Artikel Terkini

Terminal KB Sentral dijangka siap hujung 2026

Terminal KB Sentral dijangka siap hujung 2026
Terminal KB Sentral dijangka siap hujung 2026 1

KOTA BHARU – Projek Terminal Stesen Bas Bersepadu Kota Bharu (KB Sentral) bernilai RM64 juta yang dibina di Mukim Pendek di sini dijangka siap pada hujung 2026.

Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob berkata, projek di kawasan seluas 2.02 hektar yang dibangunkan sebagai Pembangunan Berorientasikan Transit (TOD) itu akan dimulakan dalam masa terdekat.

Menurutnya, Syarikat Widad melalui syarikat bertujuan khas (SPV) iaitu Innovative City Holdings Sdn. Bhd. akan melaksanakan pembangunan dan operasi KB Sentral.

“Pembangunan projek ini akan dilaksanakan secara penswastaan apabila segala kos tanah dan pembangunan KB Sentral akan ditanggung sepenuhnya oleh syarikat pemaju.

“Konsep pembinaan KB Sentral memenuhi ciri-ciri Islamik, mesra alam, teknologi hijau, mesra pejalan kaki dan mesra orang kelainan upaya (OKU),” katanya semasa berucap pada Majlis Penyerahan Surat Lantikan Pemaju Projek Pembangunan KB Sentral di sebuah hotel di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Ahmad berkata, KB Sentral juga dilengkapi dengan kemudahan awam seperti tempat letak kereta, pusat konvensyen, hotel dan Direct Factory Outlet (DFO).

Menurutnya, pembangunan KB Sentral seiring dengan pembangunan Projek Landasan Keretapi Pantai Timur (ECRL) yang telah bermula pada tahun 2020 dan dijangka siap pada tahun 2027.

“Kerajaan negeri menaruh harapan dengan pembangunan KB Sentral yang bakal menjadi hub sistem pengangkutan berkualiti kepada rakyat negeri Kelantan.

“Kita juga amat menggalakkan peranan selain penglibatan sektor swasta dalam rancangan pembangunan Bandar Baharu Tunjong di sini terutamanya sektor perumahan dan perniagaan,” katanya. – KOSMO! ONLINE.


Terminal KB Sentral dijangka siap hujung 2026 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah

See also  'Buat muka' bila tunggu lama, pelakon wanita berambut merah tunjuk perangai diva?
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source

[sociallocker id=”61266″]download pdf 600x175[/sociallocker]


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo