Artikel Terkini

Johor tambah bilangan RTBJ, bantu lebih ramai miliki kediaman

Johor tambah bilangan RTBJ, bantu lebih ramai miliki kediaman
Johor tambah bilangan RTBJ, bantu lebih ramai miliki kediaman 1

JOHOR BAHRU – Kerajaan negeri merancang untuk membina sehingga 500 unit kediaman Rumah Transit Bangsa Johor (RTBJ) dalam tempoh lima tahun akan datang.

Menteri Besar, Datuk Onn Hafiz Ghazi berkata, inisiatif RTBJ itu bertujuan untuk membolehkan lebih ramai rakyat negeri ini untuk memiliki rumah kediaman sendiri, pada masa depan.

Menurut beliau, melalui program tersebut, individu yang layak boleh menyewa unit RTBJ dengan bayaran sebanyak RM650 sebulan.

“Daripada jumlah RM650 itu, sebanyak RM455 akan ditolak sebagai bayaran sewa bulanan manakala RM195 akan dijadikan simpanan mereka selama lima tahun.

“Selepas lima tahun, jumlah wang simpanan terkumpul adalah sebanyak RM11,000, dan wang berkenaan akan digunakan untuk membayar deposit rumah,” katanya ketika berucap pada Majlis Pelancaran Perkhidmatan Transformasi Perbadanan Kemajuan Perumahan Johor (PKPJ) di Hotel Holiday Villa, di sini hari ini.

Tambah Onn Hafiz, sejumlah 93 unit kediaman RTBJ akan dibina tahun ini, manakala 216 unit lagi akan dibina tahun depan dan berbeza dengan skim ‘rent to own’ yang telah diperkenalkan terlebih dahulu.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Kerajaan Tempatan Johor, Datuk Mohd. Jafni Md. memberitahu, kerajaan negeri telah mengenal pasti lebih 10,000 kediaman rumah setinggan yang didirikan di kawasan berstatus tanah persekutuan, di tepi sungai serta yang dihuni warga asing.

“Johor Bahru antara daerah dengan jumlah penempatan setinggan tertinggi di negeri ini dan kita akan beri tumpuan kepada usaha membebaskan penempatan setinggan melalui penubuhan pasukan khas yang telah digerakkan sejak tahun lalu.

“Setakat ini, beberapa penempatan setinggan sudah dirobohkan terutama yang melibatkan penghuni bukan orang tempatan,” ujarnya- KOSMO! ONLINE


Johor tambah bilangan RTBJ, bantu lebih ramai miliki kediaman 1
kontraktor rumah

See also  Abang Tesla anggap penerimaan isteri pertama hadiah terbaik buat isteri kedua
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source

[sociallocker id=”61266″]download pdf 600x175[/sociallocker]


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo