Infotainment

Mek Kaldung Artifak Tertua 14,000 Dijumpai Di Lembah Nenggiri, Kelantan. Lebih Lama Dari Penciptaan Nabi Adam

Mek Kaldung Artifak Tertua 14,000 Dijumpai Di Lembah Nenggiri, Kelantan. Lebih Lama Dari Penciptaan Nabi Adam
Mek Kaldung Artifak Tertua 14,000 Dijumpai Di Lembah Nenggiri, Kelantan. Lebih Lama Dari Penciptaan Nabi Adam 3

Mek Kaldung artifak tertua berusia 14,000 tahun dijumpai di Lembah Nenggiri, Kelantan. Lebih lama dari penciptaan Nabi Adam. Dunia tempat menyimpan pelbagai sejarah dan sudah pasti tiada yang mampu meneroka setiap inci penciptaan Allah ini.

Setiap yang terjadi sudah tertulis dan kita menjadi Al-Quran dan hadis sebagai panduan kehidupan. Satu pertemuan bersejarah membuktikan mukjizat Al-Quran itu benar apabila penemuan satu artifak Sejarah dinamakan Mek Kaldung berusia 14,000 tahun di Lembah Nenggiri, Kelantan mungkinkah  lebih lama dari penciptaan Nabi Adam itu sendiri?

Mek Kaldung Artifak Tertua 14,000 Dijumpai Di Lembah Nenggiri, Kelantan

Dikongsikan dari facebook, Johan Ariff, ini mungkin kisah Sejarah yang menarik untuk kita ketahui bersama.

MUKJIZAT AL QURAN TERSERLAH…

Mek Keldung (wanita tua) berusia 14000 tahun,  lebih tua dari rangka artifak di Gua Cha dan lebih tua dari Perak Man (11000) dan Perak Woman (8000) yang ditemui di Lenggong Perak.

Saya (jai) gelarkan rangka manusia wanita tua ini sebagai Mek (gelaran kepada wanita tua kelantan) dan Keldung sebuah gua di sepanjang Sungai Nenggiri di mana rangka artifaks manusia ditemui oleh Para penyelidik dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) yang diketuai Felo Kanan, Institut Alam dan Tamadun Melayu (ATMA) UKM Prof Madya Dr Zuliskandar Ramli semasa menjalankan kerja-kerja Ekskavasi Arkeologi Menyelamat untuk Projek Hidroelektrik Lembah Nenggiri Gua Musang Kelantan.

Apa yang menarik perhatian saya ialah usia artifak yang berusia 14,000 tahun setelah menjalani ujian ‘radio karbon dating’ menunjukkan ia lebih lama dari Tempoh ketamaddunan manusia iaitu al insan (Manusia pertama iaitu Nabi Adam AS) sekitar antara 5000 hingga 10000 (data spekulatif ) tahun iaitu tempoh masa dari Nabi Adam AS hingga kini.

Mek Kaldung Artifak Tertua 14,000 Dijumpai Di Lembah Nenggiri, Kelantan. Lebih Lama Dari Penciptaan Nabi AdamMek Kaldung Artifak Tertua 14,000 Dijumpai Di Lembah Nenggiri, Kelantan. Lebih Lama Dari Penciptaan Nabi Adam
Lembah Nanggiri, Kelantan menyimpan pelbagai kisah menarik, gedung warisan dan pra sejarah.
Mek Kaldung Artifak Tertua 14,000 Dijumpai Di Lembah Nenggiri, Kelantan. Lebih Lama Dari Penciptaan Nabi AdamMek Kaldung Artifak Tertua 14,000 Dijumpai Di Lembah Nenggiri, Kelantan. Lebih Lama Dari Penciptaan Nabi Adam
usia artifak yang berusia 14,000 tahun setelah menjalani ujian ‘radio karbon dating’ menunjukkan ia lebih lama dari Tempoh ketamaddunan manusia iaitu al insan (Manusia pertama iaitu Nabi Adam AS) sekitar antara 5000 hingga 10000 (data spekulatif ) tahun iaitu tempoh masa dari Nabi Adam AS hingga kini.

Lebih Lama Dari Penciptaan Nabi Adam

Tempoh 14000 tahun ini lebih lama dari lokasi penempatan manusia di atas muka bumi iaitu di Jericho Palestine iaitu 10000 tahun.

