Infotainment

Martabat program dan aktiviti berteraskan pendidikan al-Quran

Martabat program dan aktiviti berteraskan pendidikan al-Quran
Martabat program dan aktiviti berteraskan pendidikan al-Quran 1

KANGAR : Inisiatif dalam mewujudkan program dan aktiviti berteraskan pendidikan al-Quran perlulah dimartabatkan dalam kehidupan umat Islam.

Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail bertitah, antara program yang perlu dipergiatkan antaranya seperti kelas-kelas pengajian seperti kelas bacaan al-Quran, tajwid, hafazan, dan tafsir

“Ia perlu dipergiatkan supaya masyarakat Islam lebih terdidik untuk mencintai al-Quran dan mengamalkannya dalam kehidupan,” titah baginda.

Baginda bertitah demikian ketika berangkat merasmikan Majlis Penutup Tilawah dan Hafazan al-Quran 2023 peringkat negeri ini anjuran Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Perlis (JAIPs) di Dewan Bakawali, Mes Pegawai Kanan PDRM di sini, malam tadi.

Berangkat sama, Raja Puan Muda Perlis, Tuanku Hajah Lailatul Shahreen Akashah Khalil.

Keberangkatan tiba baginda berdua disambut oleh Exco kerajaan negeri, Muhammad Azmir Azizan dan Pengarah JAIPs, Najmuddin Abdul Karim.

Turut hadir, Menteri Besar, Mohd. Shukri Ramli dan isteri.

Tambah baginda, al-Quran merupakan kitab suci yang diturunkan oleh Allah SWT kepada manusia untuk dijadikan pedoman dan panduan hidup dalam kehidupan harian.

Baginda bertitah, hal ini meliputi seluruh aspek kehidupan sama ada akidah, ibadah, akhlak dan sebagainya.

“Maka, seharusnya kita sebagai hamba Allah SWT berusaha untuk mendalami isi kandungannya agar dapat dipraktikkan dalam kehidupan seharian kita.

“Antara faktor utama kekuatan umat Islam ialah keteguhan dalam berpegang dan beramal dengan pedoman al- Quran dan pendidikan yang sempurna mengenainya yang mampu melahirkan umat Islam yang hebat dan berdaya saing.

“Ia juga akan menjadi benteng dalam menyekat anasir-anasir negatif yang boleh merosakkan akidah dan prinsip agama seseorang Muslim,” titah baginda.-UTUSAN


Martabat program dan aktiviti berteraskan pendidikan al-Quran 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa

See also  “Anak Trauma Sebab Apa?” – Fadzil Zahari Soal Diana Danielle, Netizen Kecam Tak Payah ‘Busy Body’
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source

[sociallocker id=”61266″]download pdf 600x175[/sociallocker]


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo