Artikel Terkini

Mengimbangi US-China Dalam Geopolitik Serantau

Mengimbangi US-China Dalam Geopolitik Serantau
Mengimbangi US-China Dalam Geopolitik Serantau 3

Persaingan Amerika Syarikat (AS) dan China di rantau Indo-Pasifik memaksa banyak negara termasuk Malaysia dalam mengimbangi soal kerjasama tanpa mengorbankan kedaulatan negara masing-masing. Dengan persaingan ini makin panas, terdapat banyak perkara yang perlu diperhalusi Kuala Lumpur demi menjaga kepentingan negara.

Salah satu daripadanya ialah isu kerjasama ekonomi seperti Belt and Road Initiative (BRI). Bukan sekali BRI dimomokkan sebagai taktik diplomasi hutang China dengan Malaysia dan Sri Lanka sebagai contoh. Kononnya, bila projek-projek ini tidak dapat disiapkan dan negara berhutang dengan China, mereka perlu menyerahkan aset negara mereka kepada China.

Antara yang selalu dimomokkan sebagai contoh kegagalan BRI di Malaysia ialah projek Forest City di Johor. Forest City kini dianggap bandar hantu di mana daripada lebih 500,000 penduduk yang sepatutnya menghuni bandar berkenaan, ia hanya dihuni lebih 500 orang.

Forest City dibuat dengan harapan menarik ramai warga China berstatus profesional dan jutawan untuk menanam modal dan mencipta peluang ekonomi baru di sini. Malangnya, itu tidak berlaku. Begitupun, terdapat banyak sebab projek ini gagal.

Penularan pandemik Covid-19 mengakibatkan kelembapan ekonomi di China terutama dari segi sektor hartanah. Bila itu berlaku, bukan sedikit syarikat yang menanggung hutang yang besar termasuk Evergrande dan pemilik Forest City, Country Garden. Selain itu, polisi China yang mengehadkan jumlah wang yang boleh dibawa keluar dari China turut menyumbang.

Dari segi aspek negara kita pula, isu Covid-19 mengakibatkan pintu sempadan negara ditutup sekaligus menyukarkan pembeli untuk melihat rumah yang ditawarkan. Sementara polisi Malaysia My Second Home yang sentiasa berubah dan kerenah birokrasi yang timbul membuatkan ekspatriat berfikir dua kali untuk menetap di Malaysia.

Jadi, ada banyak punca mengapa Forest City dianggap gagal. Jika semua projek BRI gagal, mengapa projek Landasan Keretapi Pantai Timur (ECRL) masih berterusan sehingga hari ini? Malah, berdasarkan beberapa laporan pada April lalu, ECRL pada landasan tepat untuk disiapkan pada Disember 2026.

Hakikatnya, banyak projek BRI tergugat di Malaysia dan Sri Lanka akibat campur tangan golongan elit dan ketidaktelusan dalam pengendalian projek. Kesimpulan ini dibuat menerusi satu laporan Chatham House pada 2020.

Chatham House mengingatkan pembaca bahawa BRI tidak perlu ditakuti sebagai satu bentuk diplomasi hutang China. Malah, jika penambahbaikan dapat dibuat pada BRI dari segi perlaksanaan dan tatakelola membabitkan negara penerima, BRI masih lagi mampu membantu menjana kegiatan ekonomi negara penerima.

Jika China dianggap satu ancaman dari segi ekonomi, maka AS pula apa kurangnya? Bukan sekali AS menuduh China macam-macam tetapi langsung tak keluarkan satu sen pun untuk membantu negara membangun. Ini dapat dilihat dengan jelas semasa era pentadbiran Donald Trump yang ketika itu sibuk melancarkan perang dagang terhadap China.

AS ada juga kerangka kerja mirip BRI iaitu Kerangka Kerja Ekonomi Indo-Pasifik (IPEF) yang dilancarkan pada tahun lepas. Kononnya menerusi IPEF, ia akan membantu negara-negara Indo-Pasifik menangani pelbagai isu dari inflasi sampailah ekonomi digital. Malangnya, itu bukan perjanjian dagang yang dicari banyak negara di rantau tersebut termasuk Malaysia.

