Infotainment

MINI Clubman Final Edition Raikan Sejarah Ikonik Seni Reka & Kejuruteraan Unggul

MINI Clubman Final Edition Raikan Sejarah Ikonik Seni Reka & Kejuruteraan Unggul
MINI Clubman Final Edition Raikan Sejarah Ikonik Seni Reka & Kejuruteraan Unggul 3

Pada minggu ini, Honda Malaysia melancarkan model City Hatchback terbaru ke pasaran Malaysia. Ia sekali gus membawa pasaran hatchback segmen B ‘Selangkah Ke Hadapan’ (A Step Above), menerusi rekaan sporty, teknologi e:HEV dan ciri-ciri termaju yang pertama dalam segmennya.

Tampil dengan empat iaitu RS e:HEV, V, E dan S, City Hatchback bakal disasarkan kepada golongan muda yang mahukan sebuah hatchback yang sporty dan premium. Pada majlis pelancarannya, Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Honda Malaysia, Puan Madoka Chujo berkata, “Hari ini, Honda Malaysia akan mencipta satu lagi sejarah penting dengan menawarkan model City yang popular dalam bentuk sebuah hatchback.

Honda City Hatchback Kini Dipasarkan Di Malaysia Dengan Rekaan Lebih SportyHonda City Hatchback Kini Dipasarkan Di Malaysia Dengan Rekaan Lebih Sporty
Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Honda Malaysia, Puan Madoka Chujo

“Sejak bertahun-tahun menerusi generasi yang lalu, City telah berevolusi dan menjadi salah satu model sedan segmen B yang paling diminati di Malaysia. Lebih daripada 380,000 unit telah terjual di pasaran Malaysia sejak City Generasi ke-2 diperkenalkan pada tahun 2002.”

“Kami sangat teruja untuk melancarkan model terbaharu kami yang cukup menarik perhatian, City Hatchback Serba Baharu. Ia akan menjadi sebuah model yang akan menetapkan trend menerusi teknologi termaju yang pertama dalam segmennya, ciri-ciri premium, versatiliti konfigurasi ULTRA Seats dan yang paling penting sekali, ia sangat seronok dipandu. Saya juga berbesar hati untuk mengumumkan bahawa setakat hari ini kami sudah menerima sebanyak 2,000 unit tempahan City Hatchback Serba Baharu,” kata Puan Chujo.

Honda City Hatchback Kini Dipasarkan Di Malaysia Dengan Rekaan Lebih SportyHonda City Hatchback Kini Dipasarkan Di Malaysia Dengan Rekaan Lebih Sporty

Honda City Hatchback tampil dengan konseo ‘Energetic Hatchback’ menawarkan kepelbagaian yang dimahukan daripada sebuah hatchback. Rekaan luaran ‘RS’ yang eksklusif pada hatchback ini memberikannya gayaan sporty untuk varian RS e:HEV. Varian paling tinggi itu akan menerima kemasan Hitam Berkilat pada Gril Hadapan, Solid Wing Hitam dan Perumah Cermin Sisi untuk memberikan ekspresi warna badan dua tona.

PRESTASI

Dari segi prestasi pula, City Hatchback dilengkapi dengan teknologi e:HEV Honda untuk varian RS. Ia dijana rangkaian kuasa 1.5L Sports intelligent Multi-Mode Drive (i-MMD) dan dipadankan dengan transmisi Electric Continous Variable Transmission (e-CVT), ia mampu menjana kuasa sebanyak 109PS dan tork mencecah 253Nm.

Rangkaian kuasa e:HEV akan membawakan pengalaman pemanduan ke satu tahap baru kepada pemandu dengan pecutan yang lancar dan penjimatan bahan api luar biasa. Sebagai tambahan, sistem hibrid 2-motor Honda yang unik dan canggih itu boleh bertukar diantara tiga mod pemanduan iaitu Pacuan EV, Pacuan Hibrid dan Pacuan Enjin secara bergilir-gilir dengan penuh kecekapan bergantung kepada kondisi pemanduan.

Honda City Hatchback Kini Dipasarkan Di Malaysia Dengan Rekaan Lebih SportyHonda City Hatchback Kini Dipasarkan Di Malaysia Dengan Rekaan Lebih Sporty

Bagi varian Petrol V, E dan S City Hatchback Serba Baharu, ia menggunakan enjin 1.5L DOHC-VTEC yang mampu menjana kuasa sebanyak 121PS, paling tinggi dalam segmennya dan tork maksimum 145Nm. Enjin yang efisien ini menawarkan keseimbangan ideal di antara prestasi pemanduan yang menyeronokkan dan penjimatan bahan api untuk sebuah hatchback.

