Artikel Terkini

Takut, Menangis Bila Ada Orang Nak Dekat Tanda Anak Sihat & Normal! Pakar Kongsi Tip Bantu Anak Hadapi ‘Stranger Anxiety’

Takut, Menangis Bila Ada Orang Nak Dekat Tanda Anak Sihat & Normal! Pakar Kongsi Tip Bantu Anak Hadapi ‘Stranger Anxiety’
Takut, Menangis Bila Ada Orang Nak Dekat Tanda Anak Sihat & Normal! Pakar Kongsi Tip Bantu Anak Hadapi 'Stranger Anxiety' 3

Pernah tak anda mengalami situasi di mana anak mula menangis apabila ada orang lain cuba mengambil mereka atau takut-takut apabila ada yang mendekati? Menurut Konsultan Tangisan dan Tidur Bayi, ianya adalah perkembangan yang NORMAL bagi setiap kanak-kanak.

Tapi kenapa? Dan bagaimana caranya untuk membuat anak mudah didekati? Ikuti perkongsian ini.

Takut, Menangis Bila Ada Orang Nak Dekat Tanda Anak Sihat & Normal! Pakar Kongsi Tip Bantu Anak Hadapi ‘Stranger Anxiety’Takut, Menangis Bila Ada Orang Nak Dekat Tanda Anak Sihat & Normal! Pakar Kongsi Tip Bantu Anak Hadapi ‘Stranger Anxiety’

ANAK TAKUT ORANG: TIP UNTUK IBUBAPA BAYI & ORANG YANG NAK MENDEKATI BAYI

Stranger anxiety atau takut orang ialah salah satu fasa perkembangan mental yang PERLU TERJADI buat semua anak. Ia tanda anak sihat dan normal. Maka, bersyukur jika anak anda pandai takut orang.

Anak akan menangis, kelihatan takut, memaling muka atau ‘mengeraskan’ badan bila cuba di sapa orang asing, di sentuh, cuba di ambil atau di tinggalkan bersama orang asing atau yang jarang dijumpai.

Takut, Menangis Bila Ada Orang Nak Dekat Tanda Anak Sihat & Normal! Pakar Kongsi Tip Bantu Anak Hadapi ‘Stranger Anxiety’Takut, Menangis Bila Ada Orang Nak Dekat Tanda Anak Sihat & Normal! Pakar Kongsi Tip Bantu Anak Hadapi ‘Stranger Anxiety’

BILA?
Selalunya bermula sekitar usia 6-9 bulan dan paling kritikal sekitar 12-15 bulan. Stranger anxiety akan berkurang selepas usia 2 tahun.

KENAPA?
Stranger anxiety bermula sekitar 6-9 bulan kerana anak-anak berusia 6-9 bulan telah mula faham, antaranya:

☑️ Self awareness: anak sedar tentang kewujudan dirinya. Maka, anak mula sedar, dirinya dan ibu/ayahnya adalah 2 makhluk yang berasingan. Ini usia anak sedar kewujudan dirinya bersama-sama orang sekeliling.

☑️ Konsep hubungan: kaitan sesuatu bunyi perkataan + bunyi suasana + objek + manusia yang membentuk sesuatu kejadian. Misalnya: bunyi anak kunci + pintu akan terbuka = ayah pulang dari kerja. Anak ingat dan faham situasi biasa atau harian yang melibatkan orang-orang biasa yang wujud dalam hidupnya. Ini PUNCA anak nampak ‘blur’ atau teragak-agak bila nampak wajah asing kerana di mindanya ‘tiada rekod’ atau ‘kurang rekod’ kejadian sebelum yang melibatkan individu asing ini.

☑️ Anak faham konsep kategori iaitu perician maklumat sesuatu perkara atau objek. Misalnya : Gambar kucing di dalam buku= Kucing di dalam TV =Kucing di rumah = Semuanya Kucing. Maka anak makin pandai beza wajah-wajah biasa VS wajah-wajah asing.

Stranger anxiety kritikal pada 12-15 bulan kerana anak makin faham konsep sistem. Iaitu perkara + objek + manusia biasa yang membentuk dunia kecil hariannya. Anak tahu keluarga jiran dan keluarganya berbeza. Rumah nenek dan rumahnya berbeza walau keduanya ialah rumah.

TIP BANTU ANAK HADAPI STRANGER ANXIETY BUAT IBUBAPA

👪 Jangan amalkan mengelak berjumpa orang atau mengurung diri dalam rumah hanya kerana memiliki anak yang sedang dalam fasa takut orang. Lebih anda memerisai anak anda dari suasana atau kejadian berjumpa orang atau bersosial, lebih kekok anak akan jadi. Semua perkara baru perlukan latihan dan pengalaman berulang untuk anak mahir atau faham. Yang PENTING, LATIHAN DAN PENGALAMAN yang diberikan kepada anak itu haruslah yang berkesan.