Sebabnya mudah, ia mirip kepada Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) sebelum AS tarik diri semasa era Trump. Kononnya, bila TPPA dimeterai, ia akan jejaskan pasaran kerja dan kelebihan ekonomi dimiliki AS. Jadi, bila AS cuba mohon nak masuk perjanjian baru yang dikenali sebagai TPP, nampak sangat mereka dihantui penyesalan.

Jadi, sebelum AS nak gelar BRI sebagai ancaman ekonomi China, mereka juga perlu pandang cermin dulu. Ancaman ekonomi AS ialah perubahan polisi AS setiap kali sesebuah parti memegang jawatan presiden atau mengawal badan perundangan mereka. Perubahan polisi kadang-kadang terlampau ekstrem membuatkan negara-negara asing terutama di rantau Pasifik tertanya-tanya sama ada AS boleh lagi dipercayai atau tidak. Dan itu membawa kepada Huawei…

Sebut perang dagang AS-China, nama ini tak boleh tertinggal. Huawei jadi medan pertembungan dua negara besar ini atas alasan ia jadi medium perisikan China terutama dari segi pemasangan rangkaian 5G. Walaupun sudah dinafikan berkali-kali, AS tetap berhujah perkara ini berlaku dengan sokongan negara-negara Barat. Jadi, untuk ajar Huawei, bukan sekali sekatan dikenakan termasuk akses kepada mikrocip.

Selain Huawei, TikTok (ByteDance di China) pun jadi sasaran. Kononnya, semua data dari syarikat berkenaan boleh diakses oleh bahagian perisikan China. Begitupun, dari segi isu pengumpulan data, semua syarikat digital melakukannya termasuk Google dan Facebook. Dan ini dibantu oleh aplikasi pihak ketiga yang turut mengumpul data pengguna tanpa menyatakan bagaimana data tersebut digunakan.

Namun begitu, Huawei kembali bangkit dengan pengeluaran telefon pintar terbaru mereka. Apa yang mengejutkan ramai pemerhati teknologi ialah produk terbaru mereka menggunakan mikrocip buatan mereka sendiri. Senang cerita, Huawei atau lebih tepat China beri jari tengah kepada AS dan nyatakan mereka tak perlukan komponen buatan AS.

See also  Malaysian cops detain Indonesian drug lord

Selain itu, ini menunjukkan China menerusi syarikat-syarikat mereka berupaya menghasilkan mikrocip yang terkini bersesuaian dengan produk-produk teknologi mereka. Ini membuka ruang kepada Huawei untuk memintas syarikat-syarikat teknologi Barat termasuk Apple dalam memburu kek pasaran pengguna. Huawei dianggap contoh kegagalan AS mengekang China dari segi teknologi.

Ketegangan di Laut China Selatan terutama di kawasan-kawasan yang ada tuntutan bertindih bukan isu baru. Bukan sekali kapal-kapal China terutama kapal pengawal pantai dan tentera laut mereka meronda dan menganggu kapal-kapal negara lain.

Ya, isu ini membuatkan banyak negara terutama negara ASEAN rungsing dengan China. Pada masa sama, tindakan AS untuk paksa negara-negara ini memilihnya di rantau ini langsung tak membantu. Pendirian sebegini menunjukkan Barat terutama AS tidak ikhlas dalam membantu negara-negara ini menyelesaikan pertikaian yang timbul.

Dengan mengambil kira semua kenyataan di atas, beberapa langkah perlu diambil bagi memastikan kepentingan negara terus terpelihara:

1. Mempelbagaikan ekonomi termasuk kerjasama ekonomi. Salah satu platform ekonomi yang patut diteroka ialah BRICS. BRICS ialah pertubuhan ekonomi membabitkan lima negara iaitu Brazil, Rusia, India, China dan Afrika Selatan. Dari segi KDNK saja, kelima-lima negara ini memiliki nilai berjumlah RM238 bilion dengan purata kenaikan sekitar 3.5%. Kerjasama ini patut diteroka kerana ini boleh saja membuka peluang ekonomi baru buat negara dengan BRICS dalam banyak bidang dari perubatan hinggalah perlombongan.

Ini bukan bermakna kerjasama dengan negara Barat patut dilupakan. Teruskan kerjasama tetapi pada masa sama, pastikan ia mampu diterjemah dalam bentuk perjanjian sebenar yang membawa perubahan signifikan kepada negara. Bukan sekali negara dijanjikan pelaburan dari negara luar seperti Barat tetapi bila tempoh yang dijanjikan tiba, itu tidak berlaku. Sudah tiba masanya benda ini dihentikan lebih-lebih lagi atas nama politik.

Selain itu, negara juga perlu tingkatkan pelaburan ekonomi domestik terutama untuk entiti-entiti unikorn. Beri peluang kepada entiti-entiti ini berkembang dan menjadi enjin baru ekonomi negara. Sebarang bentuk perlindungan seperti subsidi atau peraturan yang melindungi sesebuah industri perlu dikaji semula bagi membolehkan kepelbagaian ekonomi dapat dicapai.

2. Ancaman siber termasuk perisikan ialah satu ancaman kepada ekonomi sesebuah negara termasuk Malaysia. Masalah negara ialah pelaburan dari segi infrastruktur dan teknologi untuk aspek ini masih lagi sedikit. Kalau takut sangat dengan ancaman siber, pelaburan aset sebegini perlu dipertingkatkan.

Dalam masa mendapatkannya pula, kena fikir juga pelbagai aspek dari kos hinggalah keboleharapan. Malaysia juga tidak patut tunduk kepada ancaman mana-mana negara hanya kerana memilih produk berbeza. Itu jelas menunjukkan bahawa negara yang membantah sebenarnya takut kepada persaingan dan bimbang inovasi yang diambil dari negara pembeli bakal bawa negara ke hadapan. Malaysia perlu tegas dengan menyatakan bahawa keputusan ini merupakan hak mereka sebagai negara berdaulat dan negara luar tiada hak menyatakan perkara tersebut betul atau salah.

3. Keselamatan maritim di Laut China Selatan terutama di wilayah jadi pertikaian boleh saja ditingkatkan bukan saja menerusi penambahbaikan dan pembelian aset pertahanan. Malah, jalinan kerjasama membabitkan negara-negara yang berdepan isu sama juga patut diteroka.

Perlu diingat, jika dibandingkan China dengan negara-negara ini termasuk Malaysia, ini ibarat durian dengan mentimun. Nak lawan, nak pastikan China hormati pendirian kita, kena lagi bijak dari segi pendekatan. Selain diplomasi, kerjasama dengan negara-negara serantau patut dipertingkat dan kalau perlu, perjanjian formal.

Pembelian aset pertahanan khususnya kapal-kapal tentera laut baru bukan sekali dua timbul sehingga jadi perbincangan hangat di media sosial. Sudah tiba masanya pembelian aset sebegini dimuktamadkan demi kepentingan negara. Tindakan mempolitikkan isu ini hanya menambah kesukaran pasukan keselamatan terutama TLDM dalam menjaga perairan negara.

4. Nak elak isu Forest City berulang, tatakelola dan ketelusan perlu jadi keutamaan. Begitupun, agak sukar nak jayakan isu ini lebih-lebih lagi jika tiada keinginan politik untuk menjayakannya secara menyeluruh. Ini kerana bukan sekali pandangan masyarakat terutama masyarakat sivil diketepikan atas nama pembangunan dan kemajuan ekonomi. Kunci untuk tatakelola dan ketelusan ialah keinginan politik, itu saja yang diperlukan untuk jamin kepentingan negara daripada dicabuli.

Isu persaingan AS-China kini di tahap membimbangkan walaupun belum sampai ke tahap konflik. Sebagai sebuah negara, Malaysia perlu tegas mempertahankan kedaulatannya tanpa mengorbankan sedikit pun kepentingannya. Hanya dengan ketegasan sebeginilah, Malaysia tidak akan diperkotak-katikkan terutama dari segi pertikaian wilayah di Laut China Selatan.

Mengimbangi US-China Dalam Geopolitik Serantau 3 kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah batu-bata
pelan rumah

See also  Green Valley Eco Resort, Tempat Rehat Mesra Keluarga di Ulu Tiram Johor
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source

Kontraktor Bina Rumah IBS

LPPSA Kelayakan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Rumah Kontena Pinjaman LPPSA Rumah Pasang Siap Kontena Murah Rumah Kabin Buat Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjamana Perumahan Kerajaan Loan LPPSA Untuk Beli Rumah Kelayakan LPPSA Rumah Kontena Pasang Siap Rumah Pasang Siap Malaysia Rumah IBS Malaysia Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor LPPSA Loan Kontraktor Rumah Kontraktor Rumah IBS Kontraktor Rumah IBS Di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali‎ Kontraktor Bina Rumah di Klang‎ Kontraktor Bina Rumah di 16 Sierra, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Ampang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Balakong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Bangi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Klang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Selayang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Botanic Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 1, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 2, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Tinggi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Country Homes Kontraktor Bina Rumah di Bandar D’Alpinia, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Kinrara BK 1 Sehingga 6, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Mahkota Cheras Kontraktor Bina Rumah di Bandar Nusa Rhu Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puchong Utama, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Putra Permai Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rasa Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rinching Kontraktor Bina Rumah di Bandar Saujana Utama Kontraktor Bina Rumah di Bandar Seri Putra Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Buaya Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Long Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sunway Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Bandar Tasik Kesuma Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teknologi Kajang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Bandar UtamaKontraktor Bina Rumah di Banting Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali Kontraktor Bina Rumah di Batu 9 Cheras Kontraktor Bina Rumah di Batu Arang Kontraktor Bina Rumah di Bernam Jaya Kontraktor Bina Rumah di Bukit Antarabangsa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Beruntung Kontraktor Bina Rumah di Bukit Gasing Kontraktor Bina Rumah di Bukit Komanwel Kontraktor Bina Rumah di Bukit Lanjan Kontraktor Bina Rumah di Bukit Raja Kontraktor Bina Rumah di Bukit RimauKontraktor Bina Rumah di Bukit Sentosa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tagar Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tampoi Kontraktor Bina Rumah di Country Heights Kontraktor Bina Rumah di Damansara Damai Kontraktor Bina Rumah di Damansara Intan Kontraktor Bina Rumah di Damansara Jaya Kontraktor Bina Rumah di Damansara Perdana Kontraktor Bina Rumah di Damansara Utama Kontraktor Bina Rumah di Denai Alam Kontraktor Bina Rumah di Dengkil Kontraktor Bina Rumah di Dusun Tua Kontraktor Bina Rumah di Gombak SetiaKontraktor Bina Rumah di I-City Kontraktor Bina Rumah di Kajang Kontraktor Bina Rumah di Kalumpang Kontraktor Bina Rumah di Kampung Jenderam Hilir Kontraktor Bina Rumah di Kampung Kubu Gajah Dalam Kontraktor Bina Rumah di Kelana Jaya Kontraktor Bina Rumah di Kinrara Kontraktor Bina Rumah di Klang Kontraktor Bina Rumah di Kota Damansara Kontraktor Bina Rumah di Kuala Kubu Bharu Kontraktor Bina Rumah di Kuang Kontraktor Bina Rumah di Kwasa Damansara Kontraktor Bina Rumah di Lembah Beringin Kontraktor Bina Rumah di Mutiara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Pandan Indah Kontraktor Bina Rumah di Pelabuhan Klang Kontraktor Bina Rumah di Pinggiran Cyberjaya Kontraktor Bina Rumah di Puchong, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Bangi Kontraktor Bina Rumah di Rawang, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sungai Rinching Kontraktor Bina Rumah di Sabak, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sekinchan Kontraktor Bina Rumah di Selayang Kontraktor Bina Rumah di Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Serendah Kontraktor Bina Rumah di Seri Kembangan Kontraktor Bina Rumah di Subang Bestari Kontraktor Bina Rumah di Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Taman