Artikel Terkini

Kalau Bayi Baru Lahir Gagal Ujian Pendengaran, Ini Perkara Yang Wajib Anda Lakukan!

Kalau Bayi Baru Lahir Gagal Ujian Pendengaran, Ini Perkara Yang Wajib Anda Lakukan!
Kalau Bayi Baru Lahir Gagal Ujian Pendengaran, Ini Perkara Yang Wajib Anda Lakukan! 3

Pendengaran merupakan deria yang dianugerahkan Tuhan sejak dari lahir lagi. Ini bermakna, semasa bayi dilahirkan, deria pendengarannya telah pun sedia berfungsi. Pendengaran merupakan deria yang sangat penting memandangkan melalui pendengaranlah bayi mula menyimpan memori bunyi pertuturan mahupun bunyi persekitaran. Apabila bayi menjangkau umur setahun, memori bunyi ini akan mula ditiru dan dihasilkan, kerana manusia belajar bercakap dengan meniru daripada bunyi pertuturan di sekelilingnya. Dengan kata lain, pembentukan pertuturan mempunyai kaitan yang rapat dengan pendengaran.

Kalau Bayi Baru Lahir Gagal Ujian Pendengaran, Ini Perkara Yang Wajib Anda Lakukan!Kalau Bayi Baru Lahir Gagal Ujian Pendengaran, Ini Perkara Yang Wajib Anda Lakukan!

Ujian Saringan Pendengaran Bayi

Masalah pendengaran kekal merupakan kecacatan yang tersembunyi yang mana kecacatan ini tidak dapat dilihat secara fizikal. Kebanyakan ibu bapa hanya mula sedar anak bermasalah pendengaran apabila mereka tidak bercakap pada usia yang sepatutnya. Dianggarkan sebanyak 1 hingga 3 bayi daripada 1000 kelahiran disahkan mempunyai masalah pendengaran kekal (Uus & Davis 2000). Prevalens ini dikatakan lebih ketara jika dibandingkan dengan saringan penyakit yang lain seperti kekurangan G6PD dan congenital hypothyroidsm.

Oleh yang demikian, bagi bayi yang dilahirkan dengan masalah pendengaran; pengesanan seawal mungkin perlu dilakukan agar proses intervensi awal dapat dilakukan segera.

Ujian saringan pendengaran bayi universal bermaksud semua bayi yang dilahirkan di satu-satu hospital akan menjalani ujian saringan pendengaran. Saringan pendengaran wajar dilakukan ke atas semua bayi memandangkan terdapat bukti daripada laporan kajian yang menunjukkan 50% daripada bayi yang dikesan bermasalah pendengaran adalah terdiri daripada bayi yang berisiko rendah untuk mendapat masalah pendengaran (Watkin et.al,1991; Davis, 1997; Mehl, 1998; Kennedy, 2000).

Terdapat dua jenis ujian saringan pendengaran yang boleh dilakukan ke atas bayi bagi mengesan masalah pendengaran iaitu ujian otoacacoutic emission dan ujian auditory brainstem response.

Matlamat ujian saringan pendengaran universal adalah untuk mengenal pasti masalah pendengaran pada bayi selewat-lewatnya usia bayi 3 bulan dan langkah pemulihan dapat dilakukan selewat-lewatnya usia bayi 6 bulan (Joint Committee of Infant Hearing 1994).

Sehubungan dengan itu, ujian saringan pendengaran perlu dilakukan seawal kelahiran bagi mengenal pasti sama ada pendengaran bayi adalah normal atau bermasalah agar langkah intervensi dapat dilakukan secepat mungkin.

Apakah kesan sekiranya masalah pendengaran tidak dikenal pasti awal?

Pendengaran yang normal dapat membantu perkembangan pertuturan yang normal. Tempoh kritikal bagi perkembangan bahasa dan pertuturan kanak-kanak adalah dari sejak lahir sehingga 4 tahun yang pertama (Yoshinago-Itano;2000). Sekiranya kanak-kanak mempunyai masalah pendengaran, perkembangan bahasa dan pertuturan kanak-kanak tersebut boleh terjejas atau terbantut sama sekali. Akibat daripada masalah ini, kanak-kanak tidak dapat berkomunikasi dengan baik dan akan menjurus kepada masalah tingkahlaku kerana tidak dapat menyampaikan hasrat atau membuat permintaan. Ini disebabkan komunikasi yang dihasilkan tidak dapat difahami oleh ibu bapa, ahli keluarga dan orang sekeliling.

Di samping itu, kelewatan perkembangan pertuturan ini akan menimbulkan masalah pada kanak-kanak tersebut apabila memasuki alam persekolahan kelak. Peluang mendapatkan pendidikan terhad seterusnya prospek kerja yang rendah akan menjadikan kanak-kanak tersebut menjadi individu yang perlu bergantung kepada orang lain. Tambahan daripada itu, perkembangan sosial dan psikologi kanak-kanak juga turut terjejas.

Namun begitu, jika kanak-kanak yang bermasalah pendengaran ini diberi rawatan intervensi secara optimum sebelum berusia empat tahun, kanak-kanak ini masih lagi berpeluang untuk melalui proses pembelajaran bahasa dan belajar bertutur dan memasuki aliran normal (mainstream). Sehubungan dengan itu, masalah pendengaran yang dikenal pasti secara awal dapat mempercepat proses pemulihan sekaligus dapat mengelakkan komplikasi masalah pendengaran.

Apa perlu saya buat sekiranya bayi saya gagal ujian saringan pendengaran?

Keputusan gagal yang diperoleh semasa ujian saringan tidak bermaksud bayi anda sememangnya bermasalah pendengaran. Bayi yang berpendengaran normal boleh juga gagal semasa ujian saringan yang mungkin disebabkan ;

  • cecair ketuban atau sumbatan di dalam salur telinga luar.
  • cecair/ di dalam telinga tengah.
  • bayi menangis atau banyak bergerak semasa ujian.

Sekiranya dimaklumkan bahawa bayi anda gagal di dalam ujian saringan pendengaran, SANGAT PENTING untuk membawa bayi anda ke temu janji susulan sama ada bagi mengulangi ujian saringan ataupun menjalani ujian pendengaran diagnostik bagi mengesahkan masalah pendengaran.

See also  Sotong Sumbat Isi Ikan Mambung, Buat Masak Lemak Cili Api Memang Terangkat!

Apabila masalah pendengaran kekal telah disahkan oleh Pegawai Pemulihan Perubatan Pendengaran (audiologis), anak anda juga perlu menjalani pemeriksaan lengkap oleh doktor Otorinolaringologi untuk memastikan punca serta masaalah klinikal atau sindrom yang berkaitan serta rawatan khusus yang perlu.

Bayi anda juga perlu menjalani penilaian oleh Pegawai Pemulihan Pertuturan supaya perancangan rehabilitasi boleh dilakukan. Bayi anda akan disarankan menggunakan alat bantu dengar. Implan koklea akan dicadangkan sekiranya alat bantu dengar tidak dapat membantu masalah pendengaran secara optimum bagi kes-kes yang bersesuaian mengikut kriteria sedia ada. Bayi yang telah memakai alat bantu dengar atau implan koklea ini juga perlu komited menjalani sesi terapi pertuturan yang berkala oleh Pegawai Pemulihan Pendengaran Pertuturan untuk pemulihan pembelajaran bahasa dan pertuturan.

Apakah bayi saya mungkin mendapat masalah pendengaran walaupun lulus ujian saringan pendengaran?

Ya. Bayi atau kanak-kanak yang dilahirkan dengan pendengaran normal boleh mendapat masalah pendengaran pada waktu lain. Masalah pendengaran ini mungkin berlaku disebabkan penyakit atau penggunaan ubat tertentu, mengalami kecederaan di bahagian kepala akibat kemalangan serta berisiko mendapat masalah pendengaran pada masa yang lambat (delayed onset hearing loss). Sentiasa perhatikan tingkahlaku mendengar dan perkembangan pertuturan anak dan bawa anak anda ke klinik untuk rujukan sekiranya sangsi dengan respon mendengar atau perkembangan pertuturan mereka. Sila rujuk carta SENARAI SEMAK PERKEMBANGAN PENDENGARAN NORMAL KANAK-KANAK untuk membandingkan perkembangan anak anda dari semasa ke semasa.

Melalui ujian saringan pendengaran universal, masalah pendengaran pada bayi dapat dikesan dengan lebih awal seterusnya mempercepat langkah intervensi bagi memastikan bayi tersebut dapat berfungsi sebagai individu normal di dalam masyarakat.

Perlu difahami bahawa keberkesanan rawatan masalah pendengaran serta proses pemulihan ini sangat bergantung pada pematuhan pemakaian alat bantu dengar oleh kanak-kanak tersebut serta iltizam yang sepenuhnya oleh ibu bapa dan ahli keluarga semasa proses rehabilitasi pertuturan.