Bukan itu sahaja, pasukan Penyelidikan dan Pembangunan (R&D) Honda telah berjaya membina ketegaran badan City Hatchback Serba Baharu yang 6% lebih kukuh berbanding Jazz bagi menawarkan kerangka yang berketegaran tinggi untuk keselamatan jika berlaku pelanggaran.

Honda City Hatchback Kini Dipasarkan Di Malaysia Dengan Rekaan Lebih SportyHonda City Hatchback Kini Dipasarkan Di Malaysia Dengan Rekaan Lebih Sporty

Untuk memberikan kabin yang lebih senyap kepada pemandu dan penumpang, tiang A dan B City Hatchback Serba Baharu telah diisi dengan semburan busa polyurethane. Selain bahan penyerap bunyi dengan pelbagai ketebalan dipasang pada bahagian bawah ruang enjin untuk mengurangkan bunyi dan getaran.

Ruang dalaman City Hatchback Serba Baharu menawarkan gayaan yang sofistikated menerusi penggunaan tekstur yang berkualiti tinggi, penuh fungsi dan praktikal. Kabin varian RS e:HEV hadir dengan tempat duduk Ultrasuede*¹ yang sporty bersama Jahitan Benang Merah pada kemasannya.

Manakala ruang dalaman varian V pula didatangkan dengan Tempat Duduk Kulit*¹. Varian RS e:HEV juga menampilkan Paparan Kluster Meter (TFT) Interaktif berukuran 7-inci yang menawarkan akses mudah ke atas maklumat pemanduan berdasarkan kepada keperluan pemandu.

Satu lagi ciri yang pertama dalam segmennya dan ada pada varian RS e:HEV ialah Corong Pendingin Hawa Belakang untuk keselesaan penumpang belakang. Varian RS e:HEV, V dan E dilengkapi Paparan Audio berukuran 8-inci yang boleh dipadankan bersama Apple CarPlay dan Android Auto*², selain Panel Pendingin Hawa Automatik serta 2 Port USB pada bahagian bawah poket untuk memberi lebih kemudahan.

See also  Fizi Ali, Shakilla Khoriri gagal capai kata sepakat melalui "Perbincangan Sulh".

CIRI CANGGIH TAMBAHAN

Satu lagi ciri canggih turut ditampilkan ialah Brek Parkir Elektrik pada varian RS e:HEV. Pemilik varian RS e:HEV, V dan E juga boleh menghidupkan enjin serta pendingin hawa dari jauh sebelum masuk ke dalam kabin kereta melalui ciri Penghidup Enjin Kawalan Jauh.

Pertama dalam kelasnya dari segi keselamatan, City Hatchback Serba Baharu menampilkan ciri Honda LaneWatch pada varian RS e:HEV dan V.

Teknologi keselamatan berasaskan kepada kamera itu memantau kehadiran kenderaan pada bahagian kiri kereta dan mengurangkan titik buta menerusi visual yang dipaparkan secara langsung pada sistem infohibur.

Varian City Hatchback RS e:HEV Serba Baharu juga hadir dengan ciri keselamatan termaju yang paling lengkap dalam segmennya iaitu Honda SENSING. Senarai sistem bantuan keselamatan pemandu di dalam Honda SENSING termasuklah:

1. Kawalan Pemanduan Adaptif (Adaptive Cruise Control)
2. Sistem Brek Mitigasi Pelanggaran (Collision Mitigation Braking System)
3. Sistem Amaran Pelanggaran Hadapan (Forward Collision Warning)
4. Sistem Bantuan Kekal Lorong (Lane Keep Assist System)
5. Sistem Mitigasi Keluar Dari Jalan (Road Departure Mitigation)
6. Amaran Keluar Lorong (Lane Departure Warning)
7. Lampu Tinggi Auto (Auto High Beam)

Honda City Hatchback Kini Dipasarkan Di Malaysia Dengan Rekaan Lebih SportyHonda City Hatchback Kini Dipasarkan Di Malaysia Dengan Rekaan Lebih Sporty
Presiden & Ketua Pegawai Operasi Honda Malaysia Sdn. Bhd, Sarly Adle Sarkum bersama Pengarah Urusan Honda Malaysia Sdn. Bhd, Madoka Chujo.

Sebagai tambahan, City Hatchback Serba Baharu juga hadir dengan beberapa ciri keselamatan standard yang lain seperti Bantuan Kestabilan Kenderaan, Sistem Brek Anti-Kunci, Agihan Brek Elektronik, Bantuan Brek, Amaran Berhenti Kecemasan, Bantuan Mula Mendaki (Hill Start Assist) dan ISOFIX Tempat Duduk Belakang I-SIZE Type dan Amaran Tali Pinggang Keledar pada tempat duduk belakang.

