Infotainment

Program Mentor ‘Wanita Cukup Berani’ MAGGI Kembali, Perkasa Wanita Dengan Kemahiran Digital

Program Mentor ‘Wanita Cukup Berani’ MAGGI Kembali, Perkasa Wanita Dengan Kemahiran Digital
Program Mentor 'Wanita Cukup Berani' MAGGI Kembali, Perkasa Wanita Dengan Kemahiran Digital 1

Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

MAGGI® mengukuhkan komitmennya untuk memperkasakan wanita dan pemilik perniagaan kecil melalui Program Mentor Program Wanita Cukup Berani MAGGI® (‘PMWCBM’). Sempena Hari Wanita Antarabangsa 2023, MAGGI® telah mengumumkan edisi ketiga PMWCBM dengan kerjasama tiga syarikat gergasi teknologi dunia iaitu Google, Meta dan TikTok.

Artikel Berkaitan:

Kerjasama ini menawarkan bengkel peningkatan kemahiran komprehensif dan kelas induk yang memfokuskan pada penciptaan kandungan untuk media sosial, pertumbuhan peribadi dan cara mengembangkan perniagaan makanan. Sejak program itu dimulakan pada 2020, ia telah memberi kesan positif kepada lebih 3,500 wanita di seluruh negara.

vocket maggi lancar program wanita cukup berani 1 1050x700
Menteri Pembangunan Wanita, Dato’ Sri Nancy Shukri | Sumber Gambar: Maggi

Pada majlis pelancaran itu, YB Dato’ Sri Nancy Shukri, Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM), berkata meningkatkan kemahiran wanita dan komuniti terpinggir dengan kemahiran digital akan menyediakan peluang pendapatan baharu, mengecilkan jurang kesaksamaan jantina.

“Tema Hari Wanita Antarabangsa tahun ini, #EmbraceEquity, sejajar dengan matlamat kementerian kami untuk mempromosikan penyertaan aktif wanita dalam tenaga kerja.

“Kesaksamaan gender memerlukan penglibatan, kerjasama dan sokongan pelbagai pihak berkepentingan. Kami berbesar hati untuk menjadi sebahagian daripada kerjasama yang menggalakkan ini antara pihak swasta dan sektor awam.

“MAGGI® akan bekerjasama dengan Kementerian mengenai jangkauan komuniti akar umbi dengan tumpuan utama kepada komuniti B40, menawarkan bengkel peningkatan kemahiran dan sesi penglibatan untuk membantu mereka memanfaatkan ekonomi digital,” kata Dato’ Sri Nancy.

vocket maggi lancar program wanita cukup berani 2 1050x700
Ketua Pegawai Eksekutif Nestlé (Malaysia) Berhad, Juan Aranols | Sumber Gambar: Maggi

Juan Aranols, Ketua Pegawai Eksekutif Nestlé (Malaysia) Berhad berkata selama bertahun-tahun, Nestlé memperingati Hari Wanita Antarabangsa sebagai peristiwa penting untuk meraikan pencapaian wanita di seluruh dunia.

“Kami mengiktiraf kemajuan yang dicapai dalam perjalanan setakat ini, sambil memperbaharui komitmen kami untuk terus membuat perubahan positif ke arah membina kepelbagaian, ekuiti dan keterangkuman di Malaysia, untuk wanita dan semua.

See also  Bergaduh Dengan Pasangan, Jangan Lebih Sehari. Tak Payah Ego Minta Maaf!

“Dengan kemunculan pendigitalan, Nestlé dan MAGGI® menerima ekuiti jantina dengan meningkatkan kemahiran dan memperkasakan wanita dalam era digital, sambil membina keyakinan mereka dan membantu mereka meningkatkan perniagaan makanan mereka,” kata Juan.

vocket maggi lancar program wanita cukup berani 3 1050x618
(Kiri ke kanan) Nana Mahazan, Geetha Balakrishna, Chuah Jia Wen, Nicole Tan, Ayeshah Mirzha, Sheila Rusly, Anne Idris | Sumber Gambar: Maggi

Bengkel Online Wanita Cukup Berani MAGGI® tahun ini memperkenalkan modul dalam talian serba baharu untuk peserta yang ingin memulakan perjalanan mereka sebagai pencipta kandungan berasaskan makanan, sama ada sebagai individu atau pemilik perniagaan.

Para peserta juga diberi peluang untuk menghadiri Kelas Induk: Influencer Makanan dan Pencipta Kandungan dengan MAGGI®. Pakar daripada Google, Meta dan TikTok berkongsi panduan, nasihat dan amalan terbaik tentang penciptaan kandungan, manakala influencer yang berjaya berkongsi cerita mereka untuk memberi inspirasi kepada peserta.

Selepas proses pemilihan yang ketat, 21 pemenang akan dipilih untuk menerima kontrak 1-tahun dengan MAGGI® dan menjadi sebahagian daripada program bimbingan eksklusif daripada daripada influencer platform Facebook, Instagram, YouTube dan TikTok untuk menjadi pencipta kandungan makanan.

Antara influencer dan pembimbing untuk Modul Bengkel Online Wanita Cukup Berani MAGGI® ini adalah Nana Mahazan, Asyiqin Azrin dan Lea Tutty.

vocket maggi lancar program wanita cukup berani 4 1050x700
Sumber Gambar: Maggi

Geetha Balakrishna, Pegawai Eksekutif Perniagaan MAGGI® Nestlé (Malaysia) Berhad berkata MAGGI® terus maju untuk menyokong wanita dalam perjalanan peningkatan kemahiran mereka. Ia amatlah penting untuk mengingatkan semua orang supaya sentiasa berusaha untuk kemajuan dan membuat perubahan, tidak kira sekecil mana perubahan itu.

“Oleh itu, kita harus sentiasa bertanya kepada diri sendiri, ‘Apa perubahan anda hari ini?’ (‘Apakah perubahan yang anda buat hari ini?’). Kami yakin melalui Program Mentor Wanita Cukup Berani MAGGI®, kami boleh terus menggalakkan wanita membuat perubahan positif selaras dengan semangat ‘Tak Kenal, Tak Cinta’ (‘Jangan Cuba, Tak Pernah Tahu’) MAGGI® CukupRasa,” kata Geetha.

See also  Segak Kacak & Serba Putih. Pengiran Muda Abdul Mateen Bolkiah & Yang Mulia Dayang Anisha Rosnah Selamat Bernikah!

Untuk maklumat lanjut mengenai Program Mentor Wanita Cukup Berani MAGGI® 2023, boleh layari melalui pautan ini.


Program Mentor 'Wanita Cukup Berani' MAGGI Kembali, Perkasa Wanita Dengan Kemahiran Digital 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source

[sociallocker id=”61266″]download pdf 600x175[/sociallocker]


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo