Artikel Terkini

Perang Yarmuk: Sejarah & Kronologi

Perang Yarmuk: Sejarah & Kronologi
Perang Yarmuk: Sejarah & Kronologi 3

Artikel ini akan membincangkan Perang Yarmuk, salah satu peperangan yang memperlihatkan keberanian umat Islam melawan kuasa besar Rom Timur (Byzantine) dalam penaklukan negeri Syam (Syria).

Bilakah Perang Yarmuk Berlaku?

Perang Yarmuk berlaku pada bulan Rejab tahun ke 15 Hijrah. Peperangan ini melibatkan kaum muslimin di bawah pemerintahan Khulafa’ al-Rasyidin yang pertama, Abu Bakar as-Siddiq melawan tentera Rom Timur (Byzantine) di bawah kekuasaan Maharaja Rom bernama Heraclius. Peperangan ini berlaku di suatu lembah bernama Yarmuk, yang kini menjadi sempadan antara Syria dan Jordan.

Sebab Berlakunya Peperangan 

Khalifah Abu Bakar as-Siddiq berusaha untuk menyebarkan dakwah Islamiyah ke negeri Syam (Syria) pada awal tahun ke 13 Hijrah. Hasrat beliau untuk menakluk Syam adalah didasarkan kepada perintah Allah SWT yang berbunyi; “Perangilah orang-orang yang tidak beriman kepada Allah dan tidak (pula) pada Hari Kemudian” (At-Taubah:29). Selain itu, beliau juga ingin mengikuti jejak Rasulullah SAW yang pernah memerangi Syam semasa Perang Tabuk.

Bermulanya Penaklukan Negeri Syam

Bagi menakluk negeri Syam, Khalifah Abu Bakar melantik beberapa panglima perang untuk mengetuai pasukan muslimin bagi membuka kota-kota di Syam. Yazid bin Abu Sufyan dibantu oleh Suhail bin Amr ditugaskan untuk mengetuai kaum muslimin menakluk kota Damaskus, Abu Ubaidah al-Jarrah bersama pasukannya diberi tanggungjawab menakluk kota Himsh, Amr bin al-Ash dan pasukannya menakluk Palestin, manakala Syuhrabil bin Hasanah dipindahkan dari pasukan Khalid al-Walid di Iraq untuk ditempatkan di Syam sebagai ketua pasukan.

Selain itu, Khalifah Abu Bakar turut menyediakan pasukan tambahan untuk bergabung dengan mana-mana pasukan yang memerlukan bantuan. Pasukan Yazid bin Abu Sufyan, Abu Ubaidah al-Jarrah dan Syuhrabil bin Hasanah melalui Tabuk, manakala pasukan Amr bin al-Ash melewati jalan al-Mu’riqah sehingga sampai di Ghamr al-Arabat. Diriwayatkan bahawa perang pertama di Syam berlaku antara pasukan Yazid bin Abu Sufyan bersama tentera Rom di al-Arabah, terletak di wilayah Palestin. Pasukan Abu Ubaidah al-Jarrah juga memulakan peperangan ketika melalui al-Balqa’ sehingga penduduknya memutuskan untuk berdamai. Perdamaian tersebut merupakan perdamaian pertama yang berlaku di Syam.

Persiapan Perang 

Apabila melihat kemaraan pasukan muslimin di negeri Syam, maharaja Heraclius memerintahkan tentera Rom untuk menghadapi setiap pasukan muslimin. Heraclius melantik saudara kandungnya bernama Tazariq untuk menghadapi pasukan Amr bin al-Ash dengan membawa 90 000 tentera. Jarajah bin Tuzra bersama 60 000 tentera dikerahkan untuk mengadapi pasukan Yazid bin Abu Sufyan. Al-Duraqis dilantik untuk memerangi Syuhrabil bin Hasanah, manakala al-Fiqar bersama 60 000 pasukannya menghadap Abu Ubaidah al-Jarrah. 

