Infotainment

Dera Monyet Sampai Mati, Moderator TikTok Bakal Didakwa

Dera Monyet Sampai Mati, Moderator TikTok Bakal Didakwa
Dera Monyet Sampai Mati, Moderator TikTok Bakal Didakwa 1

Dera Monyet Sampai Mati, Moderator TikTok Bakal DidakwaGambar sekadar hiasan

Padah menganiaya seekor anak monyet hingga menyebabkan kematian, seorang moderator di laman sosial TikTok telah disiasat polis dan bakal didakwa ke mahkamah.

Artikel Berkaitan: Monyet Tersepit Pada Tayar Motosikal, Tindakan Orang Awam Sentuh Hati Netizen

Artikel Berkaitan: [VIDEO] Budak Lari Dikejar Monyet Selamba Paut Kaki Wartawan Masa Live Bikin Berdekah– ‘Tak Apa, Abang Ada’

Laporan dari orang awam

Screenshot 2023 03 07 at 8.02.39 AM

Menurut Ketua Polis Daerah Shah Alam, Asisten Komisioner Mohd Iqbal Ibrahim berkata pada Januari lalu pihak polis telah menerima laporan daripada orang awam berhubung penganiayaan terhadap haiwan yang dilakukan oleh seorang individu.

Perbuatan tersebut telah mengakibatkan kematian seekor anak monyet akibat dipukul, dicacatkan anggota badan serta dibakar dibahagian kaki dan tangan.

Susulan itu, pihak polis telah menyerbu ke rumah seorang lelaki berusia 37 tahun dan bahan bukti berjaya dirampas.

Hasil siasatan membawa kepada serbuan di sebuah unit kediaman di Setia Alam dan pemeriksaan ke atas penghuni kediaman iaitu seorang lelaki tempatan menemui beberapa perkakas dan peralatan serta telefon bimbit yang mengandungi gambar anak monyet didera.

Suspek dirakam percakapan dan rampasan telefon turut dibuat. Tiada sebarang tangkapan dibuat memandangkan kes ini tidak lazim ditangkap.

Tambah beliau lagi, untuk membantu siasatan seramai empat orang saksi telah dipanggil. Kertas sisatan kemudiannya telah di hantar ke Pejabat Perundangan Negeri Selangor dan diedarkan ke Jabatan Peguam Negara untuk kajian.

Dalam pada itu, Jabatan Peguam Negara juga telah mengeluarkan arahan supaya siasatan diteruskan bagi memperoleh laporan hasil analisa forensik telefon bimbit suspek.

Kes diklasifikasikan mengikut Seksyen 30(1) Akta Kebajikan Haiwan 2015 dan jika disabitkan kesalahan suspek boleh dihukum denda tidak kurang daripada RM20,000 dan tidak lebih daripada RM100,000 atau penjara selama tempoh tidak lebih daripada tiga tahun.

See also  "Hati Ibarat Kaca Jatuh Berkecai Ke Lantai" Serina Redzuawan Akui Tak Dapat Tahan Air Mata

Sumber: Harian Metro

Dera Monyet Sampai Mati, Moderator TikTok Bakal Didakwa 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source

[sociallocker id=”61266″]download pdf 600x175[/sociallocker]


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo