Artikel Terkini

MAIS lancar sistem wasiat dan hibah

MAIS lancar sistem wasiat dan hibah
MAIS lancar sistem wasiat dan hibah 1

SHAH ALAM, 1 Zulkaedah 1443H, Rabu – Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) hari ini melancarkan Sistem Wasiat dan Hibah (SISWA) bagi memudahkan pengurusan wasiat serta hibah secara dalam talian di Selangor.

Pengerusinya Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata MAIS sebagai badan pengelola Baitulmal sentiasa komited memberi perkhidmatan terbaik dan menjadi rujukan utama pengurusan harta orang Islam.

“MAIS telah menaik taraf sistem sedia ada, e-Wasiat kepada sistem baharu yang lebih pintar menerusi gabungan dua elemen perancangan pembahagian harta iaitu wasiat dan hibah. Melalui sistem ini, permohonan dan kelulusan akan diuruskan sepenuhnya secara atas talian selain menawarkan penggunaan Electronic Know Your Customer (EKYC) yang diiktiraf Bank Negara Malaysia (BNM).

“Selain itu, SISWA juga menggunakan tandatangan digital yang tertakluk di bawah Akta Tandatangan Digital 1997 dan pengesahan transaksi pemohon dilakukan secara One-Time Password (OTP),” katanya ketika ditemui pemberita selepas melancarkan sistem itu di sini hari ini.

Abdul Aziz berkata MAIS menyasarkan seramai 6,000 orang mendaftar SISWA bagi pengurusan berkenaan dan setakat ini sebanyak 3,196 permohonan wasiat dan hibah telah diterima.

“Kami berharap sistem itu memberi kemudahan baharu kepada umat Islam dalam usaha membantu pembahagian harta dengan lebih sistematik sekali gus mengelak isu harta pusaka di kalangan waris,” katanya.

Pelaksanaan inovasi baharu itu boleh dibuat menerusi laman https://siswa.mais.gov.my.

Maklumat lanjut mengenai wasiat, hibah dan pusaka boleh didapati di laman web rasmi MAIS di www.mais.gov.my atau menghubungi talian 03-5514 3773/3772. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

MAIS lancar sistem wasiat dan hibah 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo syaifulloh bin imam muhtasari kontraktor bina rumah ibs saif muhtar

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo
syaifulloh bin imam muhtasari kontraktor bina rumah ibs saif muhtar
syaifulloh bin imam muhtasari kontraktor bina rumah ibs saif muhtar
syaifulloh bin imam muhtasari kontraktor bina rumah ibs saif muhtar

Back to list