambah Cawangan' Sebab Nafsu 3

Isteri tak sanggup bermadu, suami walaupun mampu, jangan ‘tambah cawangan’ sebab nafsu. Poligami adalah satu amalan yang diizinkan dalam Islam dengan syarat ia dilaksanakan dengan penuh tanggungjawab dan keadilan.

Ia bukanlah sesuatu yang mudah dan memerlukan persiapan yang rapi dari segi emosi, mental, dan ekonomi. Suami yang ingin berpoligami perlu memastikan bahawa niatnya adalah ikhlas dan dia mampu berlaku adil terhadap semua isteri-isterinya.

Isteri Tak Sanggup Bermadu, Suami Walaupun Mampu, Jangan ‘Tambah Cawangan’ Sebab NafsuIsteri Tak Sanggup Bermadu, Suami Walaupun Mampu, Jangan ‘Tambah Cawangan’ Sebab Nafsu

Isteri Tak Sanggup Bermadu

Bagaimanapun poligami bukanlah satu amalan yang digalakkan secara sewenang-wenangnya. Ia memerlukan pertimbangan yang mendalam dan niat yang ikhlas untuk memelihara kebaikan bersama, bukan untuk memenuhi nafsu semata-mata.

Berikut perkongsian daripada peguam Syarie, Tuan Fahmi Ramli

Isteri tak sanggup bermadu, walaupun suami tidak pernah abai tanggungjawab pada keluarga. Dalam banyak kes poligami, biasanya suami tidak mampu dan tak adil tapi nak juga poligami. Ini yang selalu kita dengar kahwin lari di Siam.

Isteri Tak Sanggup Bermadu, Suami Walaupun Mampu, Jangan ‘Tambah Cawangan’ Sebab NafsuIsteri Tak Sanggup Bermadu, Suami Walaupun Mampu, Jangan ‘Tambah Cawangan’ Sebab Nafsu

Kebanyakannya disebabkan tak mahu isteri pertama tahu kerana mereka tidak bersetuju poligami kononnya. Memang tak mustahil. Ramai yang ada situasi begini bukan?
Biasanya tak setuju sebab suami tak berlaku adil dan gagal tunaikan tanggungjawab sebagai suami.

Contohnya, tidak memberikan nafkah yang cukup kepada isteri dan anak. Ataupun tak tunaikan langsung nafkah. Tapi ada juga keadaan yang mana isteri tetap tak setuju walaupun suami sememangnya orang yang bertanggungjawab. Tak pernah kurang bab nafkah, segala harta yang dibeli telah diletakkan nama kepada isteri pertama dan anak-anak.

Suami Walaupun Mampu, Jangan ‘Tambah Cawangan’ Sebab Nafsu

Ada satu kisah, seorang wanita yang menjadi isteri kedua teraniaya. Dia dipinang sendiri oleh isteri pertama untuk suaminya. Wanita yang bakal menjadi isteri ini seorang yang sangat baik dan terima siapa sahaja yang menjadi jodohnya.

Memang semua orang mahukan lelaki ‘single’. Tapi, kalau dah jodoh, nak buat macam mana. Tambah-tambah isteri pertama ini yang masuk meminang. Suaminya ini memang orang bertanggungjawab dari sudut nafkah. Jadi, terimalah wanita tersebut menjadi isteri kedua.

Isteri Tak Sanggup Bermadu, Suami Walaupun Mampu, Jangan ‘Tambah Cawangan’ Sebab NafsuIsteri Tak Sanggup Bermadu, Suami Walaupun Mampu, Jangan ‘Tambah Cawangan’ Sebab Nafsu

Wanita ini tidak kisah tentang harta sepencarian isteri pertama untuk diletakkan nama kepada isteri pertama. Ini memang haknya. Bagi dia, cukup dengan nafkah dan kasih sayang seorang lelaki untuk menjadikannya sebagai isteri yang sah.

Tiba-tiba, selepas setahun perkahwinan, suaminya berubah. Mula marah-marah. Isteri pertama juga buat-buat tak tahu. Selepas lahir sahaja anak, terus diceraikan luar Mahkamah hanya kerana isteri kedua ini minta duit beli barang anak yang baru lahir.

