Infotainment

Masa Pantang Meriah, Susu Makin Berkurang Lepas Masuk Kerja, Pakar Kongsikan Tip Atasinya!

Masa Pantang Meriah, Susu Makin Berkurang Lepas Masuk Kerja, Pakar Kongsikan Tip Atasinya!
Masa Pantang Meriah, Susu Makin Berkurang Lepas Masuk Kerja, Pakar Kongsikan Tip Atasinya! 3

Bila anak suka menggigit, timbul rasa bimbang pada ibu bapa kerana khuatir anak akan menggigit orang lain. Sering juga ibu bapa tertanya-tanya, adakah anak mereka normal bila melakukan perbuatan menggigit.

Menurut Dr Rozanizam Zakaria, tabiat menggigit di kalangan kanak-kanak adalah fasa yang normal. Menggigit adalah sebahagian dari fasa normal pembesaran kanak-kanak. Kanak-kanak usia 1 hingga 3 tahun akan melalui ‘fasa suka menggigit’ dan kebanyakannya akan berhenti dengan sendiri seusai usia tersebut.

Anak Suka Menggigit, Fasa Normal Pembesaran Kanak-kanak Tapi Perlukah Dikawal?Anak Suka Menggigit, Fasa Normal Pembesaran Kanak-kanak Tapi Perlukah Dikawal?
Kredit foto: Freepik

Anak Suka Menggigit

Walaupun ia merupakan tabiat yang normal, namun ia masih perlu dikawal bagi mengelakkan kecederaan dan kesan jangka masa panjang.

MENGAPA KANAK-KANAK MENGGIGIT?

Perkara pertama ibu bapa kena cuba fahami sebelum bertindak ialah cuba memahami sebab disebalik tingkahlaku tersebut?

Anak Suka Menggigit, Fasa Normal Pembesaran Kanak-kanak Tapi Perlukah Dikawal?Anak Suka Menggigit, Fasa Normal Pembesaran Kanak-kanak Tapi Perlukah Dikawal?
Kredit foto: Freepik

Antara sebab yang biasa ialah:

Mereka dalam kesakitan – yang paling biasa ialah sakit tumbuh gigi.

2. Mereka sedang ‘meneroka dunia’ – sebagaimana mereka menyentuh semua benda dengan tangan, begitu juga mulut dan gigi menjadi alat meneroka sekeliling mereka.

3. Mereka ingin tahu – sebahagian dari fasa perkembangan minda dan akal mereka didorong oleh sifat ingin tahu. merek bereksperimen melihat kesan dan akibat sesuatu tindakan. pada usia yang muda, mereka mungkin belum kenal sempadan dunia mereka, had boleh dan tidak.

4. Mereka hanya inginkan perhatian – terutama yang kanak-kanak yang besar sedikit. bila mereka terasa terabai, adakalanya ‘buat perangai’ adalah antara cara mendapat perhatian.

5. Mereka ingin lepaskan perasaan – ‘frustration’ adalah perasaan yang biasa namun susah diproses oleh kanak-kanak. menggigit, sepertimana tingkahlaku agresif yang lain adakalanya adalah cara mereka ‘externalise’ perasaan tersebut.

6. Cara mereka berkomunikasi – menyampaikan perasaan tak senang, contohnya ada budak yang duduk terlalu dekat dengan dia dan sebagainya. Terutamanya kanak-kanak yang ada masalah pertuturan.

7. Mereka ‘overwhelmed’ dengan situasi yang terlalu banyak rangsangan (bising, terlalu cerah, terlalu ramai orang) – terutama kanak-kanak yang mempunyai autisme.

8. Mereka perlukan rangsangan mulut – kalau tak ada benda dimulut dia jadi geram.

Anak Suka Menggigit, Fasa Normal Pembesaran Kanak-kanak Tapi Perlukah Dikawal?Anak Suka Menggigit, Fasa Normal Pembesaran Kanak-kanak Tapi Perlukah Dikawal?
Kredit foto: Freepik

8 KAEDAH MENGAWAL

Bergantung kepada sebab, amalkan langkah-langkah awal bagi mengelakkan anak anda dari memulakan tingkah laku tersebut.

Jika anak dalam fasa tumbuh gigi, sediakan alat dan ubat yang mengurangkan ketidakselesaan dari proses ini.

