Artikel Terkini

Malaysia Tersenarai Sebagai Pengeksport ke 6 Terbesar Produk Kayu

Malaysia Tersenarai Sebagai Pengeksport ke 6 Terbesar Produk Kayu
Malaysia Tersenarai Sebagai Pengeksport ke 6 Terbesar Produk Kayu 1

Malaysia Tersenarai Sebagai Pengeksport ke 6 Terbesar Produk Kayu. Program Inkubator Reka Bentuk TIMB3R (DIP), kali ini disokong oleh kerjasama antara 13 pereka tempatan dan 15 pengeluar.

Didorong untuk mengembangkan industri perkayuan dan perabot negara pada skala global, TIMB3R DIP akan menyaksikan para peserta bekerjasama untuk menghasilkan rekaan yang berkualiti tinggi mereka bentuk dan mencipta produk kayu dan perabot buatan Malaysia yang unik dan bernilai tinggi untuk pasaran antarabangsa. Ini akan memuncak dalam pameran Export Furniture Exhibition (EFE) pada tahun 2023.

Malaysia Tersenarai Sebagai Pengeksport ke 6 Terbesar Produk Kayu 2
The kickstart of TIMB3R Design Incubator Programme 2.0

Merasmikan pelancaran yang diadakan di Mandarin Oriental ialah Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi (MPIC), YB Datuk Hajah Zuraida Kamaruddin. Sambil memuji inisiatif itu, beliau mendedahkan, “Eksport perabot secara konsisten menyumbang antara 0.6% dan 0.8% kepada KDNK negara dalam tempoh lima tahun lepas. Di sebalik wabak kini, industri perabot Malaysia telah mencatatkan jualan yang membanggakan dan eksport perabot kayu kini diramalkan meraih lebih RM12.5 bilion daripada RM10.6 bilion yang dicatatkan pada 2020.”

Turut dalam agenda pada hari itu ialah Hackathon, proses pemadanan yang menghubungkan setiap pereka dengan pengeluar yang paling melengkapi konsep reka bentuk mereka. Sebanyak 15 peserta pereka-pengilang telah ditubuhkan. Satu produk—bermula daripada perabot, bahan binaan, lampu dan barang hiasan—akan dihantar oleh setiap peserta pada penghujung proses enam bulan.

Malaysia Tersenarai Sebagai Pengeksport ke 6 Terbesar Produk Kayu 4
TDIP 2.0 Manufacturer & Designer Matching Process #1

Pengerusi Majlis Perkayuan Malaysia (MTC), Hajah Norrida Yusoff, menambah, “DIP TIMB3R tahun lepas menghasilkan pembangunan 14 produk seperti perabot bilik tidur dan ruang tamu, jubin geladak dan pod penyusuan—semuanya akan dipersembahkan di Pameran Perabot Eksport (EFE) 2022 akan datang pada Mac ini di KLCC. Tahun ini, kami teruja untuk melihat apa lagi kumpulan pereka dan pengilang baharu yang akan dibawa ke plat kayu.”

Malaysia Tersenarai Sebagai Pengeksport ke 6 Terbesar Produk Kayu 6
TDIP 2.0 Speech by Chairman of Malaysian Timber Council, Hajah Norrida Yusoff

Program yang bermula pada 2020 itu dianjurkan bersama oleh MTC, Majlis Perabot Malaysia (MFC) dan Institut Pereka Dalaman Malaysia (MIID). Ia turut disokong oleh Majlis Pengacuan dan Jentera Kayu Malaysia (MWMMJC) dan Persatuan Pengilang Kayu dan Perabot Bumiputera Malaysia (PEKA).

Tonton Video Menarik Di Youtube IMPIANATV (KLIK DI SINI)

Baca Artikel Berkaitan: Tips Bijak Menghias Dengan ‘Black And White’

Malaysia Tersenarai Sebagai Pengeksport ke 6 Terbesar Produk Kayu 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo syaifulloh bin imam muhtasari kontraktor bina rumah ibs saif muhtar

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list