Ikrimah bin Abu Jahal mengutuskan surat kepada Khalifah Abu Bakar memaklumkan kemaraan tentera Rom. Lalu, Khalifah Abu Bakar memerintahkan agar seluruh pasukan kaum muslimin untuk bergabung. Beliau juga memerintahkan Khalid al-Walid untuk menarik diri dari pasukan Iraq untuk menuju ke Syam. Mendengar khabar tersebut, Heraclius turut memerintahkan pasukan Rom untuk bergabung dan Tazariq dilantik sebagai ketua pasukan. Diriwayatkan bahawa keseluruhan tentera Rom berjumlah 240 000 orang manakala pasukan kaum muslimin berjumlah sekitar 40 000 orang.

Khalid al-Walid dilantik sebagai pemimpin pasukan kaum muslimin. Beliau membahagikan pasukan kepada 36 unit, dengan satu unit terdiri daripada 800-900 orang. Kemudian, unit tersebut dibahagikan kepada 3 tentera berkuda dengan 2000 kuda untuk setiap unit. 3 tentera berkuda tersebut diketuai oleh Qais bin Hubaira, Maisara bin Masruq dan Amir bin Tufail. Beliau sendiri mengetuai 4000 tentera berkuda. Abu Ubaidah mengambil posisi di tengah pasukan, Amr bin al-Ash dan Syuhrabil bin Hasanah di sayap kanan, manakala Yazid bin Abu Sufyan di sayap kiri. Manakala, wanita-wanita muslimin ditempatkan di belakang pasukan dan ditugaskan untuk mengejar kaum muslimin yang lari dari medan perang.

Perang Yarmuk Tercetus

Menjadi tradisi kaum muslimin untuk melakukan rundingan sebelum memulakan peperangan. Abu Ubaidah dan Yazid membawa bersama Dhirar bin al-Azur, Harith Ibnu Hisyam dan Abu Jandal bin Suhail untuk memberi dakwah kepada Tazariq, namun tidak berhasil. Selain itu, salah seorang panglima Rom bernama Mahan cuba memujuk Khalid al-Walid untuk menghentikan peperangan dengan menawarkan harta yang lumayan namun ditolak dengan tegas oleh Khalid. Oleh kerana pihak Rom tidak ingin menerima Islam atau membayar jizyah dan rundingan menemui jalan buntu, maka kedua-dua pihak memutuskan untuk berperang. 

See also  Resort Kecil Ala Bali, Nipoh Beach Cottage Pilihan Terbaik Di Terengganu

Perang Yarmuk berlangsung selama enam hari. Pada hari pertama, panglima besar Rom bernama Jarajah bin Tuzra telah memeluk Islam selepas berdialog dengan Khalid al-Walid. Pengislaman Jarajah menjadi pencetus peperangan apabila tentera Rom bertindak menyerang tentera muslimin. Kemudian, berlaku perang tanding yang kemenangannya berpihak kepada kaum muslimin. Sebahagian tentera Rom memerangi kaum muslimin dan peperangan tersebut hanya berhenti pada malam hari. Jarajah yang baru sahaja memeluk Islam, terkorban dengan serangan tersebut.

Pada hari kedua, tentera Rom menyerang kaum muslimin pada waktu subuh agar mereka tidak sempat untuk bersedia. Namun, Khalid telah menempatkan tentera di perbatasan untuk menghalang kemaraan tentera Rom dan memberi masa kepada kaum muslimin untuk mengambil posisi. Tentera Rom menyerang sayap kanan dan kiri tentera muslimin, sehingga sebahagian mereka terpaksa mundur dari medan perang. Namun, apabila dikecam dan dihina oleh kaum wanita di belakang pasukan, mereka kembali ke medan perang menyerang tentera Rom dengan marah. Tentera Rom berjaya dihalang semula dengan bantuan pasukan berkuda Khalid al-Walid dan seorang panglima Rom bernama Deirjan berjaya dibunuh oleh Dhirar bin Al-Azur.