2. Kenal pasti situasi yang anak mudah bertindak sedemikian – lapar, panas, terlalu sesak, kenalan baru – sediakan anak-anak terlebih dahulu dalam situasi sebegini.

3. Jika anak mudah beremosi, ajar anak meluahkan dengan kata-kata – “abang tak suka”, ”kakak marah!”, “jangan usik barang saya!” dan sebagainya. Bila mereka boleh meluahkan dengan kata-kata, lebih mudah kita menguruskan emosinya dari dia meluahkan dengan perbuatan. kemudian ajar anak untuk mengatasi masalah tersebut dengan komunikasi. contohnya dia marah kanak-kanak lain ambil mainan dia, ajar dia cakap “saya tak suka awak ambil mainan saya” (walaupun bunyinya nampak sombong, tapi lebih baik dari bertindak agresif, seterusnya boleh diuruskan emosi tersebut dengan teknik lain).

4. Beri perhatian pada anak-anak secara berkualiti (tanda distraction media sosial dan sebagainya). Perhatian yang lebih dari biasa adakalanya diperlukan terutama bila kanak-kanak melalui fasa baru seperti berpindah kawasan, dapat adik baru, mak baru dan sebagainya.

5. Alihkan perhatian anak dengan mainan, buku dan alam.

6. Sediakan biskut, teething toys dan sebagainya sebagai rangsangan mulut.

7. Ajar berkongsi, guna ‘timer’ atau kira untuk ajar bermain mengikut giliran.

8. Bercerita atau baca buku yang mempunyai mesej ‘tak baik gigit orang’.

Anak Suka Menggigit, Fasa Normal Pembesaran Kanak-kanak Tapi Perlukah Dikawal?Anak Suka Menggigit, Fasa Normal Pembesaran Kanak-kanak Tapi Perlukah Dikawal?
Kredit foto: Freepik

Fasa Normal Pembesaran Kanak-kanak Tapi Perlukah Dikawal?

APA PERLU DILAKUKAN PADA MASA KEJADIAN

1. Kawal perasaan anda – marah, malu dan geram tidak boleh bercampur, ia resipi yang baik untuk memburukkan lagi keadaan.

See also  Bertukar Nyawa Di Hari Kemerdekaan, Bapa Lemas Ketika Cuba Selamatkan Anak

2. Ambil anak anda, lihat matanya dan cakap dengan nada tegas ‘jangan gigit, gigit sakit’ (cuba guna mesej yang sama eg “no biting, biting hurts”). Komen pada apa yang berlaku – ‘tengok adik ni, sekarang dia menangis sebab sakit awak gigit’.

3. Kemudian alihkan perhatian pada kanak-kanak yang digigit. Kaedah ‘negative reinforcement’ ini membolehkan kanak-kanak yang menggigit mengaitkan akibat – gigit kena ignore, digigit dapat simpati (learning theory). Ia akan mengambil masa, tetapi sekiranya kita konsisten, ia anak-anak akan ‘get the point’.

4. Ajar anak komunikasi alternatif. contohnya, bila dia menggigit kerana marah ajar dia – lainkali kalau marah orang ambil cakap, ‘saya tak suka awak ambil barang saya’, kalau tak dia tak bagi juga, datang pada ibu, biar ibu tolong’.

5. Beri kanak-kanak tersebut sedikit masa, kemudian teruskan aktiviti seperti biasa. bantu dia kembali kepada situasi “abang nak main balik? sekarang nak main apa?”

Menggigit semula anak, memarahinya di depan orang ramai dan mengasingkannya dari orang lain tidak disyorkan dan tidak berkesan. Jika tingkahlaku ini telah berlaku untuk tempoh yang lama, jangan menjangkakan ia akan berubah dalam sehari dua. Berikan perhatian, fokus, konsisten dan beri masa.

BILA PERLU DAPATKAN BANTUAN PROFESIONAL?

