Artikel Terkini

Mana penemuan siasatan 6 kes mati dalam tahanan tahun ini, soal Ahli Parlimen

Mana penemuan siasatan 6 kes mati dalam tahanan tahun ini, soal Ahli Parlimen
Mana penemuan siasatan 6 kes mati dalam tahanan tahun ini, soal Ahli Parlimen 1
Mana penemuan siasatan 6 kes mati dalam tahanan tahun ini, soal Ahli Parlimen
Seorang Ahli Parlimen berkata terdapat enam kes kematian dalam tahanan tahun ini dan tiada ‘satu suara pun’ mengenai punca kes terbabit.

PETALING JAYA: Seorang Ahli Parlimen mempersoalkan kerajaan mengenai “kehilangan” laporan penemuan berhubung kes kematian dalam tahanan walaupun banyak agensi dan jabatan kerajaan ditugaskan untuk menyiasat perkara itu.

Ini termasuk Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan (EAIC) dan Unit Siasatan Jenayah Kematian dalam Tahanan di bawah Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard polis.

Ahli Parlimen Batu Kawan Kasthuri Patto berkata terdapat enam kes kematian dalam tahanan tahun ini dan tidak ada “satu suara pun” mengenai punca kes terbabit.

“Unit Siasatan Jenayah Kematian dalam Tahanan yang ditubuhkan pada Dis 2021 dan diletakkan di bawah Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard polis pasti sibuk menguruskan enam kes kematian dalam tahanan tahun ini,” katanya dalam kenyataan.

Mana penemuan siasatan 6 kes mati dalam tahanan tahun ini, soal Ahli Parlimen 3
Kasthuri Patto.

Beliau menggesa kerajaan menyediakan laporan terhadap kematian itu untuk dibentangkan dalam sesi baharu sidang Parlimen bermula 28 Feb nanti.

“Saya berharap mendapat reaksi segera daripada Perdana Menteri sebagai ketua Keluarga Malaysia, bagi memastikan laporan itu siap.

“Ingatlah, kerusi Majlis Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) bermaksud Malaysia mesti menunjukkan komitmennya dalam melindungi dan mempertahankan hak asasi manusia. Kematian dalam tahanan adalah satu pelanggaran yang berat.”
Mana penemuan siasatan 6 kes mati dalam tahanan tahun ini, soal Ahli Parlimen 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo syaifulloh bin imam muhtasari kontraktor bina rumah ibs saif muhtar

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list