Kredit: MyHealth

Β 

Kalau Bayi Baru Lahir Gagal Ujian Pendengaran, Ini Perkara Yang Wajib Anda Lakukan!Kalau Bayi Baru Lahir Gagal Ujian Pendengaran, Ini Perkara Yang Wajib Anda Lakukan!

Wow! Bestnya mommies dapat me-time dengan bff di Muzium Negara. Ada sharing dari pakar, games menarik dan hadiah lumayan untuk dimenangi. Jom, daftar sekarang di SINI

MUMMY ME-TIME @ PAMERAN PERBIDANAN MUZIUM NEGARA!

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

Kalau Bayi Baru Lahir Gagal Ujian Pendengaran, Ini Perkara Yang Wajib Anda Lakukan! 3
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source

Kontraktor Bina Rumah IBS

LPPSA Kelayakan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Rumah Kontena Pinjaman LPPSA Rumah Pasang Siap Kontena Murah Rumah Kabin Buat Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjamana Perumahan Kerajaan Loan LPPSA Untuk Beli Rumah Kelayakan LPPSA Rumah Kontena Pasang Siap Rumah Pasang Siap Malaysia Rumah IBS Malaysia Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor LPPSA Loan Kontraktor Rumah Kontraktor Rumah IBS Kontraktor Rumah IBS Di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Batang Kaliβ€Ž Kontraktor Bina Rumah di Klangβ€Ž Kontraktor Bina Rumah di 16 Sierra, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Ampang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Balakong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Bangi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Klang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Selayang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Botanic Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 1, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 2, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Tinggi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Country Homes Kontraktor Bina Rumah di Bandar D’Alpinia, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Kinrara BK 1 Sehingga 6, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Mahkota Cheras Kontraktor Bina Rumah di Bandar Nusa Rhu Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puchong Utama, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Putra Permai Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rasa Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rinching Kontraktor Bina Rumah di Bandar Saujana Utama Kontraktor Bina Rumah di Bandar Seri Putra Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Buaya Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Long Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sunway Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Bandar Tasik Kesuma Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teknologi Kajang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Bandar UtamaKontraktor Bina Rumah di Banting Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali Kontraktor Bina Rumah di Batu 9 Cheras Kontraktor Bina Rumah di Batu Arang Kontraktor Bina Rumah di Bernam Jaya Kontraktor Bina Rumah di Bukit Antarabangsa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Beruntung Kontraktor Bina Rumah di Bukit Gasing Kontraktor Bina Rumah di Bukit Komanwel Kontraktor Bina Rumah di Bukit Lanjan Kontraktor Bina Rumah di Bukit Raja Kontraktor Bina Rumah di Bukit RimauKontraktor Bina Rumah di Bukit Sentosa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tagar Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tampoi Kontraktor Bina Rumah di Country Heights Kontraktor Bina Rumah di Damansara Damai Kontraktor Bina Rumah di Damansara Intan Kontraktor Bina Rumah di Damansara Jaya Kontraktor Bina Rumah di Damansara Perdana Kontraktor Bina Rumah di Damansara Utama Kontraktor Bina Rumah di Denai Alam Kontraktor Bina Rumah di Dengkil Kontraktor Bina Rumah di Dusun Tua Kontraktor Bina Rumah di Gombak SetiaKontraktor Bina Rumah di I-City Kontraktor Bina Rumah di Kajang Kontraktor Bina Rumah di Kalumpang Kontraktor Bina Rumah di Kampung Jenderam Hilir Kontraktor Bina Rumah di Kampung Kubu Gajah Dalam Kontraktor Bina Rumah di Kelana Jaya Kontraktor Bina Rumah di Kinrara Kontraktor Bina Rumah di Klang Kontraktor Bina Rumah di Kota Damansara Kontraktor Bina Rumah di Kuala Kubu Bharu Kontraktor Bina Rumah di Kuang Kontraktor Bina Rumah di Kwasa Damansara Kontraktor Bina Rumah di Lembah Beringin Kontraktor Bina Rumah di Mutiara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Pandan Indah Kontraktor Bina Rumah di Pelabuhan Klang Kontraktor Bina Rumah di Pinggiran Cyberjaya Kontraktor Bina Rumah di Puchong, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Bangi Kontraktor Bina Rumah di Rawang, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sungai Rinching Kontraktor Bina Rumah di Sabak, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sekinchan Kontraktor Bina Rumah di Selayang Kontraktor Bina Rumah di Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Serendah Kontraktor Bina Rumah di Seri Kembangan Kontraktor Bina Rumah di Subang Bestari Kontraktor Bina Rumah di Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Taman Tasik Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Tanjung Sepat Kontraktor Bina Rumah di Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Teluk Panglima Garang Kontraktor Bina Rumah di Tropicana Kontraktor Bina Rumah di UEP Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ulu Yam Kontraktor Bina Rumah di Gombak Kontraktor Bina Rumah di Hulu Langat Kontraktor Bina Rumah di Hulu Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Langat Kontraktor Bina Rumah di Kuala Selangor Kontraktor Bina Rumah di Petaling Jaya Kontraktor Bina Rumah di Sabak Bernam Kontraktor Bina Rumah di Sepang Kontraktor Bina Rumah di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Lumpur Kontraktor Bina Rumah di Shah Alam Kontraktor Bina Rumah di Kapar Kontraktor Bina Rumah di Meru Kontraktor Bina Rumah di Puncak Alam Kontraktor Rumah Bina Rumah Pinjaman LPPSA Pengeluaran Kwsp Spesifikasi Rumah Rumah IBS Pelan Rumah Rekabentuk Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kontraktor Rumah Selangor Rumah Banglo Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Johor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Terengganu Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Perak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri MelakaBina Rumah Atas Tanah Sendiri Negeri Sembilan Bantuan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Loan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Permohonan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Cara Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Skim Bina Rumah Atas Tanah Sendiri 2021 Pakej Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelebihan Bina Rumah Atas Tanah SendiriBina Rumah Bawah 100k Kelantan Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah 2022 Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Pengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Bina Rumah Murah Kontraktor Bina Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Bajet 50k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Bina Rumah Bajet 30k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Bajet 10k Bina Rumah Bajet 50k Selangor Bina Rumah SendiriBantuan Bina Rumah Atas Tanah SendiriKos Bina Rumah 2022Kos Bina Rumah 20×30 Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah SendiriPengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Kalkulator Bina Rumah Sendiri Pengeluaran Kwsp Untuk Bina Rumah Loan LPPSA Untuk Bina Rumah Kos Bina Rumah Bajet Kos Bina Rumah Kampung Bina Ayat Rumah Tangga Binatang Di Dinding Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pinjaman LPPSA Ubahsuai Rumah Pinjaman LPPSA Beli Rumah Pinjaman LPPSA Bina Rumah Pinjaman LPPSA Untuk Beli Tanah Pinjaman LPPSA Untuk Bina Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pertanian Pinjaman LPPSA Jenis 5 Pinjaman LPPSA Atau Bank Semak Baki Pinjaman LPPSA Semakan Baki Pinjaman LPPSA Semak Baki Pinjaman LPPSA Sms Jenis Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Kelayakan Pinjaman LPPSA Jadual Kelayakan Pinjaman LPPSA Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Bina Rumah Borang Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Pinjaman Perumahan LPPSA Pinjaman Ubahsuai Rumah LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Untuk Ubahsuai Rumah Pinjaman Perumahan LPPSA Vs Bank Pinjaman Bank Ke LPPSA Pinjaman Bersama LPPSA Pengiraan Kos Bina Rumah Sendiri Cara Jimat Buat Rumah Sendiri Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Pengalaman Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Kos Bina Rumah 20×30 Kos Bina Rumah Paling Murah 2022 Harga Upah Tukang Rumah 2022 Kos Bina Rumah Kampung Kos Bina Rumah Bajet Anggaran Kos Bina Rumah 3 Bilik Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kalkulator Bina Rumah Sendiri Rate Loan Rumah Kelayakan Loan Rumah Pinjaman Perumahan Public Bank Interest Bank Loan Rumah 2023 Interest Loan Rumah 2023 Berapa Lama Bank Proses Loan Rumah Cara Kira Interest Loan Rumah Bank Loan Rumah Terbaik Interest Bank Loan Rumah Public Bank Loan Rumah Affin Bank Loan Rumah Letter Offer Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Calculator Hong Leong Bank Loan Rumah Mbsb Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Cimb Bank Loan Rumah Agrobank Loan Rumah Bank Mana Senang Lulus Loan Rumah Bank Rakyat Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Bank Terbaik Untuk Loan Rumah Bank Call Untuk Pengesahan Loan Rumah Bank Muamalat Loan Rumah Bank Yang Mudah Lulus Loan Rumah Bank Akan Call Untuk Loan Rumah Bank Mbsb Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Contact Number LPPSA

See also  Road Trip Raya Merata, Jelajah Semenanjung Malaysia Lawat Ahli Keluarga. Percutian 6h5M Yang Penuh Makna!