Pada hari ketiga, berlaku pertempuran antara pasukan Khalid dan Amr al-Ash mendesak tentera Rom kembali ke posisi mereka. Hal ini menyebabkan bilangan tentera Rom yang terbunuh lebih ramai daripada tentera muslimin. Semangat juang tentera Rom juga semakin pudar kerana segala serangan mereka tidak berhasil. Pada hari keempat, tentera Rom menyerang sayap kanan pasukan kaum muslimin. Serangan tersebut berhasil dipatahkan oleh Amr al-Ash, namun pasukan Syuhrabil didesak oleh tentera Rom. Khalid al-Walid memberi bantuan kepada sayap kanan pasukan sehingga berjaya menghalang kemaraan tentera Rom. Namun, pasukan Abu Ubaidah dan Yazid mengalami serangan yang dahsyat dari tentera Rom. Pada hari keempat juga, Ikrimah bin Abu Jahl dan anaknya, Amr bin Ikrimah telah gugur syahid apabila menentang tentera Rom yang menyerang pasukan Abu Ubaidah dan Yazid.

Pada hari kelima, pihak Rom cuba mengadakan rundingan dengan Abu Ubaidah namun ditolak oleh Khalid. Beliau sibuk mengatur strategi peperangan kerana sedar tentera Rom tidak mempunyai semangat yang kuat untuk meneruskan peperangan. Pada hari keenam, kaum muslimin memulakan serangan balas. Pasukan Amr al-Ash, Khalid al-Walid dan Syuhrabil melumpuhkan sayap kiri tentera Rom. Abu Ubaidah dan Yazid pula menyerang barisan hadapan namun berjaya dihentikan oleh tentera Rom. Serangan balas tersebut berjaya dibuat dengan bantuan pasukan Khalid al-Walid.

Serangan kaum muslimin menyebabkan tentera Rom menjadi kucar-kacir. Sebahagian besar daripada mereka melarikan diri dan sebahagian besar berjaya dibunuh oleh tentera muslimin. Menjelang malam, tentera Rom yang terakhir berjaya dibunuh oleh tentera muslimin. Manakala, sebahagian besar yang melarikan diri termasuk Tazariq, berjaya dibunuh oleh Dhirar dan pasukannya, yang ditempatkan oleh Khalid di satu-satunya jalan untuk lari dari medan perang. Maka dengan itu, tentera muslimin beroleh kemenangan yang besar. Kegembiraan mereka tidak berpanjangan dengan khabar kewafatan pemimpin agung pertama umat Islam, Khalifah Abu Bakar as-Siddiq.

Rumusan 

Perang Yarmuk memperlihatkan kekalahan besar empayar Rom Timur. Ketika tentera Rom yang terselamat pulang, maharaja Heraclius bertanya sebab mereka mengalami kekalahan walaupun bilangan tentera Rom jauh lebih ramai daripada tentera muslimin. Seorang dari mereka menjawab, “Kami kalah disebabkan mereka solat di malam hari, berpuasa di siang hari, mereka menepati janji, mengajak kepada kebaikan dan mencegah kemungkaran serta saling jujur sesama mereka”. Justeru, sifat ikhlas untuk memperjuangkan agama dan keimanan yang tinggi kepada Allah SWT merupakan kunci untuk memperoleh kemenangan dunia dan akhirat.

Rujukan

  1. Al-Hafizh Ibnu Katsir. 2002. Perjalanan hidup empat Khalifah Rasul yang agung. Jakarta: Darul Haq.
  2. A.I.Akram. 2011. Sword of Allah Khalid Bin Al-Waleed. Kuala Lumpur: Percetakan Advanco Sdn Bhd.