Varian RS e:HEV dan V dilengkapi dengan 6 beg udara. Varian RS e:HEV juga menerima ciri tambahan Brek Pegun Automatik (Auto Brake Hold) yang memberi lebih kemudahan kepada pemandu ketika dalam situasi trafik bergerak dan berhenti.

Dengan rekaan hatchback baharu yang menarik dan pakej lengkap ‘Selangkah Ke Hadapan’ yang ditawarkan, City Hatchback Serba Baharu sememangnya ideal untuk keluarga dan eksekutif muda yang menjalani gaya hidup aktif, serta mahu menikmati pemanduan harian yang bergaya dan sporty. Honda Malaysia menyasarkan untuk menjual sebanyak 1,000 unit City Hatchback Serba Baharu sebulan.

Jangan lupa subscribe channel Telegram MASKULIN untuk update paling terkini!

MINI Clubman Final Edition Raikan Sejarah Ikonik Seni Reka & Kejuruteraan Unggul 3
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source

Kontraktor Bina Rumah IBS

LPPSA Kelayakan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Rumah Kontena Pinjaman LPPSA Rumah Pasang Siap Kontena Murah Rumah Kabin Buat Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjamana Perumahan Kerajaan Loan LPPSA Untuk Beli Rumah Kelayakan LPPSA Rumah Kontena Pasang Siap Rumah Pasang Siap Malaysia Rumah IBS Malaysia Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor LPPSA Loan Kontraktor Rumah Kontraktor Rumah IBS Kontraktor Rumah IBS Di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali‎ Kontraktor Bina Rumah di Klang‎ Kontraktor Bina Rumah di 16 Sierra, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Ampang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Balakong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Bangi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Klang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Selayang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Botanic Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 1, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 2, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Tinggi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Country Homes Kontraktor Bina Rumah di Bandar D’Alpinia, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Kinrara BK 1 Sehingga 6, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Mahkota Cheras Kontraktor Bina Rumah di Bandar Nusa Rhu Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puchong Utama, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Putra Permai Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rasa Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rinching Kontraktor Bina Rumah di Bandar Saujana Utama Kontraktor Bina Rumah di Bandar Seri Putra Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Buaya Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Long Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sunway Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Bandar Tasik Kesuma Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teknologi Kajang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Bandar UtamaKontraktor Bina Rumah di Banting Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali Kontraktor Bina Rumah di Batu 9 Cheras Kontraktor Bina Rumah di Batu Arang Kontraktor Bina Rumah di Bernam Jaya Kontraktor Bina Rumah di Bukit Antarabangsa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Beruntung Kontraktor Bina Rumah di Bukit Gasing Kontraktor Bina Rumah di Bukit Komanwel Kontraktor Bina Rumah di Bukit Lanjan Kontraktor Bina Rumah di Bukit Raja Kontraktor Bina Rumah di Bukit RimauKontraktor Bina Rumah di Bukit Sentosa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tagar Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tampoi Kontraktor Bina Rumah di Country Heights Kontraktor Bina Rumah di Damansara Damai Kontraktor Bina Rumah di Damansara Intan Kontraktor Bina Rumah di Damansara Jaya Kontraktor Bina Rumah di Damansara Perdana Kontraktor Bina Rumah di Damansara Utama Kontraktor Bina Rumah di Denai Alam Kontraktor Bina Rumah di Dengkil Kontraktor Bina Rumah di Dusun Tua Kontraktor Bina Rumah di Gombak SetiaKontraktor Bina Rumah di I-City Kontraktor Bina Rumah di Kajang Kontraktor Bina Rumah di Kalumpang Kontraktor Bina Rumah di Kampung Jenderam Hilir Kontraktor Bina Rumah di Kampung Kubu Gajah Dalam Kontraktor Bina Rumah di Kelana Jaya Kontraktor Bina Rumah di Kinrara Kontraktor Bina Rumah di Klang Kontraktor Bina Rumah di Kota Damansara Kontraktor Bina Rumah di Kuala Kubu Bharu Kontraktor Bina Rumah di Kuang Kontraktor Bina Rumah di Kwasa Damansara Kontraktor Bina Rumah di Lembah Beringin Kontraktor Bina Rumah di Mutiara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Pandan Indah Kontraktor Bina Rumah di Pelabuhan Klang Kontraktor Bina Rumah di Pinggiran Cyberjaya Kontraktor Bina Rumah di Puchong, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Bangi Kontraktor Bina Rumah di Rawang, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sungai Rinching Kontraktor Bina Rumah di Sabak, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sekinchan Kontraktor Bina Rumah di Selayang Kontraktor Bina Rumah di Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Serendah Kontraktor Bina Rumah di Seri Kembangan Kontraktor Bina Rumah di Subang Bestari Kontraktor Bina Rumah di Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Taman Tasik Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Tanjung Sepat Kontraktor Bina Rumah di Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Teluk Panglima Garang Kontraktor Bina Rumah di Tropicana Kontraktor Bina Rumah di UEP Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ulu Yam Kontraktor Bina Rumah di Gombak Kontraktor Bina Rumah di Hulu Langat Kontraktor Bina Rumah di Hulu Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Langat Kontraktor Bina Rumah di Kuala Selangor Kontraktor Bina Rumah di Petaling Jaya Kontraktor Bina Rumah di Sabak Bernam Kontraktor Bina Rumah di Sepang Kontraktor Bina Rumah di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Lumpur Kontraktor Bina Rumah di Shah Alam Kontraktor Bina Rumah di Kapar Kontraktor Bina Rumah di Meru Kontraktor Bina Rumah di Puncak Alam Kontraktor Rumah Bina Rumah Pinjaman LPPSA Pengeluaran Kwsp Spesifikasi Rumah Rumah IBS Pelan Rumah Rekabentuk Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kontraktor Rumah Selangor Rumah Banglo Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Johor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Terengganu Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Perak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri MelakaBina Rumah Atas Tanah Sendiri Negeri Sembilan Bantuan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Loan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Permohonan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Cara Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Skim Bina Rumah Atas Tanah Sendiri 2021 Pakej Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelebihan Bina Rumah Atas Tanah SendiriBina Rumah Bawah 100k Kelantan Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah 2022 Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Pengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Bina Rumah Murah Kontraktor Bina Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Bajet 50k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Bina Rumah Bajet 30k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Bajet 10k Bina Rumah Bajet 50k Selangor Bina Rumah SendiriBantuan Bina Rumah Atas Tanah SendiriKos Bina Rumah 2022Kos Bina Rumah 20×30 Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah SendiriPengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Kalkulator Bina Rumah Sendiri Pengeluaran Kwsp Untuk Bina Rumah Loan LPPSA Untuk Bina Rumah Kos Bina Rumah Bajet Kos Bina Rumah Kampung Bina Ayat Rumah Tangga Binatang Di Dinding Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pinjaman LPPSA Ubahsuai Rumah Pinjaman LPPSA Beli Rumah Pinjaman LPPSA Bina Rumah Pinjaman LPPSA Untuk Beli Tanah Pinjaman LPPSA Untuk Bina Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pertanian Pinjaman LPPSA Jenis 5 Pinjaman LPPSA Atau Bank Semak Baki Pinjaman LPPSA Semakan Baki Pinjaman LPPSA Semak Baki Pinjaman LPPSA Sms Jenis Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Kelayakan Pinjaman LPPSA Jadual Kelayakan Pinjaman LPPSA Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Bina Rumah Borang Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Pinjaman Perumahan LPPSA Pinjaman Ubahsuai Rumah LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Untuk Ubahsuai Rumah Pinjaman Perumahan LPPSA Vs Bank Pinjaman Bank Ke LPPSA Pinjaman Bersama LPPSA Pengiraan Kos Bina Rumah Sendiri Cara Jimat Buat Rumah Sendiri Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Pengalaman Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Kos Bina Rumah 20×30 Kos Bina Rumah Paling Murah 2022 Harga Upah Tukang Rumah 2022 Kos Bina Rumah Kampung Kos Bina Rumah Bajet Anggaran Kos Bina Rumah 3 Bilik Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kalkulator Bina Rumah Sendiri Rate Loan Rumah Kelayakan Loan Rumah Pinjaman Perumahan Public Bank Interest Bank Loan Rumah 2023 Interest Loan Rumah 2023 Berapa Lama Bank Proses Loan Rumah Cara Kira Interest Loan Rumah Bank Loan Rumah Terbaik Interest Bank Loan Rumah Public Bank Loan Rumah Affin Bank Loan Rumah Letter Offer Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Calculator Hong Leong Bank Loan Rumah Mbsb Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Cimb Bank Loan Rumah Agrobank Loan Rumah Bank Mana Senang Lulus Loan Rumah Bank Rakyat Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Bank Terbaik Untuk Loan Rumah Bank Call Untuk Pengesahan Loan Rumah Bank Muamalat Loan Rumah Bank Yang Mudah Lulus Loan Rumah Bank Akan Call Untuk Loan Rumah Bank Mbsb Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Contact Number LPPSA

See also  Semua Barang Mak-Mak Nak Simpan Tapi Tak Guna, Toksin Dalam Rumah Tanpa Kita Sedar!

See also  Legenda Dikir Barat Kelantan Berjodoh Dengan Gadis Umur 21 Tahun, Dari Peminat Tegar Bergelar Isteri