Ya Allah, kejam betul. Akhirnya, cerai tersebut disahkan. Tidak ada rujuk atau tidak ada nak pujuk. Terkontang-kanting isteri kedua ini berseorangan dengan anak yang baru lahir tersebut. Membesarkan berseorangan.

Walaupun diceraikan secara kejam, wanita ini tetap dengan pendirian untuk tidak menuntut apa-apa harta sepencarian atau apa-apa harta lain selepas cerai. Dia bukan mata duitan. Tapi, dizalimi oleh lelaki yang nak poligami tapi tak mampu berlaku adil.

Isteri Tak Sanggup Bermadu, Suami Walaupun Mampu, Jangan ‘Tambah Cawangan’ Sebab NafsuIsteri Tak Sanggup Bermadu, Suami Walaupun Mampu, Jangan ‘Tambah Cawangan’ Sebab Nafsu

Betul, poligami ini bukannya berkaitan dengan harta semata-mata. Ia lebih daripada itu. Ia bukan hak eksklusif kepada kaum lelaki sehingga tidak boleh isteri pertama bersuara.

Sebab itu, dalam undang-undang, suami perlu buktikan di Mahkamah tentang 4 perkara :

✅ – Apa keperluan untuk mahkamah benarkan poligami. Isteri mandul ke? Isteri uzur ke? Isteri gila ke? Atau ada sebab lain yang munasabah
✅ – Suami berkemampuan dari sudut kewangan
✅ – Suami akan berupaya beri layanan yang adil kepada semua tanggungannya
✅ – perkahwinan yang dicadangkan ini tak memudaratkan kepada isteri, anak atau bakal isteri.

Kalau nak kahwin semata-mata kerana nak lepaskan nafsu, itulah yang akan mendatangkan mudarat kepada bakal isteri. Mungkin ada isteri pertama yang tak setuju perkahwinan walaupun suaminya bertanggungjawab. Cuma, bertanggungjawab ini bukan semata-mata dengan kewangan sahaja.

See also  Dilanggar Kereta Balik Tarawih, Kematian Sangat Dicemburui Disolatkan Jutaan Orang Di Masjidil Haram

Isteri Tak Sanggup Bermadu, Suami Walaupun Mampu, Jangan ‘Tambah Cawangan’ Sebab NafsuIsteri Tak Sanggup Bermadu, Suami Walaupun Mampu, Jangan ‘Tambah Cawangan’ Sebab Nafsu

Adakah suami itu mampu berlaku adil? Mampukah dia kendalikan dua hati wanita yang pastinya tak sama? Inilah kunci penting poligami. Ia terletak kepada kemampuan lelaki itu bukan sekadar wang ringgit sahaja. Mungkin isteri pertama itu setuju sebelum ini kerana terpaksa atau mungkin mereka berpakat untuk sesuatu. Ingatlah, haram hukumnya jika berkahwin dengan niat nak menganiaya seseorang.

Sumber: Tuan Fahmi Ramli Peguam Syarie Perundangan Islam yang beramal di Kedah, Pulau Pinang, Perlis, Perak, KL, Selangor.

Baca artikel lain juga: Suami Bila Berpoligami Tapi Tak Dapat Nak Adil, Itu Yang Ramai Pandang Negatif

Poligami, Isteri Bukan Takut Atau Ego Tapi Ada Sebabnya Tak Mahu

Poligami Dicontentkan  Sebegitu Rupa, To Me Its Clearly Wrong Dr Say

 

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE

“Rasa dunia ini milik akak…inilah respon gembira usahawan pandan yang terpilih menerima Anugerah Ibu Inspirasi Mingguan Wanita X Nona di Malam Gala baru ini.

Kisahnya membesarkan 8 anak dengan air mata hingga hampir meracun mereka kerana tidak tahan dengan ujian tetapi akhirnya bangkit memerah keringat demi memberi pendidikan buat anak-anak.

Kisah usahawan pandan berjaya ini cukup memberikan inspirasi dan dirinya menitip pesanan buat ibu-ibu yang membesarkan anak sendirian.

“Pandanglah diri akak. Jadilah ia satu perkongsian kehidupan,” katanya yang tidak pernah menyangka menerima anugerah dari Sultanah Terengganu, Sultanah Nur Zahirah dalam hidupnya.

Malam gala Ibu Inspirasi dibawakan oleh @alkauthareduqids_hq, diserikan oleh @sabihahgoldhq

 


Isteri Tak Sanggup Bermadu, Suami Walaupun Mampu, Jangan 'Tambah Cawangan' Sebab Nafsu 3 kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah batu-bata
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source

Kontraktor Bina Rumah IBS

LPPSA Kelayakan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Rumah Kontena Pinjaman LPPSA Rumah Pasang Siap Kontena Murah Rumah Kabin Buat Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjamana Perumahan Kerajaan Loan LPPSA Untuk Beli Rumah Kelayakan LPPSA Rumah Kontena Pasang Siap Rumah Pasang Siap Malaysia Rumah IBS Malaysia Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor LPPSA Loan Kontraktor Rumah Kontraktor Rumah IBS Kontraktor Rumah IBS Di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali‎ Kontraktor Bina Rumah di Klang‎ Kontraktor Bina Rumah di 16 Sierra, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Ampang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Balakong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Bangi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Klang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Selayang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Botanic Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 1, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 2, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Tinggi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Country Homes Kontraktor Bina Rumah di Bandar D’Alpinia, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Kinrara BK 1 Sehingga 6, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Mahkota Cheras Kontraktor Bina Rumah di Bandar Nusa Rhu Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puchong Utama, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Putra Permai Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rasa Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rinching Kontraktor Bina Rumah di Bandar Saujana Utama Kontraktor Bina Rumah di Bandar Seri Putra Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Buaya Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Long Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sunway Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Bandar Tasik Kesuma Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teknologi Kajang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Bandar UtamaKontraktor Bina Rumah di Banting Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali Kontraktor Bina Rumah di Batu 9 Cheras Kontraktor Bina Rumah di Batu Arang Kontraktor Bina Rumah di Bernam Jaya Kontraktor Bina Rumah di Bukit Antarabangsa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Beruntung Kontraktor Bina Rumah di Bukit Gasing Kontraktor Bina Rumah di Bukit Komanwel Kontraktor Bina Rumah di Bukit Lanjan Kontraktor Bina Rumah di Bukit Raja Kontraktor Bina Rumah di Bukit RimauKontraktor Bina Rumah di Bukit Sentosa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tagar Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tampoi Kontraktor Bina Rumah di Country Heights Kontraktor Bina Rumah di Damansara Damai Kontraktor Bina Rumah di Damansara Intan Kontraktor Bina Rumah di Damansara Jaya Kontraktor Bina Rumah di Damansara Perdana Kontraktor Bina Rumah di Damansara Utama Kontraktor Bina Rumah di Denai Alam Kontraktor Bina Rumah di Dengkil Kontraktor Bina Rumah di Dusun Tua Kontraktor Bina Rumah di Gombak SetiaKontraktor Bina Rumah di I-City Kontraktor Bina Rumah di Kajang Kontraktor Bina Rumah di Kalumpang Kontraktor Bina Rumah di Kampung Jenderam Hilir Kontraktor Bina Rumah di Kampung Kubu Gajah Dalam Kontraktor Bina Rumah di Kelana Jaya Kontraktor Bina Rumah di Kinrara Kontraktor Bina Rumah di Klang Kontraktor Bina Rumah di Kota Damansara Kontraktor Bina Rumah di Kuala Kubu Bharu Kontraktor Bina Rumah di Kuang Kontraktor Bina Rumah di Kwasa Damansara Kontraktor Bina Rumah di Lembah Beringin Kontraktor Bina Rumah di Mutiara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Pandan Indah Kontraktor Bina Rumah di Pelabuhan Klang Kontraktor Bina Rumah di Pinggiran Cyberjaya Kontraktor Bina Rumah di Puchong, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Bangi Kontraktor Bina Rumah di Rawang, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sungai Rinching Kontraktor Bina Rumah di Sabak, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sekinchan Kontraktor Bina Rumah di Selayang Kontraktor Bina Rumah di Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Serendah Kontraktor Bina Rumah di Seri Kembangan Kontraktor Bina Rumah di Subang Bestari Kontraktor Bina Rumah di Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Taman