Persoalannya ialah siapakah Sosok Rangka Mek Keldung ini?  Adakah rangka prasejarah 14000 tahun ini berkait dengan soalan/dialog Malaikat kepada Allah dalam surah Al Baqarah

Allah SWT berfirman kepada malaikat: –

*”Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di bumi. Kemudian, malaikat menjawab dengan katanya: Adakah Engkau (Ya Tuhan) hendak menjadikan di bumi itu orang yang akan membuat bencana dan menumpahkan darah (berbunuhan), pada hal kami sentiasa bertasbih dengan memuji-Mu dan mensucikan-Mu? Lalu, Allah menjawab persoalan itu dengan menyatakan: Sesungguhnya Aku mengetahui akan apa yang kamu tidak mengetahuinya.” (Surah al-Baqarah, ayat 30)*

Soalan Malaikat ini seolah olah memberi maklumat awal kepada kita bahawa malaikat berpengalaman melihat persengketaan makhluk terdahulu yang dijadikan Allah hingga membawa kepada pertumpahan darah sehinggalah makhluk sebelum Adam AS ini pupus sepenuhnya.

Persoalannya adakah Wujud Adam sebelum Adam………

Penemuan rangka-rangka ini di Lenggong, Gua Cha dan terkini iaitu di Lembah Nenggiri ini telah membuka sebuah penemuan yang lebih luas akan Mukjizat Al Quran. Untuk kita fikirkan.

Mek Kaldung Artifak Tertua 14,000 Dijumpai Di Lembah Nenggiri, Kelantan. Lebih Lama Dari Penciptaan Nabi AdamMek Kaldung Artifak Tertua 14,000 Dijumpai Di Lembah Nenggiri, Kelantan. Lebih Lama Dari Penciptaan Nabi Adam

Allah jadikan Jin dan Al Insan adalah untuk beribadah kepadaNya sebagaimana firman Allah dalam Surah Al Dzariat ayat ke 56.

Oleh itu kalau rangka dan tengkorak yang ditemui berusia 14,000 tahun ini di Lembah Nenggiri iaitu di Gua Keldung ini lebih tua dari Nabi Adam AS, adakah ia yang digelar SAPIENS yang tidak berakal yang saling berbunuhan sesama sendiri  sebagaimana yang disoal oleh Malaikat kepada Allah itu……?

Sebagaimana Allah pupuskan makhluk-makhluk Dinosor yang lain, begitu juga Allah pupuskan Makhluk seperti manusia ini yang digelar SAPIEN supaya mereka tidak berevolusi sehinggalah Allah mencipta Khalifah yang mempunyai akal menggantikan tempat SAPIEN ini.

Allah lebih Mengetahui akan apa yang Malaikat tidak ketahui.

See also  Kesetiaan Seorang Suami Dicurangi Isteri “Tegas. Jangan Lemah Sangat Depan Pasangan”

Mukjizat Al Quran semakin diyakini dan terungkai. Penemuan Mek Keldung di Lembah Nenggiri ini sebenarnya adalah mesej dari Langit yang membenarkan Al Quran yang diturunkan 1400 tahun lalu.

BACA ARTIKEL MENARIK DI SINI :- Istana Gaziantep Bangunan Bersejarah Berusia 2200 Tahun Musnah Dalam Gempa Turkiye

Hebatnya! Ibu & Anak Perempuan Lakar Sejarah Terbangkan Pesawat Komersial Bersama-Sama

Pakar Arkeologi Temui Mayat Pasangan Berusia 3000 Tahun Dalam Keadaan Saling Mencintai

Begitu jua halnya penemuan rangka Firaun yang masih sempurna di dasar Laut Merah adalah Mukjizat Al Quran yang tidak dapat dinafikan lagi ialah untuk membukti dan memperlihatkan kepada manusia zaman ini akan apa yang disebut 1400 tahun lampau adalah wahyu Allah.

Oleh itu Siapakah SAPIEN dan HOMOSAPIEN dan Kaitannya dengan Artifak rangka manusia (Mek Keldung) yang ditemui. InshaAllah saya akan cuba mencari jawapannya dan semoga Allah permudahkan.

Opss jangan terpengaruh dengan Teori Evolusi Darwin kerana ia ISU aqidah.

Terima kasih Majlis Daerah Gua Musang khususnya Tuan Ruzuke Abdul Aziz kerana banyak membantu saya dalam kerja-kerja dokumentasi Mek Keldung berusia 14,000 tahun ini.

Tulisan di atas tiada kaitan dengan sesiapa dan ia adalah dari buah fikiran saya 100% melainkan rujukan dari ayat ayat Suci Al Quran dan Qishashul Anbia kisah para Nabi khususnya yang melibatkan keabsahan tarikh para Nabi.

Wallahuaklam.