Perang Yarmuk: Sejarah & Kronologi 3
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source

Kontraktor Bina Rumah IBS

LPPSA Kelayakan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Rumah Kontena Pinjaman LPPSA Rumah Pasang Siap Kontena Murah Rumah Kabin Buat Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjamana Perumahan Kerajaan Loan LPPSA Untuk Beli Rumah Kelayakan LPPSA Rumah Kontena Pasang Siap Rumah Pasang Siap Malaysia Rumah IBS Malaysia Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor LPPSA Loan Kontraktor Rumah Kontraktor Rumah IBS Kontraktor Rumah IBS Di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali‎ Kontraktor Bina Rumah di Klang‎ Kontraktor Bina Rumah di 16 Sierra, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Ampang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Balakong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Bangi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Klang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Selayang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Botanic Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 1, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 2, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Tinggi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Country Homes Kontraktor Bina Rumah di Bandar D’Alpinia, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Kinrara BK 1 Sehingga 6, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Mahkota Cheras Kontraktor Bina Rumah di Bandar Nusa Rhu Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puchong Utama, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Putra Permai Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rasa Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rinching Kontraktor Bina Rumah di Bandar Saujana Utama Kontraktor Bina Rumah di Bandar Seri Putra Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Buaya Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Long Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sunway Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Bandar Tasik Kesuma Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teknologi Kajang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Bandar UtamaKontraktor Bina Rumah di Banting Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali Kontraktor Bina Rumah di Batu 9 Cheras Kontraktor Bina Rumah di Batu Arang Kontraktor Bina Rumah di Bernam Jaya Kontraktor Bina Rumah di Bukit Antarabangsa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Beruntung Kontraktor Bina Rumah di Bukit Gasing Kontraktor Bina Rumah di Bukit Komanwel Kontraktor Bina Rumah di Bukit Lanjan Kontraktor Bina Rumah di Bukit Raja Kontraktor Bina Rumah di Bukit RimauKontraktor Bina Rumah di Bukit Sentosa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tagar Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tampoi Kontraktor Bina Rumah di Country Heights Kontraktor Bina Rumah di Damansara Damai Kontraktor Bina Rumah di Damansara Intan Kontraktor Bina Rumah di Damansara Jaya Kontraktor Bina Rumah di Damansara Perdana Kontraktor Bina Rumah di Damansara Utama Kontraktor Bina Rumah di Denai Alam Kontraktor Bina Rumah di Dengkil Kontraktor Bina Rumah di Dusun Tua Kontraktor Bina Rumah di Gombak SetiaKontraktor Bina Rumah di I-City Kontraktor Bina Rumah di Kajang Kontraktor Bina Rumah di Kalumpang Kontraktor Bina Rumah di Kampung Jenderam Hilir Kontraktor Bina Rumah di Kampung Kubu Gajah Dalam Kontraktor Bina Rumah di Kelana Jaya Kontraktor Bina Rumah di Kinrara Kontraktor Bina Rumah di Klang Kontraktor Bina Rumah di Kota Damansara Kontraktor Bina Rumah di Kuala Kubu Bharu Kontraktor Bina Rumah di Kuang Kontraktor Bina Rumah di Kwasa Damansara Kontraktor Bina Rumah di Lembah Beringin Kontraktor Bina Rumah di Mutiara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Pandan Indah Kontraktor Bina Rumah di Pelabuhan Klang Kontraktor Bina Rumah di Pinggiran Cyberjaya Kontraktor Bina Rumah di Puchong, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Bangi Kontraktor Bina Rumah di Rawang, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sungai Rinching Kontraktor Bina Rumah di Sabak, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sekinchan Kontraktor Bina Rumah di Selayang Kontraktor Bina Rumah di Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Serendah Kontraktor Bina Rumah di Seri Kembangan Kontraktor Bina Rumah di Subang Bestari Kontraktor Bina Rumah di Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Taman Tasik Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Tanjung Sepat Kontraktor Bina Rumah di Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Teluk Panglima Garang Kontraktor Bina Rumah di Tropicana Kontraktor Bina Rumah di UEP Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ulu Yam Kontraktor Bina Rumah di Gombak Kontraktor Bina Rumah di Hulu Langat Kontraktor Bina Rumah di Hulu Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Langat Kontraktor Bina Rumah di Kuala Selangor Kontraktor Bina Rumah di Petaling Jaya Kontraktor Bina Rumah di Sabak Bernam Kontraktor Bina Rumah di Sepang Kontraktor Bina Rumah di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Lumpur Kontraktor Bina Rumah di Shah Alam Kontraktor Bina Rumah di Kapar Kontraktor Bina Rumah di Meru Kontraktor Bina Rumah di Puncak Alam Kontraktor Rumah Bina Rumah Pinjaman LPPSA Pengeluaran Kwsp Spesifikasi Rumah Rumah IBS Pelan Rumah Rekabentuk Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kontraktor Rumah Selangor Rumah Banglo Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Johor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Terengganu Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Perak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri MelakaBina Rumah Atas Tanah Sendiri Negeri Sembilan Bantuan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Loan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Permohonan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Cara Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Skim Bina Rumah Atas Tanah Sendiri 2021 Pakej Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelebihan Bina Rumah Atas Tanah SendiriBina Rumah Bawah 100k Kelantan Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah 2022 Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Pengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Bina Rumah Murah Kontraktor Bina Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Bajet 50k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Bina Rumah Bajet 30k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Bajet 10k Bina Rumah Bajet 50k Selangor Bina Rumah SendiriBantuan Bina Rumah Atas Tanah SendiriKos Bina Rumah 2022Kos Bina Rumah 20×30 Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah SendiriPengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Kalkulator Bina Rumah Sendiri Pengeluaran Kwsp Untuk Bina Rumah Loan LPPSA Untuk Bina Rumah Kos Bina Rumah Bajet Kos Bina Rumah Kampung Bina Ayat Rumah Tangga Binatang Di Dinding Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pinjaman LPPSA Ubahsuai Rumah Pinjaman LPPSA Beli Rumah Pinjaman LPPSA Bina Rumah Pinjaman LPPSA Untuk Beli Tanah Pinjaman LPPSA Untuk Bina Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pertanian Pinjaman LPPSA Jenis 5 Pinjaman LPPSA Atau Bank Semak Baki Pinjaman LPPSA Semakan Baki Pinjaman LPPSA Semak Baki Pinjaman LPPSA Sms Jenis Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Kelayakan Pinjaman LPPSA Jadual Kelayakan Pinjaman LPPSA Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Bina Rumah Borang Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Pinjaman Perumahan LPPSA Pinjaman Ubahsuai Rumah LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Untuk Ubahsuai Rumah Pinjaman Perumahan LPPSA Vs Bank Pinjaman Bank Ke LPPSA Pinjaman Bersama LPPSA Pengiraan Kos Bina Rumah Sendiri Cara Jimat Buat Rumah Sendiri Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Pengalaman Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Kos Bina Rumah 20×30 Kos Bina Rumah Paling Murah 2022 Harga Upah Tukang Rumah 2022 Kos Bina Rumah Kampung Kos Bina Rumah Bajet Anggaran Kos Bina Rumah 3 Bilik Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kalkulator Bina Rumah Sendiri Rate Loan Rumah Kelayakan Loan Rumah Pinjaman Perumahan Public Bank Interest Bank Loan Rumah 2023 Interest Loan Rumah 2023 Berapa Lama Bank Proses Loan Rumah Cara Kira Interest Loan Rumah Bank Loan Rumah Terbaik Interest Bank Loan Rumah Public Bank Loan Rumah Affin Bank Loan Rumah Letter Offer Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Calculator Hong Leong Bank Loan Rumah Mbsb Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Cimb Bank Loan Rumah Agrobank Loan Rumah Bank Mana Senang Lulus Loan Rumah Bank Rakyat Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Bank Terbaik Untuk Loan Rumah Bank Call Untuk Pengesahan Loan Rumah Bank Muamalat Loan Rumah Bank Yang Mudah Lulus Loan Rumah Bank Akan Call Untuk Loan Rumah Bank Mbsb Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Contact Number LPPSA

See also  "Mummy Dah Ada Pesaing" Lepas Pose Terus Check Gambar, Comelnya Gelagat Anak Ayda Jebat!