Tasik Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Tanjung Sepat Kontraktor Bina Rumah di Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Teluk Panglima Garang Kontraktor Bina Rumah di Tropicana Kontraktor Bina Rumah di UEP Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ulu Yam Kontraktor Bina Rumah di Gombak Kontraktor Bina Rumah di Hulu Langat Kontraktor Bina Rumah di Hulu Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Langat Kontraktor Bina Rumah di Kuala Selangor Kontraktor Bina Rumah di Petaling Jaya Kontraktor Bina Rumah di Sabak Bernam Kontraktor Bina Rumah di Sepang Kontraktor Bina Rumah di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Lumpur Kontraktor Bina Rumah di Shah Alam Kontraktor Bina Rumah di Kapar Kontraktor Bina Rumah di Meru Kontraktor Bina Rumah di Puncak Alam Kontraktor Rumah Bina Rumah Pinjaman LPPSA Pengeluaran Kwsp Spesifikasi Rumah Rumah IBS Pelan Rumah Rekabentuk Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kontraktor Rumah Selangor Rumah Banglo Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Johor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Terengganu Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Perak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri MelakaBina Rumah Atas Tanah Sendiri Negeri Sembilan Bantuan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Loan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Permohonan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Cara Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Skim Bina Rumah Atas Tanah Sendiri 2021 Pakej Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelebihan Bina Rumah Atas Tanah SendiriBina Rumah Bawah 100k Kelantan Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah 2022 Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Pengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Bina Rumah Murah Kontraktor Bina Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Bajet 50k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Bina Rumah Bajet 30k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Bajet 10k Bina Rumah Bajet 50k Selangor Bina Rumah SendiriBantuan Bina Rumah Atas Tanah SendiriKos Bina Rumah 2022Kos Bina Rumah 20×30 Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah SendiriPengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Kalkulator Bina Rumah Sendiri Pengeluaran Kwsp Untuk Bina Rumah Loan LPPSA Untuk Bina Rumah Kos Bina Rumah Bajet Kos Bina Rumah Kampung Bina Ayat Rumah Tangga Binatang Di Dinding Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pinjaman LPPSA Ubahsuai Rumah Pinjaman LPPSA Beli Rumah Pinjaman LPPSA Bina Rumah Pinjaman LPPSA Untuk Beli Tanah Pinjaman LPPSA Untuk Bina Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pertanian Pinjaman LPPSA Jenis 5 Pinjaman LPPSA Atau Bank Semak Baki Pinjaman LPPSA Semakan Baki Pinjaman LPPSA Semak Baki Pinjaman LPPSA Sms Jenis Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Kelayakan Pinjaman LPPSA Jadual Kelayakan Pinjaman LPPSA Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Bina Rumah Borang Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Pinjaman Perumahan LPPSA Pinjaman Ubahsuai Rumah LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Untuk Ubahsuai Rumah Pinjaman Perumahan LPPSA Vs Bank Pinjaman Bank Ke LPPSA Pinjaman Bersama LPPSA Pengiraan Kos Bina Rumah Sendiri Cara Jimat Buat Rumah Sendiri Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Pengalaman Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Kos Bina Rumah 20×30 Kos Bina Rumah Paling Murah 2022 Harga Upah Tukang Rumah 2022 Kos Bina Rumah Kampung Kos Bina Rumah Bajet Anggaran Kos Bina Rumah 3 Bilik Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kalkulator Bina Rumah Sendiri Rate Loan Rumah Kelayakan Loan Rumah Pinjaman Perumahan Public Bank Interest Bank Loan Rumah 2023 Interest Loan Rumah 2023 Berapa Lama Bank Proses Loan Rumah Cara Kira Interest Loan Rumah Bank Loan Rumah Terbaik Interest Bank Loan Rumah Public Bank Loan Rumah Affin Bank Loan Rumah Letter Offer Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Calculator Hong Leong Bank Loan Rumah Mbsb Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Cimb Bank Loan Rumah Agrobank Loan Rumah Bank Mana Senang Lulus Loan Rumah Bank Rakyat Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Bank Terbaik Untuk Loan Rumah Bank Call Untuk Pengesahan Loan Rumah Bank Muamalat Loan Rumah Bank Yang Mudah Lulus Loan Rumah Bank Akan Call Untuk Loan Rumah Bank Mbsb Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Contact Number LPPSA

See also  Empat hari terokai Brunei - Kosmo Digital

See also  "Tak Perlu Pegang Sangat Istilah 'Kita Beli Beras'" Raf Yaakob Sedar Tugas Nak Bawa Anak Isteri Ke Syurga Lagi Berat!