KONGSILAH AGAR MEMBERI MANFAAT

Kelantan bukan sahaja Gedung Warisan……

Malah ia adalah Gedung PRASEJARAH

#wariscare

#rumahtiang12

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Anak diliwat Ustaz di tahfiz. Kes sudah dua tahun lebih berlalu tapi tertuduh masih bebas beri ceramah sana sini.

“Anak saya datang tahfiz bukan untuk jadi tukang urut Ustaz. Tapi anak saya dirat*h. Kes dah dua tahun lebih, suspek masih bebas ceramah agama sana sini kata Norsuraya, ibu pelajar yang menjadi mangsa perbuatan jijik di tahfiz.

 

 

Mek Kaldung Artifak Tertua 14,000 Dijumpai Di Lembah Nenggiri, Kelantan. Lebih Lama Dari Penciptaan Nabi Adam 3 kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah batu-bata
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source

Kontraktor Bina Rumah IBS

LPPSA Kelayakan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Rumah Kontena Pinjaman LPPSA Rumah Pasang Siap Kontena Murah Rumah Kabin Buat Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjamana Perumahan Kerajaan Loan LPPSA Untuk Beli Rumah Kelayakan LPPSA Rumah Kontena Pasang Siap Rumah Pasang Siap Malaysia Rumah IBS Malaysia Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor LPPSA Loan Kontraktor Rumah Kontraktor Rumah IBS Kontraktor Rumah IBS Di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali‎ Kontraktor Bina Rumah di Klang‎ Kontraktor Bina Rumah di 16 Sierra, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Ampang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Balakong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Bangi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Klang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Selayang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Botanic Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 1, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 2, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Tinggi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Country Homes Kontraktor Bina Rumah di Bandar D’Alpinia, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Kinrara BK 1 Sehingga 6, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Mahkota Cheras Kontraktor Bina Rumah di Bandar Nusa Rhu Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puchong Utama, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Putra Permai Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rasa Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rinching Kontraktor Bina Rumah di Bandar Saujana Utama Kontraktor Bina Rumah di Bandar Seri Putra Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Buaya Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Long Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sunway Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Bandar Tasik Kesuma Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teknologi Kajang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Bandar UtamaKontraktor Bina Rumah di Banting Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali Kontraktor Bina Rumah di Batu 9 Cheras Kontraktor Bina Rumah di Batu Arang Kontraktor Bina Rumah di Bernam Jaya Kontraktor Bina Rumah di Bukit Antarabangsa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Beruntung Kontraktor Bina Rumah di Bukit Gasing Kontraktor Bina Rumah di Bukit Komanwel Kontraktor Bina Rumah di Bukit Lanjan Kontraktor Bina Rumah di Bukit Raja Kontraktor Bina Rumah di Bukit RimauKontraktor Bina Rumah di Bukit Sentosa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tagar Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tampoi Kontraktor Bina Rumah di Country Heights Kontraktor Bina Rumah di Damansara Damai Kontraktor Bina Rumah di Damansara Intan Kontraktor Bina Rumah di Damansara Jaya Kontraktor Bina Rumah di Damansara Perdana Kontraktor Bina Rumah di Damansara Utama Kontraktor Bina Rumah di Denai Alam Kontraktor Bina Rumah di Dengkil Kontraktor Bina Rumah di Dusun Tua Kontraktor Bina Rumah di Gombak SetiaKontraktor Bina Rumah di I-City Kontraktor Bina Rumah di Kajang Kontraktor Bina Rumah di Kalumpang Kontraktor Bina Rumah di Kampung Jenderam Hilir Kontraktor Bina Rumah di Kampung Kubu Gajah Dalam Kontraktor Bina Rumah di Kelana Jaya Kontraktor Bina Rumah di Kinrara Kontraktor Bina Rumah di Klang Kontraktor Bina Rumah di Kota Damansara Kontraktor Bina Rumah di Kuala Kubu Bharu Kontraktor Bina Rumah di Kuang Kontraktor Bina Rumah di Kwasa Damansara Kontraktor Bina Rumah di Lembah Beringin Kontraktor Bina Rumah di Mutiara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Pandan Indah Kontraktor Bina Rumah di Pelabuhan Klang Kontraktor Bina Rumah di Pinggiran Cyberjaya Kontraktor Bina Rumah di Puchong, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Bangi Kontraktor Bina Rumah di Rawang, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sungai Rinching Kontraktor Bina Rumah di Sabak, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sekinchan Kontraktor Bina Rumah di Selayang Kontraktor Bina Rumah di Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Serendah Kontraktor Bina Rumah di Seri Kembangan Kontraktor Bina Rumah di Subang Bestari Kontraktor Bina Rumah di Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Taman Tasik Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Tanjung Sepat Kontraktor Bina Rumah di Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Teluk Panglima Garang Kontraktor Bina Rumah di Tropicana Kontraktor Bina Rumah di UEP Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ulu Yam Kontraktor Bina Rumah di Gombak Kontraktor Bina Rumah di Hulu Langat Kontraktor Bina Rumah di Hulu Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Langat Kontraktor Bina Rumah di Kuala Selangor Kontraktor Bina Rumah di Petaling Jaya Kontraktor Bina Rumah di Sabak Bernam Kontraktor Bina Rumah di Sepang Kontraktor Bina Rumah di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Lumpur Kontraktor Bina Rumah di Shah Alam Kontraktor Bina Rumah di Kapar Kontraktor Bina Rumah di Meru Kontraktor Bina Rumah di Puncak Alam Kontraktor Rumah Bina Rumah Pinjaman LPPSA Pengeluaran Kwsp Spesifikasi Rumah Rumah IBS Pelan Rumah Rekabentuk Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kontraktor Rumah Selangor Rumah Banglo Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Johor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Terengganu Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Perak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri MelakaBina Rumah Atas Tanah Sendiri Negeri Sembilan Bantuan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Loan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Permohonan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Cara Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Skim Bina Rumah Atas Tanah Sendiri 2021 Pakej Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelebihan Bina Rumah Atas Tanah SendiriBina Rumah Bawah 100k Kelantan Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah 2022 Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Pengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Bina Rumah Murah Kontraktor Bina Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Bajet 50k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Bina Rumah Bajet 30k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Bajet 10k Bina Rumah Bajet 50k Selangor Bina Rumah SendiriBantuan Bina Rumah Atas Tanah SendiriKos Bina Rumah 2022Kos Bina Rumah 20×30 Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah SendiriPengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Kalkulator Bina Rumah Sendiri Pengeluaran Kwsp Untuk Bina Rumah Loan LPPSA Untuk Bina Rumah Kos Bina Rumah Bajet Kos Bina Rumah Kampung Bina Ayat Rumah Tangga Binatang Di Dinding Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pinjaman LPPSA Ubahsuai Rumah Pinjaman LPPSA Beli Rumah Pinjaman LPPSA Bina Rumah Pinjaman LPPSA Untuk Beli Tanah Pinjaman LPPSA Untuk Bina Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pertanian Pinjaman LPPSA Jenis 5 Pinjaman LPPSA Atau Bank Semak Baki Pinjaman LPPSA Semakan Baki Pinjaman LPPSA Semak Baki Pinjaman LPPSA Sms Jenis Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Kelayakan Pinjaman LPPSA Jadual Kelayakan Pinjaman LPPSA Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Bina Rumah Borang Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Pinjaman Perumahan LPPSA Pinjaman Ubahsuai Rumah LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Untuk Ubahsuai Rumah Pinjaman Perumahan LPPSA Vs Bank Pinjaman Bank Ke LPPSA Pinjaman Bersama LPPSA Pengiraan Kos Bina Rumah Sendiri Cara Jimat Buat Rumah Sendiri Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Pengalaman Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Kos Bina Rumah 20×30 Kos Bina Rumah Paling Murah 2022 Harga Upah Tukang Rumah 2022 Kos Bina Rumah Kampung Kos Bina Rumah Bajet Anggaran Kos Bina Rumah 3 Bilik Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kalkulator Bina Rumah Sendiri Rate Loan Rumah Kelayakan Loan Rumah Pinjaman Perumahan Public Bank Interest Bank Loan Rumah 2023 Interest Loan Rumah 2023 Berapa Lama Bank Proses Loan Rumah Cara Kira Interest Loan Rumah Bank Loan Rumah Terbaik Interest Bank Loan Rumah Public Bank Loan Rumah Affin Bank Loan Rumah Letter Offer Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Calculator Hong Leong Bank Loan Rumah Mbsb Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Cimb Bank Loan Rumah Agrobank Loan Rumah Bank Mana Senang Lulus Loan Rumah Bank Rakyat Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Bank Terbaik Untuk Loan Rumah Bank Call Untuk Pengesahan Loan Rumah Bank Muamalat Loan Rumah Bank Yang Mudah Lulus Loan Rumah Bank Akan Call Untuk Loan Rumah Bank Mbsb Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Contact Number LPPSA

See also  Dr Malar Kongsi Kebaikan Cuci Muka Dengan Air Mineral, Katakan Tidak Pada Pil Putihkan Kulit