Artikel Terkini

Kajian Saintis Mengatakan Orang Pendek Susah Jatuh Sakit

Kajian Saintis Mengatakan Orang Pendek Susah Jatuh Sakit
Kajian Saintis Mengatakan Orang Pendek Susah Jatuh Sakit 1

Ada banyak kelebihan jadi orang tinggi berbanding orang pendek. Antaranya seperti dapat ambil barang di tempat yang dicapai dan langkah lebih panjang semasa berjalan atau berlari. Tetapi orang pendek patut bersyukur kerana mereka lebih susah jatuh sakit berbanding orang tinggi.

Ini berdasarkan satu kajian yang diketuai Sridharan Raghavan dari Pusat Perubatan VA Wilayah Pergunungan Rocky, Amerika Syarikat baru-baru ini. Mengikut kajian yang diterbitkan dalam jurnal PLOS Genetics itu, orang tinggi berisiko menghidap neuropati periferi dan jangkitan kuman pada kulit dan tulang (misalnya, ulser kaki dan tapak kaki). Pada masa sama, risiko mereka mendapat penyakit jantung dan tekanan darah tinggi pula rendah.

Orang tinggi lebih berisiko mendapat jangkitan pada tulang dan kulit seperti ulser. Sumber: Mint Images – Jonathan Kozowyk/Getty Images/Mint Images RF

Ketinggian seseorang itu bila mencecah usia dewasa ditentukan oleh ribuan varian gen yang digabungkan faktor-faktor persekitaran seperti status sosio-ekonomi. Sebelum ini, saintis cuba mengenalpasti sama ada ketinggian seseorang itu memberi kesan besar dari segi risiko kesihatan atau faktor-faktor yang mempengaruhi ketinggian seseorang. Bagaimanapun, kaitan antara ketinggian manusia dengan penyakit tidak pernah dijadikan sebagai subjek kajian.

Untuk kajian ini, pasukan pengkaji menganalisis data 323,793 orang bekas anggota tentera AS yang menyertai Program Veteran Juta VA. Program tersebut direka untuk mencari kaitan antara gen, faktor persekitaran dan penyakit. Kajian sama turut melihat lebih 1,000 ciri fizikal dan tabiat peserta kajian sekaligus menjadikan ia sebagai kajian hubungkait penyakit dan ketinggian yang terbesar pernah dilakukan setakat ini.

Keputusan kajian ini mengesahkan orang tinggi lebih berisiko mengalami pemfibrilan atrium, vena varikos dan neuropati periferi. Pada masa sama, mereka berdepan risiko rendah mengalami penyakit jantung koronari, tekanan darah tinggi dan kandungan kolesterol yang tinggi.

Siapa sangka, wanita tinggi berisiko dijangkiti penyakit lelah akibat ketinggian tubuh badan mereka.

Disebabkan kumpulan saiz sampel yang besar, pasukan pengkaji juga dapat menilai sejauh mana pengaruh jantina terhadap ketinggian manusia dan penyakit. Misalnya, wanita tinggi lebih terdedah kepada penyakit lelah dan gangguan saraf periferi berbanding lelaki.

Hubungkait pelbagai jenis gen yang berkait dengan ketinggian dan penyakit membolehkan pengkaji melihat sebab sesuatu penyakit tidak lagi dikaitkan dengan sebab persekitaran atau berat badan. Begitupun, kajian ini masih tidak menjelaskan bagaimana ketinggian manusia boleh mempengaruhi punca sesebuah penyakit kepada orang tinggi.

Hal ini boleh diatasi dengan kajian lebih lanjut berkenaan punca sesebuah penyakit dan kaitannya dengan ketinggian manusia. Ini termasuk mengenalpasti bahan biokimia atau cara saiz fizikal memberi reaksi kembali terhadap fungsi badan manusia.

Selain itu, fokus kajian seterusnya sepatutnya menambah bilangan saiz sampel dengan menambah bilangan individu dari populasi yang lebih luas. Ini terpakai bukan saja kepada individu yang berlainan etnik (misalnya golongan Afrika-Amerika dan Asia-Amerika), kelompok bukan veteran dan golongan wanita. Dengan membuka ruang kepada bilangan peserta yang lebih ramai, ini dapat membantu pasukan pengkaji menterjemah data dan membuat kesimpulan yang lebih tepat.

Salah satu implikasi kajian ini ialah lebih banyak ujian kesihatan khusus untuk orang tinggi. Namun begitu, menurut Tamar Sofer dari Sekolah Kesihatan Awam T.H. Chan Harvard, lebih banyak kajian perlu dibuat sebelum ujian sebegitu dapat dilaksanakan secara amali di peringkat klinikal.

Memang diakui manusia tidak boleh berbuat apa-apa dari segi ketinggian. Tetapi dengan mengetahui kaitannya dengan beberapa jenis penyakit, ini sekurang-kurangnya membantu membuat persiapan termasuk mengetahui cara merawat penyakit yang dinyatakan. Tak sangka ya, ingat jadi tinggi ini ada faedahnya. Rupanya, tinggi pun ada susahnya juga kan?

Nota kaki

Neuropati periferi – keadaan yang menyebabkan saraf periferi pesakit semakin tidak berfungsi akibat kesan sampingan ubat entiretrovirus (antiretroviral) seperti Didanosine.

Pemfibrilan atrium – aritimia, pencepatan dan gangguan kadar denyutan jantung dan nadi disebabkan disebabkan masalah darah tinggi dan arterosklerosis.

Arterosklerosis – penyakit kronik vaskular yang progresif di mana plak terdiri daripada kolesterol, lipid dan ejen keradangan akan berkumpul di dinding arteri.

Penyakit jantung koronari – penyakit seperti sklerosis atau trombosis yang menghalang pengaliran darah melalui arteri kepada jantung.

Amali – perlaksanaan teori/prinsip di dunia sebenar.

RUJUKAN

Gregory, A. (2022, 2 Jun). More skin infection, less heart disease: study reveals how being tall affects health. The Guardian.

Wong, C. (2022, 2 Jun). Taller people may have a higher risk of nerve, skin and heart diseases. New Scientist.

McRae, M. (2022, 3 Jun). Massive New Study Confirms Being Tall Puts You at Risk of a Bunch of Diseases. Science Alert.

Kajian Saintis Mengatakan Orang Pendek Susah Jatuh Sakit 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo syaifulloh bin imam muhtasari kontraktor bina rumah ibs saif muhtar

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo
syaifulloh bin imam muhtasari kontraktor bina rumah ibs saif muhtar
syaifulloh bin imam muhtasari kontraktor bina rumah ibs saif muhtar
syaifulloh bin imam muhtasari kontraktor bina rumah ibs saif muhtar

Back to list