Tasik Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Tanjung Sepat Kontraktor Bina Rumah di Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Teluk Panglima Garang Kontraktor Bina Rumah di Tropicana Kontraktor Bina Rumah di UEP Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ulu Yam Kontraktor Bina Rumah di Gombak Kontraktor Bina Rumah di Hulu Langat Kontraktor Bina Rumah di Hulu Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Langat Kontraktor Bina Rumah di Kuala Selangor Kontraktor Bina Rumah di Petaling Jaya Kontraktor Bina Rumah di Sabak Bernam Kontraktor Bina Rumah di Sepang Kontraktor Bina Rumah di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Lumpur Kontraktor Bina Rumah di Shah Alam Kontraktor Bina Rumah di Kapar Kontraktor Bina Rumah di Meru Kontraktor Bina Rumah di Puncak Alam Kontraktor Rumah Bina Rumah Pinjaman LPPSA Pengeluaran Kwsp Spesifikasi Rumah Rumah IBS Pelan Rumah Rekabentuk Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kontraktor Rumah Selangor Rumah Banglo Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Johor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Terengganu Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Perak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri MelakaBina Rumah Atas Tanah Sendiri Negeri Sembilan Bantuan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Loan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Permohonan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Cara Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Skim Bina Rumah Atas Tanah Sendiri 2021 Pakej Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelebihan Bina Rumah Atas Tanah SendiriBina Rumah Bawah 100k Kelantan Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah 2022 Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Pengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Bina Rumah Murah Kontraktor Bina Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Bajet 50k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Bina Rumah Bajet 30k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Bajet 10k Bina Rumah Bajet 50k Selangor Bina Rumah SendiriBantuan Bina Rumah Atas Tanah SendiriKos Bina Rumah 2022Kos Bina Rumah 20×30 Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah SendiriPengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Kalkulator Bina Rumah Sendiri Pengeluaran Kwsp Untuk Bina Rumah Loan LPPSA Untuk Bina Rumah Kos Bina Rumah Bajet Kos Bina Rumah Kampung Bina Ayat Rumah Tangga Binatang Di Dinding Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pinjaman LPPSA Ubahsuai Rumah Pinjaman LPPSA Beli Rumah Pinjaman LPPSA Bina Rumah Pinjaman LPPSA Untuk Beli Tanah Pinjaman LPPSA Untuk Bina Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pertanian Pinjaman LPPSA Jenis 5 Pinjaman LPPSA Atau Bank Semak Baki Pinjaman LPPSA Semakan Baki Pinjaman LPPSA Semak Baki Pinjaman LPPSA Sms Jenis Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Kelayakan Pinjaman LPPSA Jadual Kelayakan Pinjaman LPPSA Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Bina Rumah Borang Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Pinjaman Perumahan LPPSA Pinjaman Ubahsuai Rumah LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Untuk Ubahsuai Rumah Pinjaman Perumahan LPPSA Vs Bank Pinjaman Bank Ke LPPSA Pinjaman Bersama LPPSA Pengiraan Kos Bina Rumah Sendiri Cara Jimat Buat Rumah Sendiri Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Pengalaman Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Kos Bina Rumah 20×30 Kos Bina Rumah Paling Murah 2022 Harga Upah Tukang Rumah 2022 Kos Bina Rumah Kampung Kos Bina Rumah Bajet Anggaran Kos Bina Rumah 3 Bilik Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kalkulator Bina Rumah Sendiri Rate Loan Rumah Kelayakan Loan Rumah Pinjaman Perumahan Public Bank Interest Bank Loan Rumah 2023 Interest Loan Rumah 2023 Berapa Lama Bank Proses Loan Rumah Cara Kira Interest Loan Rumah Bank Loan Rumah Terbaik Interest Bank Loan Rumah Public Bank Loan Rumah Affin Bank Loan Rumah Letter Offer Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Calculator Hong Leong Bank Loan Rumah Mbsb Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Cimb Bank Loan Rumah Agrobank Loan Rumah Bank Mana Senang Lulus Loan Rumah Bank Rakyat Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Bank Terbaik Untuk Loan Rumah Bank Call Untuk Pengesahan Loan Rumah Bank Muamalat Loan Rumah Bank Yang Mudah Lulus Loan Rumah Bank Akan Call Untuk Loan Rumah Bank Mbsb Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Contact Number LPPSA

See also  Senaman Kaki Tanpa Perlu Ke Gim

See also  Tak Puas Hati Hidup Miskin, Isteri Serang Suami Dengan Parang Hingga Temui Ajal