👪Beritahu rakan atau ahli keluarga bahawa anak anda sedang dalam fasa stranger anxiety. Minta mereka untuk tidak terlalu agresif ketika mendekati anak dan minta mereka jangan ambil hati jika anak anda tidak segera mesra terhadap mereka.

👪 Memperkenalkan anak kepada orang asing di dalam suasana yang anak biasa misalnya rumahnya sendiri itu lebih mudah. Ini kerana, anak tidak perlu memproses terlalu banyak input baharu dan dia juga selesa berada di tempatnya. Jika anak bertemu wajah asing di luar rumahnya misalnya, pertama kali pulang ke rumah nenek, pangku atau pegang anak anda ketika memperkenalkannya kepada orang lain. Usah terus berikan anak kepada orang untuk di ambil. Anak perlu pengesahan bahawa individu ‘asing’ ini ok, baik , selamat atau diluluskan oleh ibubapanya. Maka anak perlu melihat interaksi bersahaja dan santai yang anda miliki bersama individu ‘asing’ tersebut terlebih dahulu untuk merasa selesa.

👪 Rileks!. Kekalkan aras tenaga yang rileks dan bersahaja jika anak mula menangis bila didekati orang asing atau ketika cuba ambil kembali anak yang menangis dari pegangan orang asing. Usah buat wajah cemas, bengang atau marah dengan kelakuan anak. Anak perlu dapat mesej bahawa keseluruhan acara berjumpa orang/bersosial ini adalah sesuatu yang santai dan seronok.

TIP MENDEKATI BAYI YANG SEDANG DALAM FASA STRANGER ANXIETY

See also  Tobirama Senju, Hokage Paling Berpandangan Jauh

🕴️ Walau macam mana terujanya anda ingin mendukung, mencuit atau mengambil seseorang bayi yang tak biasa dengan anda, usah:

❌ Sengaja merenung bayi
❌ Terus mengusap atau mencuit bayi serta merta
❌ Terus nak ambil dan dukung bayi dari ibu/ayahnya.

Tanya diri anda sendiri: ➡️ Jika ada orang asing yang tiba-tiba merenung anda penuh minat, cuba mencuit, menyentuh atau nak bermesra dengan anda, ADAKAH ANDA AKAN RASA SELESA ❓
Confirm jawapannya ialah = TIDAK 🙅

Maka ,sama halnya dengan bayi. Walau mereka kecil, mereka juga manusia yang punyai emosi serta perasaan seperti orang dewasa.

🕴️Berbual mesra dengan ibu/ayah bayi di hadapan bayi terlebih dahulu. Jika mahu menyapa atau cuba berbual dengan bayi, mulakan secara verbal sahaja terlebih dahulu seperti ‘Hai’, atau ‘Siapa nama awak yang comel ni? ‘ tanpa cuba menyentuh bayi. Buat eye contact dan wajah mesra kepada bayi. Penting untuk buat bayi tertarik kepada anda SEBELUM cuba nak membuat sebarang sentuhan fizikal kepadanya.

🕴️ Luangkan masa membuat aktiviti bersama ibubapa bayi & bayi. Bermain, membantu dengan urusan kerja rumah atau bersiar-siar dengan ibubapa/ibu bayi & bayi bantu bayi rasa selesa dengan kehadiran anda. Tarik minat bayi untuk datang mendekati anda dengan menunjukkan sebarang objek yang menarik seperti mainan , snek atau haiwan peliharaan. Atau, ajak bayi sertai aktiviti yang menyeronokkan seperti bermain buaian di taman, ajak naik motor pusing-pusing taman atau main air.

🕴️ Jika bahasa badan bayi kelihatan OK untuk anda ambil atau dukung tetapi wajahnya masih seperti sangsi atau takut-takut bila memandang anda, palingkan wajah bayi dari bertentangan langsung (direct facing) dengan wajah anda. Misalnya dukung bayi menegak pandang ke depan/luar dan alih perhatiannya dengan menunjukkan sesuatu yang menarik. Teruskan bercakap-cakap atau berjalan dengan bayi secara bersahaja agar bayi membina rasa selesa dengan bunyi suara anda dan cara anda menggendalikannya terlebih dahulu. Pasti selepas itu bayi akan bertambah rileks bila bersama anda.