  1. Jika berlarutan lebih dari usia 4-5 tahun.

2. Jika tingkahlaku ini berlaku bersekali dengan masalah lain seperti sifat agresif yang lain.

3. Jika menganggu perkembangan pembelajaran, emosi dan sosial pada usia mereka.

4. Jika mengakibatkan kecederaan serius.

5. Jika berlaku pada mangsa yang sama pada setiap masa.

Sumber: FB Dr Rozanizam Zakaria

Kredit foto: Freepik

Masa Pantang Meriah, Susu Makin Berkurang Lepas Masuk Kerja, Pakar Kongsikan Tip Atasinya! 3
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source

Kontraktor Bina Rumah IBS

LPPSA Kelayakan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Rumah Kontena Pinjaman LPPSA Rumah Pasang Siap Kontena Murah Rumah Kabin Buat Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjamana Perumahan Kerajaan Loan LPPSA Untuk Beli Rumah Kelayakan LPPSA Rumah Kontena Pasang Siap Rumah Pasang Siap Malaysia Rumah IBS Malaysia Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor LPPSA Loan Kontraktor Rumah Kontraktor Rumah IBS Kontraktor Rumah IBS Di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali‎ Kontraktor Bina Rumah di Klang‎ Kontraktor Bina Rumah di 16 Sierra, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Ampang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Balakong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Bangi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Klang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Selayang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Botanic Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 1, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 2, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Tinggi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Country Homes Kontraktor Bina Rumah di Bandar D’Alpinia, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Kinrara BK 1 Sehingga 6, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Mahkota Cheras Kontraktor Bina Rumah di Bandar Nusa Rhu Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puchong Utama, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Putra Permai Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rasa Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rinching Kontraktor Bina Rumah di Bandar Saujana Utama Kontraktor Bina Rumah di Bandar Seri Putra Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Buaya Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Long Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sunway Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Bandar Tasik Kesuma Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teknologi Kajang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Bandar UtamaKontraktor Bina Rumah di Banting Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali Kontraktor Bina Rumah di Batu 9 Cheras Kontraktor Bina Rumah di Batu Arang Kontraktor Bina Rumah di Bernam Jaya Kontraktor Bina Rumah di Bukit Antarabangsa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Beruntung Kontraktor Bina Rumah di Bukit Gasing Kontraktor Bina Rumah di Bukit Komanwel Kontraktor Bina Rumah di Bukit Lanjan Kontraktor Bina Rumah di Bukit Raja Kontraktor Bina Rumah di Bukit RimauKontraktor Bina Rumah di Bukit Sentosa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tagar Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tampoi Kontraktor Bina Rumah di Country Heights Kontraktor Bina Rumah di Damansara Damai Kontraktor Bina Rumah di Damansara Intan Kontraktor Bina Rumah di Damansara Jaya Kontraktor Bina Rumah di Damansara Perdana Kontraktor Bina Rumah di Damansara Utama Kontraktor Bina Rumah di Denai Alam Kontraktor Bina Rumah di Dengkil Kontraktor Bina Rumah di Dusun Tua Kontraktor Bina Rumah di Gombak SetiaKontraktor Bina Rumah di I-City Kontraktor Bina Rumah di Kajang Kontraktor Bina Rumah di Kalumpang Kontraktor Bina Rumah di Kampung Jenderam Hilir Kontraktor Bina Rumah di Kampung Kubu Gajah Dalam Kontraktor Bina Rumah di Kelana Jaya Kontraktor Bina Rumah di Kinrara Kontraktor Bina Rumah di Klang Kontraktor Bina Rumah di Kota Damansara Kontraktor Bina Rumah di Kuala Kubu Bharu Kontraktor Bina Rumah di Kuang Kontraktor Bina Rumah di Kwasa Damansara Kontraktor Bina Rumah di Lembah Beringin Kontraktor Bina Rumah di Mutiara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Pandan Indah Kontraktor Bina Rumah di Pelabuhan Klang Kontraktor Bina Rumah di Pinggiran Cyberjaya Kontraktor Bina Rumah di Puchong, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Bangi Kontraktor Bina Rumah di Rawang, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sungai Rinching Kontraktor Bina Rumah di Sabak, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sekinchan Kontraktor Bina Rumah di Selayang Kontraktor Bina Rumah di Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Serendah Kontraktor Bina Rumah di Seri Kembangan Kontraktor