Infotainment

Lelaki Misteri Ekori Messi, Rupanya Bodyguard Diupah Oleh David Beckham

Lelaki Misteri Ekori Messi, Rupanya Bodyguard Diupah Oleh David Beckham
Lelaki Misteri Ekori Messi, Rupanya Bodyguard Diupah Oleh David Beckham 3

Mohon maaf; amalan yang boleh jadi mudah dan boleh jadi sukar. Ada yang sukar untuk memohon maaf kerana merasakan perbuatan itu menjatuhkan nama baiknya. Ada yang mudah benar memohon maaf tetapi itu sekadar permainan yang langsung tidak memberikan kesan dalam hati. Hari ini dia mohon maaf, sekejap lagi dia tanpa rasa berdosa, dia ulangi kesalahan yang sama.

 

“Saya minta maaf,” kadangkala tidak lagi menjadi ucapan yang diungkapkan dengan hati penuh ikhlas. Malah ada ketika diucapkan secara main-main kerana mengikut kebiasaan keadaan. Umpamanya pada hari raya, ucapan “minta maaf” jadi sangat sinonim, tetapi selalunya hanya di mulut, tidak benar-benar berbekas di hati.

            “Saya maafkan,” juga boleh jadi mudah dan boleh jadi sukar. Ada yang sukar memaafkan kesalahan orang lain kerana dia belum berupaya melupakan kesalahan orang berkenaan terhadapnya. Ada juga yang hanya mulut saja memberi maaf tetapi dalam hati, terus kekal menyimpan marah dan mencari peluang membalas dendam.

Lelaki Adalah Manusia Paling Mudah MemaafkanLelaki Adalah Manusia Paling Mudah Memaafkan

 

            Apakah makna di sebalik ‘memohon maaf’ dan ‘memaafkan’ itu?  Berikut antara perkara yang boleh kita renungkan bersama-sama.

 

1.Hanya Allah tempat kita bergantung. Sebagai manusia, kita wajib memohon keampunan daripada Allah.  Tiada manusia yang  maksum (terpelihara daripada salah dan dosa) kecuali Rasul dan Nabi. Lalu antara tanggungjawab kita terhadap Allah adalah memohon ampun serta berharap rahmat Allah kerana kasih sayang Allah itulah yang akan meluruskan perjalanan kita di muka bumi. 

Memohon ampun dengan Allah juga tanda rasa rendah diri kita sebagai hamba kepada Allah yang mencipta kita. Itu juga tanda kesyukuran kita terhadap segala kurniaan-Nya. Hubungan baik manusia dengan Allah secara tidak langsung akan memberikan kita rasa tenang, damai dan nikmat sebagai hamba-Nya. Ini selaras dengan firman Allah, “Dan (ingatlah) Allah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani.” (Surah an-Nisa: 25)

 

2.Amalan memohon maaf menyerlahkan keperibadian seseorang Muslim.  Andai kita sudah biasa memohon ampun dengan Allah, tentu tidak susah jika kita harus memohon ampun maaf sesama manusia. Tidak perlulah berfikir siapa yang bersalah atau siapa lebih banyak dosa, amalan memohon maaf sesama manusia tidak harus disukar-sukarkan.   Memang benar, ‘maaf’ selalunya jadi ungkapan yang mudah diucapkan tetapi payah diamalkan. Sebab itulah al-Quran menjelaskan bahawa amalan meminta dan memberi maaf, amat terpuji yang melayakkan Muslim mendapat ganjaran besar di sisi Allah.  

Hubungan dengan Allah tentunya tidak akan sempurna andai hubungan dengan manusia tidak beres. Lalu bermaaf-maafan sesama manusia turut dituntut agar perjalanan kita bertemu Allah dapat berjalan lancar. Ini selaras dengan firman Allah, “Terima kemaafan dan suruhlah dengan perkara yang baik serta berpalinglah (jangan dihiraukan) daripada orang yang jahil.” (Surah al-‘Araf, 199)

Lelaki Adalah Manusia Paling Mudah MemaafkanLelaki Adalah Manusia Paling Mudah Memaafkan

3.Sikap pemaaf adalah amalan Rasulullah. Jika kita tinjau sejarah Islam, tentu kita rasa terharu mengenangkan betapa besarnya ujian yang menimpa Rasulullah. Peringkat awal usaha dakwah Islamiah yang dibawa Nabi Muhamad, menerima dugaan yang amat besar; dicerca, dihina, dipukul, malah baginda hampir dibunuh. Rasulullah dijadikan musuh oleh sebilangan individu yang tidak mahu menerima Islam, walaupun mereka tahu bahawa Muhammad bin Abdullah itulah sebaik-baik manusia yang dikenali mereka.

Namun Rasulullah tidak berdendam dengan mereka.

Dalam peristiwa pembukaan Kota Mekah umpamanya, Rasulullah berlapang dada memaafkan semua orang dengan menawarkan keselamatan pada mereka andainya mereka memeluk Islam.  Walaupun orang kafir Quraisy berkelakuan jahat pada Rasulullah tetapi baginda membalas dengan kebaikan.

Jadi, apa salahnya jika kita mencontohi sikap pemaaf Rasulullah ini? Sememangnya kita manusia digalakkan mencontohi keperibadian Rasulullah kerana baginda diutus untuk menyempurnakan akhlak yang baik, seperti katanya, “Sesungguhnya aku diutus untuk menyempurnakan akhlak.” (Hadis riwayat Ahmad)

 

4.Jangan malu dan segan akui kesilapan dan memohon maaf.  Apabila kita buat salah terutamanya pada orang lain, tentu kita pernah rasa bersalah. Namun kadangkala rasa malu untuk mengaku kesalahan menyebabkan amalan meminta maaf tidak dapat dilaksanakan.

Apabila rasa malu yang tidak kena tempat ini dibiarkan merajalela dalam diri, kita akan mula berada dalam zon selesa. Malah apabila terlalu biasa buat salah, kita tidak lagi rasa ada keperluan untuk meminta maaf. Malah kesilapan berulang yang kita lakukan menjadikan hati gelap dan menghilangkan rasa penyesalan.

See also  Cemburu Tanda Sayang, Tapi Jangan Sampai 'Makan Diri'

Oleh itu, sebagai manusia, kita perlu biasakan diri dengan mempunyai rasa bersalah kerana rasa itu akan menjadikan kita lebih berhati-hati dalam setiap perbuatan. Orang yang sukar memohon maaf adalah orang yang sombong dan bongkak terhadap Allah dan sesama manusia. Selalunya dia menganggap dirinya betul dan tidak memerlukan orang lain, sedangkan dia terlupa dirinya adalah hamba Allah yang bergantung hidup kepada kasih sayang Allah.

 

  1. Orang yang pemaaf adalah orang yang pengasih. Kemaafan adalah satu perasaan jiwa yang mulia yang menghasilkan sikap bertolak ansur dan melepaskan hak terhadap penceroboh walaupun penceroboh itu bersikap kejam. Pencerobohan yang dimaksudkan bukanlah pencerobohan terhadap kehormatan dan kesucian agama; kerana dalam keadaan agama dicemari atau dicerobohi, kemaafan boleh bertukar menjadi satu penghinaan.

Selagi pencerobohan tidak membabitkan kesucian agama yang kita junjung, sebaliknya hanya pencerobohan yang bersifat peribadi atau individu, kita terus digalakkan untuk memberikan kemaafan. Itu juga sebagai tanda menghargai kasih sayang yang Allah anugerahkan kepada manusia.

 

6.Mohon maaf mengetepikan nafsu mementingkan diri sendiri. Antara memohon maaf dengan memberikan kemaafan, mungkin ramai yang sukar untuk memohon maaf. Orang yang memohon maaf selalu dianggap sebagai orang yang bersalah dan berdosa. Disebabkan itu ramai yang keberatan memohon maaf kerana tidak mahu dirinya dipandang salah. Atau dengan kata lain, dia keberatan melepaskan kepentingan diri sendiri apabila dia memohon maaf dengan orang lain.

Apabila dua orang berselisih faham kerana mempertahankan pandangan masing-masing, selalu yang berlaku, mereka saling menunggu siapa dahulu yang akan memulakan kata maaf.  Amalan memohon maaf sebenarnya tidak akan menjatuhkan maruah individu, malah boleh meningkatkan lagi rasa hormat.

 

  1. Memohon maaf dan memberikan kemaafan memperdalamkan rasa sabar dalam hati. Apabila kita membanyakkan sabar, ego diri dapat ditundukkan, maka lembutlah hati untuk memohon maaf atau memberikan kemaafan. Allah bersama-sama orang yang sabar seperti janji-Nya, “Dan bersabarlah (menghadapi segala kesukaran dengan cekal hati); sesungguhnya Allah berserta orang yang sabar.” (Surah al-Anfal: 46)

 

8.Memohon maaf dan memberikan kemaafan elemen perpaduan masyarakat. Sememangnya kita manusia tidak terlepas daripada berbuat kesalahan atau tersinggung dengan perbuatan orang lain. Apabila kita berlapang dada untuk memohon maaf dan memberikan kemaafan, insya-Allah, Allah akan membuka pintu rahmat atau kasih sayangnya. Hubungan sesama manusia akan lebih lancar dan apabila hubungan sesama manusia lancar, pasti lancar juga hubungan kita dengan Allah.

 

 

Lelaki Misteri Ekori Messi, Rupanya Bodyguard Diupah Oleh David Beckham 3
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source

Kontraktor Bina Rumah IBS

LPPSA Kelayakan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Rumah Kontena Pinjaman LPPSA Rumah Pasang Siap Kontena Murah Rumah Kabin Buat Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjamana Perumahan Kerajaan Loan LPPSA Untuk Beli Rumah Kelayakan LPPSA Rumah Kontena Pasang Siap Rumah Pasang Siap Malaysia Rumah IBS Malaysia Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor LPPSA Loan Kontraktor Rumah Kontraktor Rumah IBS Kontraktor Rumah IBS Di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali‎ Kontraktor Bina Rumah di Klang‎ Kontraktor Bina Rumah di 16 Sierra, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Ampang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Balakong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Bangi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Klang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Selayang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Botanic Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 1, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 2, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Tinggi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Country Homes Kontraktor Bina Rumah di Bandar D’Alpinia, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Kinrara BK 1 Sehingga 6, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Mahkota Cheras Kontraktor Bina Rumah di Bandar Nusa Rhu Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puchong Utama, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Putra Permai Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rasa Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rinching Kontraktor Bina Rumah di Bandar Saujana Utama Kontraktor Bina Rumah di Bandar Seri Putra Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Buaya Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Long Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sunway Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Bandar Tasik Kesuma Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teknologi Kajang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Bandar UtamaKontraktor Bina Rumah di Banting Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali Kontraktor Bina Rumah di Batu 9 Cheras Kontraktor Bina Rumah di Batu Arang Kontraktor Bina Rumah di Bernam Jaya Kontraktor Bina Rumah di Bukit Antarabangsa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Beruntung Kontraktor Bina Rumah di Bukit Gasing Kontraktor Bina Rumah di Bukit Komanwel Kontraktor Bina Rumah di Bukit Lanjan Kontraktor Bina Rumah di Bukit Raja Kontraktor Bina Rumah di Bukit RimauKontraktor Bina Rumah di Bukit Sentosa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tagar Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tampoi Kontraktor Bina Rumah di Country Heights Kontraktor Bina Rumah di Damansara Damai Kontraktor Bina Rumah di Damansara Intan Kontraktor Bina Rumah di Damansara Jaya Kontraktor Bina Rumah di Damansara Perdana Kontraktor Bina Rumah di Damansara Utama Kontraktor Bina Rumah di Denai Alam Kontraktor Bina Rumah di Dengkil Kontraktor Bina Rumah di Dusun Tua Kontraktor Bina Rumah di Gombak SetiaKontraktor Bina Rumah di I-City Kontraktor Bina Rumah di Kajang Kontraktor Bina Rumah di Kalumpang Kontraktor Bina Rumah di Kampung Jenderam Hilir Kontraktor Bina Rumah di Kampung Kubu Gajah Dalam Kontraktor Bina Rumah di Kelana Jaya Kontraktor Bina Rumah di Kinrara Kontraktor Bina Rumah di Klang Kontraktor Bina Rumah di Kota Damansara Kontraktor Bina Rumah di Kuala Kubu Bharu Kontraktor Bina Rumah di Kuang Kontraktor Bina Rumah di Kwasa Damansara Kontraktor Bina Rumah di Lembah Beringin Kontraktor Bina Rumah di Mutiara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Pandan Indah Kontraktor Bina Rumah di Pelabuhan Klang Kontraktor Bina Rumah di Pinggiran Cyberjaya Kontraktor Bina Rumah di Puchong, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Bangi Kontraktor Bina Rumah di Rawang, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sungai Rinching Kontraktor Bina Rumah di Sabak, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sekinchan Kontraktor Bina Rumah di Selayang Kontraktor Bina Rumah di Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Serendah Kontraktor Bina Rumah di Seri Kembangan Kontraktor Bina Rumah di Subang Bestari Kontraktor Bina Rumah di Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Taman Tasik Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Tanjung Sepat Kontraktor Bina Rumah di Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Teluk Panglima Garang Kontraktor Bina Rumah di Tropicana Kontraktor Bina Rumah di UEP Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ulu Yam Kontraktor Bina Rumah di Gombak Kontraktor Bina Rumah di Hulu Langat Kontraktor Bina Rumah di Hulu Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Langat Kontraktor Bina Rumah di Kuala Selangor Kontraktor Bina Rumah di Petaling Jaya Kontraktor Bina Rumah di Sabak Bernam Kontraktor Bina Rumah di Sepang Kontraktor Bina Rumah di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Lumpur Kontraktor Bina Rumah di Shah Alam Kontraktor Bina Rumah di Kapar Kontraktor Bina Rumah di Meru Kontraktor Bina Rumah di Puncak Alam Kontraktor Rumah Bina Rumah Pinjaman LPPSA Pengeluaran Kwsp Spesifikasi Rumah Rumah IBS Pelan Rumah Rekabentuk Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kontraktor Rumah Selangor Rumah Banglo Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Johor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Terengganu Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Perak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri MelakaBina Rumah Atas Tanah Sendiri Negeri Sembilan Bantuan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Loan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Permohonan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Cara Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Skim Bina Rumah Atas Tanah Sendiri 2021 Pakej Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelebihan Bina Rumah Atas Tanah SendiriBina Rumah Bawah 100k Kelantan Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah 2022 Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Pengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Bina Rumah Murah Kontraktor Bina Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Bajet 50k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Bina Rumah Bajet 30k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Bajet 10k Bina Rumah Bajet 50k Selangor Bina Rumah SendiriBantuan Bina Rumah Atas Tanah SendiriKos Bina Rumah 2022Kos Bina Rumah 20×30 Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah SendiriPengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Kalkulator Bina Rumah Sendiri Pengeluaran Kwsp Untuk Bina Rumah Loan LPPSA Untuk Bina Rumah Kos Bina Rumah Bajet Kos Bina Rumah Kampung Bina Ayat Rumah Tangga Binatang Di Dinding Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pinjaman LPPSA Ubahsuai Rumah Pinjaman LPPSA Beli Rumah Pinjaman LPPSA Bina Rumah Pinjaman LPPSA Untuk Beli Tanah Pinjaman LPPSA Untuk Bina Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pertanian Pinjaman LPPSA Jenis 5 Pinjaman LPPSA Atau Bank Semak Baki Pinjaman LPPSA Semakan Baki Pinjaman LPPSA Semak Baki Pinjaman LPPSA Sms Jenis Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Kelayakan Pinjaman LPPSA Jadual Kelayakan Pinjaman LPPSA Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Bina Rumah Borang Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Pinjaman Perumahan LPPSA Pinjaman Ubahsuai Rumah LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Untuk Ubahsuai Rumah Pinjaman Perumahan LPPSA Vs Bank Pinjaman Bank Ke LPPSA Pinjaman Bersama LPPSA Pengiraan Kos Bina Rumah Sendiri Cara Jimat Buat Rumah Sendiri Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Pengalaman Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Kos Bina Rumah 20×30 Kos Bina Rumah Paling Murah 2022 Harga Upah Tukang Rumah 2022 Kos Bina Rumah Kampung Kos Bina Rumah Bajet Anggaran Kos Bina Rumah 3 Bilik Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kalkulator Bina Rumah Sendiri Rate Loan Rumah Kelayakan Loan Rumah Pinjaman Perumahan Public Bank Interest Bank Loan Rumah 2023 Interest Loan Rumah 2023 Berapa Lama Bank Proses Loan Rumah Cara Kira Interest Loan Rumah Bank Loan Rumah Terbaik Interest Bank Loan Rumah Public Bank Loan Rumah Affin Bank Loan Rumah Letter Offer Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Calculator Hong Leong Bank Loan Rumah Mbsb Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Cimb Bank Loan Rumah Agrobank Loan Rumah Bank Mana Senang Lulus Loan Rumah Bank Rakyat Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Bank Terbaik Untuk Loan Rumah Bank Call Untuk Pengesahan Loan Rumah Bank Muamalat Loan Rumah Bank Yang Mudah Lulus Loan Rumah Bank Akan Call Untuk Loan Rumah Bank Mbsb Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Contact Number LPPSA

See also  “Tengok Puteri Sarah Teringat Cerita Perempuan Itu, Puteri Sarah Memang Seorang Yang Kuat” - Netizen

See also  Buat Perkara Ini 3-8 Bulan Sebelum Kahwin, Terutamanya Wanita!