Selamat mencuba

Sumber:

USWATUN HASANAH MOHD HABIB
KONSULTAN TANGISAN DAN TIDUR BAYI
DBL INSTITUTE
THB EDU ASSC
THE WONDER WEEKS ACADEMY
SLEEPSMART EDUCATION

 

Takut, Menangis Bila Ada Orang Nak Dekat Tanda Anak Sihat & Normal! Pakar Kongsi Tip Bantu Anak Hadapi ‘Stranger Anxiety’Takut, Menangis Bila Ada Orang Nak Dekat Tanda Anak Sihat & Normal! Pakar Kongsi Tip Bantu Anak Hadapi ‘Stranger Anxiety’

Wow! Bestnya mommies dapat me-time dengan bff di Muzium Negara. Ada sharing dari pakar, games menarik dan hadiah lumayan untuk dimenangi. Jom, daftar sekarang di SINI

MUMMY ME-TIME @ PAMERAN PERBIDANAN MUZIUM NEGARA!

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

Takut, Menangis Bila Ada Orang Nak Dekat Tanda Anak Sihat & Normal! Pakar Kongsi Tip Bantu Anak Hadapi 'Stranger Anxiety' 3
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source

Kontraktor Bina Rumah IBS

LPPSA Kelayakan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Rumah Kontena Pinjaman LPPSA Rumah Pasang Siap Kontena Murah Rumah Kabin Buat Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjamana Perumahan Kerajaan Loan LPPSA Untuk Beli Rumah Kelayakan LPPSA Rumah Kontena Pasang Siap Rumah Pasang Siap Malaysia Rumah IBS Malaysia Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor LPPSA Loan Kontraktor Rumah Kontraktor Rumah IBS Kontraktor Rumah IBS Di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali‎ Kontraktor Bina Rumah di Klang‎ Kontraktor Bina Rumah di 16 Sierra, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Ampang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Balakong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Bangi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Klang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Selayang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Botanic Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 1, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 2, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Tinggi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Country Homes Kontraktor Bina Rumah di Bandar D’Alpinia, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Kinrara BK 1 Sehingga 6, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Mahkota Cheras Kontraktor Bina Rumah di Bandar Nusa Rhu Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puchong Utama, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Putra Permai Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rasa Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rinching Kontraktor Bina Rumah di Bandar Saujana Utama Kontraktor Bina Rumah di Bandar Seri Putra Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Buaya Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Long Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sunway Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Bandar Tasik Kesuma Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teknologi Kajang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Bandar UtamaKontraktor Bina Rumah di Banting Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali Kontraktor Bina Rumah di Batu 9 Cheras Kontraktor Bina Rumah di Batu Arang Kontraktor Bina Rumah di Bernam Jaya Kontraktor Bina Rumah di Bukit Antarabangsa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Beruntung Kontraktor Bina Rumah di Bukit Gasing Kontraktor Bina Rumah di Bukit Komanwel Kontraktor Bina Rumah di Bukit Lanjan Kontraktor Bina Rumah di Bukit Raja Kontraktor Bina Rumah di Bukit RimauKontraktor Bina Rumah di Bukit Sentosa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tagar Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tampoi Kontraktor Bina Rumah di Country Heights Kontraktor Bina Rumah di Damansara Damai Kontraktor Bina Rumah di Damansara Intan Kontraktor Bina Rumah di Damansara Jaya Kontraktor Bina Rumah di Damansara Perdana Kontraktor Bina Rumah di Damansara Utama Kontraktor Bina Rumah di Denai Alam Kontraktor Bina Rumah di Dengkil Kontraktor Bina Rumah di Dusun Tua Kontraktor Bina Rumah di Gombak SetiaKontraktor Bina Rumah di I-City Kontraktor Bina Rumah di Kajang Kontraktor Bina Rumah di Kalumpang Kontraktor Bina Rumah di Kampung Jenderam Hilir Kontraktor Bina Rumah di Kampung Kubu Gajah Dalam Kontraktor Bina Rumah di Kelana Jaya Kontraktor Bina Rumah di Kinrara Kontraktor Bina Rumah di Klang Kontraktor Bina Rumah di Kota Damansara Kontraktor Bina Rumah di Kuala Kubu Bharu Kontraktor Bina Rumah di Kuang Kontraktor Bina Rumah di Kwasa Damansara Kontraktor Bina Rumah di Lembah Beringin Kontraktor Bina Rumah di Mutiara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Pandan Indah Kontraktor Bina Rumah di Pelabuhan Klang Kontraktor Bina Rumah di Pinggiran Cyberjaya Kontraktor Bina Rumah di Puchong, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Bangi Kontraktor Bina Rumah di Rawang, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sungai Rinching Kontraktor Bina Rumah di Sabak, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sekinchan Kontraktor Bina Rumah di Selayang Kontraktor Bina Rumah di Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Serendah Kontraktor Bina Rumah di Seri Kembangan Kontraktor Bina Rumah di Subang Bestari Kontraktor Bina Rumah di Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Taman Tasik Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Tanjung Sepat Kontraktor Bina Rumah di Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Teluk Panglima Garang Kontraktor Bina Rumah di Tropicana Kontraktor Bina Rumah di UEP Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ulu Yam Kontraktor Bina Rumah di Gombak Kontraktor Bina Rumah di Hulu Langat Kontraktor Bina Rumah di Hulu Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Langat Kontraktor Bina Rumah di Kuala Selangor Kontraktor Bina Rumah di Petaling Jaya Kontraktor Bina Rumah di Sabak Bernam Kontraktor Bina Rumah di Sepang Kontraktor Bina Rumah di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Lumpur Kontraktor Bina Rumah di Shah Alam Kontraktor Bina Rumah di Kapar Kontraktor Bina Rumah di Meru Kontraktor Bina Rumah di Puncak Alam Kontraktor Rumah Bina Rumah Pinjaman LPPSA Pengeluaran Kwsp Spesifikasi Rumah Rumah IBS Pelan Rumah Rekabentuk Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kontraktor Rumah Selangor Rumah Banglo Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Johor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Terengganu Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Perak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri MelakaBina Rumah Atas Tanah Sendiri Negeri Sembilan Bantuan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Loan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Permohonan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Cara Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Skim Bina Rumah Atas Tanah Sendiri 2021 Pakej Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelebihan Bina Rumah Atas Tanah SendiriBina Rumah Bawah 100k Kelantan Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah 2022 Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Pengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Bina Rumah Murah Kontraktor Bina Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Bajet 50k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Bina Rumah Bajet 30k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Bajet 10k Bina Rumah Bajet 50k Selangor Bina Rumah SendiriBantuan Bina Rumah Atas Tanah SendiriKos Bina Rumah 2022Kos Bina Rumah 20×30 Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah SendiriPengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Kalkulator Bina Rumah Sendiri Pengeluaran Kwsp Untuk Bina Rumah Loan LPPSA Untuk Bina Rumah Kos Bina Rumah Bajet Kos Bina Rumah Kampung Bina Ayat Rumah Tangga Binatang Di Dinding Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pinjaman LPPSA Ubahsuai Rumah Pinjaman LPPSA Beli Rumah Pinjaman LPPSA Bina Rumah Pinjaman LPPSA Untuk Beli Tanah Pinjaman LPPSA Untuk Bina Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pertanian Pinjaman LPPSA Jenis 5 Pinjaman LPPSA Atau Bank Semak Baki Pinjaman LPPSA Semakan Baki Pinjaman LPPSA Semak Baki Pinjaman LPPSA Sms Jenis Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Kelayakan Pinjaman LPPSA Jadual Kelayakan Pinjaman LPPSA Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Bina Rumah Borang Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Pinjaman Perumahan LPPSA Pinjaman Ubahsuai Rumah LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Untuk Ubahsuai Rumah Pinjaman Perumahan LPPSA Vs Bank Pinjaman Bank Ke LPPSA Pinjaman Bersama LPPSA Pengiraan Kos Bina Rumah Sendiri Cara Jimat Buat Rumah Sendiri Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Pengalaman Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Kos Bina Rumah 20×30 Kos Bina Rumah Paling Murah 2022 Harga Upah Tukang Rumah 2022 Kos Bina Rumah Kampung Kos Bina Rumah Bajet Anggaran Kos Bina Rumah 3 Bilik Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kalkulator Bina Rumah Sendiri Rate Loan Rumah Kelayakan Loan Rumah Pinjaman Perumahan Public Bank Interest Bank Loan Rumah 2023 Interest Loan Rumah 2023 Berapa Lama Bank Proses Loan Rumah Cara Kira Interest Loan Rumah Bank Loan Rumah Terbaik Interest Bank Loan Rumah Public Bank Loan Rumah Affin Bank Loan Rumah Letter Offer Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Calculator Hong Leong Bank Loan Rumah Mbsb Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Cimb Bank Loan Rumah Agrobank Loan Rumah Bank Mana Senang Lulus Loan Rumah Bank Rakyat Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Bank Terbaik Untuk Loan Rumah Bank Call Untuk Pengesahan Loan Rumah Bank Muamalat Loan Rumah Bank Yang Mudah Lulus Loan Rumah Bank Akan Call Untuk Loan Rumah Bank Mbsb Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Contact Number LPPSA

See also  Polis Thai tangkap 11 warga Bangladesh naik trak pikap menuju ke Malaysia