Bina Rumah di Subang Bestari Kontraktor Bina Rumah di Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Taman Tasik Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Tanjung Sepat Kontraktor Bina Rumah di Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Teluk Panglima Garang Kontraktor Bina Rumah di Tropicana Kontraktor Bina Rumah di UEP Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ulu Yam Kontraktor Bina Rumah di Gombak Kontraktor Bina Rumah di Hulu Langat Kontraktor Bina Rumah di Hulu Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Langat Kontraktor Bina Rumah di Kuala Selangor Kontraktor Bina Rumah di Petaling Jaya Kontraktor Bina Rumah di Sabak Bernam Kontraktor Bina Rumah di Sepang Kontraktor Bina Rumah di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Lumpur Kontraktor Bina Rumah di Shah Alam Kontraktor Bina Rumah di Kapar Kontraktor Bina Rumah di Meru Kontraktor Bina Rumah di Puncak Alam Kontraktor Rumah Bina Rumah Pinjaman LPPSA Pengeluaran Kwsp Spesifikasi Rumah Rumah IBS Pelan Rumah Rekabentuk Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kontraktor Rumah Selangor Rumah Banglo Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Johor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Terengganu Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Perak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri MelakaBina Rumah Atas Tanah Sendiri Negeri Sembilan Bantuan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Loan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Permohonan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Cara Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Skim Bina Rumah Atas Tanah Sendiri 2021 Pakej Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelebihan Bina Rumah Atas Tanah SendiriBina Rumah Bawah 100k Kelantan Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah 2022 Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Pengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Bina Rumah Murah Kontraktor Bina Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Bajet 50k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Bina Rumah Bajet 30k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Bajet 10k Bina Rumah Bajet 50k Selangor Bina Rumah SendiriBantuan Bina Rumah Atas Tanah SendiriKos Bina Rumah 2022Kos Bina Rumah 20×30 Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah SendiriPengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Kalkulator Bina Rumah Sendiri Pengeluaran Kwsp Untuk Bina Rumah Loan LPPSA Untuk Bina Rumah Kos Bina Rumah Bajet Kos Bina Rumah Kampung Bina Ayat Rumah Tangga Binatang Di Dinding Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pinjaman LPPSA Ubahsuai Rumah Pinjaman LPPSA Beli Rumah Pinjaman LPPSA Bina Rumah Pinjaman LPPSA Untuk Beli Tanah Pinjaman LPPSA Untuk Bina Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pertanian Pinjaman LPPSA Jenis 5 Pinjaman LPPSA Atau Bank Semak Baki Pinjaman LPPSA Semakan Baki Pinjaman LPPSA Semak Baki Pinjaman LPPSA Sms Jenis Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Kelayakan Pinjaman LPPSA Jadual Kelayakan Pinjaman LPPSA Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Bina Rumah Borang Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Pinjaman Perumahan LPPSA Pinjaman Ubahsuai Rumah LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Untuk Ubahsuai Rumah Pinjaman Perumahan LPPSA Vs Bank Pinjaman Bank Ke LPPSA Pinjaman Bersama LPPSA Pengiraan Kos Bina Rumah Sendiri Cara Jimat Buat Rumah Sendiri Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Pengalaman Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Kos Bina Rumah 20×30 Kos Bina Rumah Paling Murah 2022 Harga Upah Tukang Rumah 2022 Kos Bina Rumah Kampung Kos Bina Rumah Bajet Anggaran Kos Bina Rumah 3 Bilik Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kalkulator Bina Rumah Sendiri Rate Loan Rumah Kelayakan Loan Rumah Pinjaman Perumahan Public Bank Interest Bank Loan Rumah 2023 Interest Loan Rumah 2023 Berapa Lama Bank Proses Loan Rumah Cara Kira Interest Loan Rumah Bank Loan Rumah Terbaik Interest Bank Loan Rumah Public Bank Loan Rumah Affin Bank Loan Rumah Letter Offer Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Calculator Hong Leong Bank Loan Rumah Mbsb Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Cimb Bank Loan Rumah Agrobank Loan Rumah Bank Mana Senang Lulus Loan Rumah Bank Rakyat Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Bank Terbaik Untuk Loan Rumah Bank Call Untuk Pengesahan Loan Rumah Bank Muamalat Loan Rumah Bank Yang Mudah Lulus Loan Rumah Bank Akan Call Untuk Loan Rumah Bank Mbsb Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Contact Number LPPSA

See also  Jangan Ada Mindset "Isteri Full Time Housewife, Mesti Suami 'Struggle' Kerja Sorang-Sorang..."

See also  Padah Dedah Aurat, 7 Lelaki Diberi Amaran